Vælg de rigtige juleblomster, og få dem til at blomstre længere

Amaryllis, hyacinter, julestjerner, cyklamer og azalea er alle blomster, vi forbinder med julen. Få en udførlig vejledning til, hvordan du vælger den bedste blomst, hvordan de skal placeres i hjemmet, og hvordan de skal passes og vandes. Og så får du svaret på, hvorfor julestjerner og æbler ikke må stå alt for tæt på hinanden.

Bliv en mester i juleblomster

Der er efterhånden en del blomster, som folk forbinder med julen: amaryllis, hyacinther, julestjerner, azalea og – skønt lidt mindre kendt – cyclamer. Disse juleblomster har ikke så meget til fælles, bortset fra at det er muligt at få dem til at blomstre i julen.

Den type blomster er der af naturlige årsager ikke så mange af, da den kolde danske vinter er off-season i blomsterverdenen. Det er også langt fra den samme strategi, man skal antage, hvis man vil have dem til folde sig smukt ud i vinteren. Her er en slagplan til dyrkning af og succes med de nævnte fem juleblomster.

Amaryllis

Når du skal købe amaryllis

Køb en, hvor der er mindst en knop synlig. Og jo større løget er, desto større chancer er der for flere blomsterstængler og flere blomster per stængel.

Placering af amaryllis

Den kan både klare at stå lyst i vinduet eller lidt længere inde i rummet.

Vanding og pasning

Du skal først begynde at vande, når blomsterknoppen svulmer lidt op. Vander du den for tidligt, bliver stænglen lang og ranglet. Efter første vanding skal du kun vande, når jorden er tør. Når blomsten står i fuldt flor, kan du godt vande med flydende gødning en gang om ugen. Nip de visne blomster væk.

Læs mere om amaryllis her.

iStockphoto

Hyacinter

Når du skal købe hyacinter

Vælg en, der er helt grøn, men hvor knoppen er synlig. Husk, at alle hyacinter dufter, men de kan fås i forskellige duftstyrker: svag, middel og kraftig – du får denne information ved at læse på blomstens etikette.

Placering af hyacinter

De har bedst af at stå køligt, men de har det godt i vindueskarmen.

Vanding og pasning

Vand sparsomt, men regelmæssigt.

Foto: Kerstin Engstrand

Julestjerner

Når du skal købe julestjerner

Først skal du kigge på blomstens midte, hvor blomsterknopperne sidder. De skal være gul-grønne og være på vej til at springe ud. Er de visne, bør du vælge et andet eksemplar. Pak julestjernen godt ind – den tåler ikke kulde. Når du kommer hjem, så lad den stå i papiret i et par timer, så den kan akklimatisere sig.

Placering af julestjerner

Den skal stå fri for træk, så vindueskarmen er et dårligt sted.

Vanding og pasning

Den skal have en hel del vand. Prøv at løfte krukken – føles den let, skal du vande.

Foto: Kerstin Engstrand

Cyklamer

Når du skal købe cyklamer

Købes når den blomstrer – vælg en, der også har mange knopper. Stænglerne skal være lige og have tæt løv.

Placering af cyklamer

Skal stå lyst og kan klare at stå ret svalt. I stedet for at have cyklamen i en krukke, kan du placere den i et hyacintglas. Så længe knoldene ikke får kontakt med vand, står den fint i flere uger end i en traditionel krukke med jord. Nip de visne blomster væk.

Vanding og pasning

Vandes nedenfra – den må ikke tørre ud. Den skal have en halv til en hel dl. vand om dagen.

Foto: Kerstin Engstrand

Azalea

Når du skal købe azalea

Køb kun blomsten, hvis du kan se på knopperne, hvilken farve blomsterne har.

Placering af azalea

En azalea i blomst kan klare sig uden så meget lys, men en azalea, der ikke er sprunget ud, skal stå lysere. Stil den ikke i nærheden af en radiator eller i sollys.

Vanding og pasning

Skal tørre ud mellem vandingerne, men må ikke blive alt for tør. Den skal have vand reglmæssigt, men må ikke stå i vand, så lad den stå i plastkrukken i yderkrukken. Læg nogle lecakugler i bunden af yderkrukken, og fyld med vand, så de præcist er dækket. På den måde holder den sig fint i op til otte uger.

Juleblomster må ikke komme for tæt på gran og frugt

Hvis dine juleblomster begynder at tabe bladene, kan de skyldes, at der er julegran eller frugt i lokalet. Det er ethylen, der er skyld i det. En frisk, nyhugget gran udskiller ethylen i højere grad en det ikke nyhuggede.

Men det meste gran, der kan købes, er mere end 14 dage gamle, så der er ingen problemer i de tilfælde. Frugt afgiver ethyl, og julestjerner er især påvirket af æbler. Der skal være mindst 10 meter mellem disse to.

Mest læste artikler