Et træ fuld af fordele

Morbærtræet er en sikker forårsbebuder, som primært dyrkes for dets spiselige bær. Læs her om plantning, pleje og beskæring af morbærtræet.

Et morbærtræ dyrkes gerne for dets spiselige bær, men det er ved at være en sjældenhed at se det i haverne, og det er synd, fordi det kan trives på selv den tørreste og magreste jord og kan blive meget gammelt (ca. 300 år), hvor det opnår en tyk stamme og krogede grene.

Da morbær er et langsomt voksende træ, kan det anbefales til små haver, og da træet har kønne blade og en kuppelformet krone, kan det gå hen og blive havens flotteste træ.

Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven

Formering og beskæring af morbrætræet

Morbærtræet springer først ud, når faren for nattefrost er ovre, og så kan det springe ud på én eneste nat. Når det sker, ved vi, at det er blevet forår, og køkkenhaven kan sås til.

Et morbærtræ er let at forme. Det kan opstammes og klippes i facon, og det kan
bruges som espalier. Når du har et morbærtræ i haven, kan du rodstikke eller formere det ved nedkrogning. Man tager et ungt grenskud og stikker det i jorden om foråret. Grenen bør have jordkontakt i ca. 1 år og vil herefter have slået rod, så det kan kappes af modertræet.

Ved beskæring bør man vente til sent på efteråret, da skud og rødder vil bløde voldsomt, hvis de beskæres eller skades i perioden fra tidligt forår til efterår.

Ved espaliering beskæres for at opbygge et stærkt grenværk af fire til fem grene, og derefter fjernes kun uheldigt placerede eller meget tætsiddende grene.

Morbær skal spises hurtigt

Når vi ikke ser friske morbær i handelen, skyldes det, at bærret er let fordærveligt og alt for let slipper stilken ved modenhed. Så græs under dit morbærtræ, eller udbred en plastikdug under træet, når de modne bær falder af. Servér morbær som pynt på flødeskumskager og som et raffineret indslag i en punch. Kom dem i pande­kager eller lav syltetøj eller vin af bærrene. Smag gerne til med lidt citron, da bærrene synes for sødlige i smagen.

Når Morus nigra er det foretrukne morbærtræ i Danmark, skyldes det, at bærrene smager bedst, og at dets flotte løv danner en meget dekorativ krone.

I naturen vil morbærtræet foretrække en fugtig og kalkrig jord, og da det kan være sart over for kulde, må man placere det et sted, hvor der er læ. Morbærtræet kan fås i handelen, men udbuddet er ikke stort. Plantningstid er fra maj til september. Dæk evt. nyplantede træer med granris for at beskytte dem mod frost og udtørring. Husk at gøde og vande.

Populære sorter

Det hvide morbærtræ, Mo­rus alba, stammer fra Kina, hvor træets blade har været brugt som foder til silkelarver. Bærrene bliver hvide og ret parfumerede i smagen. Træet bliver op til 12 m højt.

Det røde morbærtræ, Morus rubra, stammer fra Nord­amerika og kan opnå en højde på 15 m. Bærrene bliver purpurrøde og let sødlige.

Det sorte morbærtræ, Morus nigra, stammer fra Iran og Afghanistan og kan blive op til 12 m højt. De sorte bær kan blive op til 3 cm lange og minder om brombær. Smagen er krydret.

Mest læste artikler