Sådan får du MEGET mere ud af din havevanding

Du vil gerne have en flot, grøn have, men du vil jo også gerne passe på planeten. Læs her, hvordan du opnår begge dele ved at vande din have mere intelligent.

Ja vandkanden er både praktisk og hyggelig. Og mon ikke de fleste haveejere nyder at vandre lidt rundt i haven om aftenen, nusse om planterne og måske give de mest slatne eksemplarer en hurtig tår vand?

Men effektiv og besparende vanding kræver altså lidt mere isenkram – ikke mindst i ferierne.

Tanken om slanger, dryppinde og computerstyret vanding er måske overvældende, men det er faktisk ikke så svært at gøre livet lidt lettere for både dig selv og din vandregning.

Staudebedet

Vand bedet højst en til to gange om ugen, og koncentrér dig om nyplantede stauder. Ifølge anlægsgartner Arne Biering skal vandmængden svare til en regnbyge på 20 millimeter, så giv bedet 20 liter vand pr. kvadratmeter.

For at sikre dig, at vandet ender ved rødderne, kan det svare sig at bruge lidt tid i foråret på at installere et drypvandingssystem, der kobles til haveslangen eller den udendørs vandhane. Hvis det skal være endnu lettere, kan syste­met kombineres med et simpelt vandings-ur, der tænder og slukker for vandet på et bestemt tidspunkt på dagen. Så glemmer du ikke at vande.

Med et nedgravetslangesystemsom Gardena Pipeline når vandet rødderne endnu mere effektivt, og der er slet ingen fordampning og dermed vandspild. Overvej, om du vil installere sådan et, når du anlægger et nyt bed. Det er hverken voldsomt dyrt eller besværligt.

En vandingscomputer,som sluttes til vandhanen, er en stor hjælp til at spare på vandet. Du kan både indstille og overvåge dit vandforbrug, hvilket automatisk får dig til at være mere opmærksom på forbruget. Sådan kan du sikre dig, at du kun bruger den nødvendige mængde vand for at holde planterne glade og grønne.

Næste skridt er en jordfugtighedssensor. Den kan afbryde eller forhindre automatisk vanding, når jorden er fugtig nok, eller hvis det begynder at regne.

Drivhuset

Tomater og agurker er tørstige planter, og hvis du vil have hjemmedyrket grønt på bordet, skal der vand til. Kapilærkasser, der lader planterne selv trække det vand, de har brug for, er fremragende til at holde vandforbruget så lavt som muligt. Men de store, hvide flamingokasser er ikke kønne. Heldigvis findes der skjulerei alverdens materialer som dem i sort metal fra Juliana samt Land Højbedes skjulere i galvaniseret jern. De fås også i træ, pileflet og plast i de fleste byggemarkeder.

Hvis du i stedet har bede med bar jord i drivhuset, kan en simpel siveslangesørge for vandingen. Den tilsluttes vandhanen eller haveslangen og lader vandet sive ned til rødderne i netop den hastighed, som planterne kan optage det i.

Et automatisk vandingssystemsom Julianas Vanlet doserer selv både vand og gødning helt perfekt. Det består af en beholder, hvor vand og flydende gødning blandes og derpå fordeles til planterne med slanger og dryppinde, hvis vandmængde kan indstilles. Systemet kan levere mellem 10 og 150 liter vand i døgnet.

Krukkerne

Jo mindre jord en plante har at gøre godt med, jo hurtigere tørrer den ud. Derfor er dine krukkeplanter særligt udsatte, hvis sommeren er varm, og krukkehaven kan blive en alvorlig vandsluger, hvis du ikke passer på. Når du tilplanter dine krukker, kan du nedsætte spildet ved at blande vandbevarende gelereller granulater i krukkejorden. De suger vandet til sig og holder på det, indtil planten skal bruge det. Prøv for eksempel Hozelocks fugtgel eller vækst-ler fra Champost.

Derudover er et vandingssystemtil krukker en god løsning for at sikre, at du bruger den rette mængde vand. Gardenas ferievandingssæt kan klare vanding af op til 36 krukker ved hjælp af en pumpe og slanger, der henter vandet i en stor beholder. Systemet vander i et minut om dagen, så længe beholderen er fyldt op. Det burde endda være en overskuelig opgave for en nabo at fylde vand på systemet indimellem, hvis du rejser på sommerferie.

Græsplænen

Lad helt være med at vande græsplænen! Græs kan holde til det meste, og selv hvis plænen bliver brun og kedelig, kommer græsset med al sandsynlighed stærkt igen, så snart der kommer mere regn. Vanding af græsset er med andre ord spild af sparsomme ressourcer. Hvis du gerne vil hjælpe din græsplæne i sommervarmen, må du lægge perfektionismen på hylden.

Gardena anbefaler, at du starter med at øge klippehøjdenpå din plæneklipper med et par centimeter. Langhåret græs holder nemlig bedre på fugten. Hvis du samtidig lader græsafklippet ligge i stedet for at rive det sammen, beskytter du dit græs mod solens skrappe stråler.

Måske vinder plænen ingen skønhedskonkurrencer, men til gengæld er din vandsamvittighed ren!

5 effektive vandingsråd

1. Vand på det rigtige tidspunkt

Vand aldrig, når solen står højt på himlen. Tidlig morgen eller sen aften er det bedste tidspunkt, for da er fordampningen og dermed vandspildet mindst. 

2. Vand planterne grundigt

Husk, at planterne har brug for grundvanding indimellem, ikke kun daglig slat-vanding. Vandet skal helt ned til rødderne, før det gør gavn.

3. Brug regnvand

Investér i en regnvandstønde, og få gratis, kalkfrit vand direkte fra leverandøren (du ved, deroppefra…). Regnvandstønder og -opsamlere findes i mange modeller – funktionen er den samme.

4. Placer planten rigtigt

Rette plante på rette sted er stadig en god tommelfingerregel, der kan forhindre rigtig meget vandspil, når du prøver at holde liv i en plante, der ikke kan lide sin vokseplads.

5. Afdæk jorden

Jorddække i form af for eksempel kakaoflis, blade eller græsafklip holder på vandet i jorden ved at nedsætte fordampningen.

Læs også: Sådan genbruger du regnvand med en regnvandstønde

Mest læste artikler