Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i Solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Figentræer siden Adam og Eva  

Figentræet har været der siden tidernes morgen. For det var figenbladet, som Adam og Eva dækkede sig med, da mennesket i Det gamle Testamente blev lokket af slangen til at spise af den forbudne frugt (æblet).

Ser man bort fra myter og religion har figentræet faktisk været dyrket i Afrika og i middelhavslandene i adskillige tusinder år. Nogle siger endda, at figentræet var den første plante, som mennesket systematisk begyndte at dyrke.

Figentræet i Danmark

I Danmark har figentræet været dyrket i herregårdenes orangerier i mange århundreder. Uden for adelige og kongelige kredse har det varmeelskende figentræ etableret sig solidt på solskinsøen Bornholm, hvor det ofte kan spottes i bybilledet.

I de senere år er det blevet populært blandt almindelige haveejere at prøve kræfter med figentræet. Det ses i plantecentrenes hyppige kampagner for figentræer, og det ses i debatforumet her på Idényt.

Figentræer på idenyt

Vi har her på redaktionen bemærket, at vores læsere er særligt spørgelystne, når det drejer sig om figentræer. Derfor har vi samlet nogle af debatindlæggene nederst i denne artikel. Scroll ned i bunden af artiklen og gå på opdagelse i indlæggene.  

Hvad er figentræet?

Figentræet er en kæmpeslægt på over 800 arter. Træet er en del af morbærfamlien og trives særligt godt i varmt klima. De kan af vækst blive til kæmpetræer, men de findes også som buske og som klatreplanter. Rodnettet, der ofte slanger sig henover jorden, er et særligt imponerende syn i figentræfamlilien (se billede længere nede).

Den art, det fortrinsvis dyrkes i Danmark som frugttræ, er Ficus carica. I Danmark opnår figentræet som regel kun størrelse af en større busk eller et mindre træ.

Figentræets hemmelighed

Figentræets bestøvning er et af naturens små mirakler. Du spekulerer måske i den sammenhæng på, om du nogensinde har set figentræets blomster. Og svaret er: både/og.

Blomsterne er faktisk skjult inde i frugten, hvor blomst og frugt er ét. Herinde i blomsten bestøves figentræet nede i de varme lande, som f.eks. i landene omkring Middelhavet, af en særlig figenhveps.

Det sker ved, at hun-figenhvepsen kravler ind i blomsten, hvor den lægger sin æg. Herpå dør den som regel. Disse figenhvepse har medbragt pollen fra andre figentræer, og derved bliver figentræet bestøvet.

Dette symbiotiske forhold mellem figenhveps og træ er så ekstremt, at næsten hver art af figentræet har sin egen figengalhveps.

Formering i Danmark

Disse hvepse følger desværre ikke med, når du køber et figentræ i potte nede i plantecentret eller sætter en figenstikling i jorden her i Danmark. Derfor fungerer det ikke at købe træet i udlandet eller tage stiklingen med hjem fra ferie. For figentræer med en sådan oprindelse vil herhjemme forblive golde.

Hvis du køber et figentræ i Danmark eller tager en stikling, skal du derfor sørge for, at det er fra en art af figentreæet, der kan sætte frugt af sig selv, uden at det behøver at blive bestøvet.

Læs også: Beskær dit æbletræ på den rigtige måde

Begræns figentræets rodnet

Et figentræ kan få det for godt. Står figentræet lyst og i god jord, kan det vokse så uhæmmet, at det ikke afsætter energi til at sætte frugt. Det er derfor en god idé at begrænse træets vækst fra starten af.

Det kan enten ske ved at plante det i et stort betonrør med en meget bred diameter eller ved at anbringe det op ad en mur tæt på en brolagt gårdsplads eller grænsende op til en befærdet og nedtrampet sti. Har man en plads af den art til sit figentræ, kan man også overveje at sætte sit figentræ i espalier. Det egner figentræet sig nemlig udmærket til. 

Læs også: Alt om frugtræer i espalier

Figentræet i dansk klima

Selvom Danmark er et lille land, er der relativt store temperaturforskelle fra Skagen til Gedser. Træet vokser traditionelt rigtigt godt i det solrige Bornholm, hvor der ligefrem også eksisterer en særlig art af træet, der helt enkelt hedder: Bornholmsk Figentræ. Lolland Falster og Øhavet er også gode voksesteder.

Det afgørende er dog placeringen af træet: Læ og rigelig sol er her den rette cocktail for succes med figentræet. Vil man være bombesikker på at få en god figenhøst, så er drivhuset i Danmark det optimale sted for et figentræ, der har en busklignende vækst. Figentræer indendørs er også muligt i udestuer og lignende.

I bidende kolde vintre kan figentræet godt få problemer herhjemme. Beskyt derfor træet mod hård frost ved at dække rødderne til med flis, gran eller andet naturlig isolering. 

Beskæring og stiklinger

Figentræet sætter sine frugter ved grenenes yderste skud. Det er herude, der er mest sol og her, hvor de store figenblade ikke skygger for væksten. 

Stiklingen kan tages ved at klippe en gren af tidligt på vinteren, inden frosten melder sig. Disse stiklinger skal så opbevares køligt, fugtigt og frostfrit vinteren over. Tidligt på foråret sættes de i potter, og så kan stiklingen udplantes, når vejret er frostfrit. 

Haveredskaber

Figenfrugten

En figenfrugt i Danmark kan være et helt år undervejs fra frugtsætningen om efteråret til modningen næste efterår. Det er en tilegnet adfærd, for i de varme lande, hvor figentræet vokser helt naturligt, kan figentræet bære frugt op til tre gange om året. 

Noget ser ud til, at figentræet går en lys fremtid i møde i Danmark. Og det er både godt og skidt. Den globale opvarmning og den stigende gennemsnitstemperatur er nemlig vand på figentræets mølle. Så snart ser de danske skove måske ud som på billedet her: 

Figentræ i Camodja
Træ i figentræsfamilien hen over tempelbygning i Cambodia
Fra idenyts debatforum om figentræer “Hvornår skal jeg plante mit figentræ udendørs?” 
Spørgemarie 21/4 2012: Vi har lige fået et figentræ i potte i gave. Hvornår er det tilrådeligt at plante det ud i haven? Jeg har læst, at det er en fordel at plante det i et cementrør med grus i bunden og i let jord. Er der nogen, som ved. om cementrøret skal graves lidt ned eller skal det blot stå ovenpå jorden? Venlig hilsen Spørgemarie. 
Lis 24/4 2012 Jeg har mit figentræ i en stor krukke indtil videre, men hvis dit træ er stort kan du plante det som beskrevet, men jeg ville dog ikke plante det i et rør, men grave et plastrør ned ved siden af for at kunne vande i det i tørrer perioder. 
Helge Ejvind Larsen 24/4 2012 Hej gode venner jeg har dyrket figner på friland i flere år ,Og har selv lavet mange stiklinger af mine figen træer .Di skal beskyttes di første år inden døre og plantes ud så snart der ikke Fryser om natten mere ,men det med at plante dem i et centrør har jeg aldrig hørt om ,men jeg vil tro det skal graves et styk ned i jorden ,men vad for skal det stå i et cement rør det er da unødvendigt bare du plamnter det i sydsiden eller vor der er læ for blæst så skal den nok klare sig og for tvil ikke vis den til næste vinter ser den måske ud til at have taget skade af frosten men roden vil skyde igen når det bliver forår er der andre spørgsmål om figen. Med hilsen fra Helge (Jammerbugt kommune) 
Anne Lek 24/12 2012 Hej. Vi plantede for 3 år siden et lille figentræ fra Bornholm, jord blandet med sand uden rør. Den får et stort rodnet så pas på ikke at sætte dem ned ved underliggende rør og væk fra huset . når planten først har fat passer den sig selv vand i meget tørre og varme perioder. God fornøjelse Anne 
Jesper 24/4 2012 Hej Spørgemarie. Det med røret er helt forkert. Fignetræer vil gerne have røder der ligger højt og langt ud. Men hvis du finder et sted med rigtig mange sten, er det godt. Figner leve helst på klippe. Jeg har selv haft en i mange år. Hilsen Jesper 
Spørgemarie 25/4 2012 Hej igen. Tak for opmærksomheden ang. mit figentræ. Ideen med at plante i et cementrør skulle være for at forhindre træet i at skyde rødder ud i god jord, for så ville træet i givet fald bruge energien på, at sætte nye grene og blade i stedet for frugter. samme kilde anbefalede at man i stedet kunne plante ved en hårdt trampet sti eller vej, hvor det ville være svært for træet at skyde rødder ud i. Venlig hilsen Spørgemarie. 
Finn Colmorn 17/5 2012 Hej, jeg har haft et figentræ, som jeg “importerede” som stikling fra Tyrkiet, da jeg i tidernes morgen, 25 år siden, var på tur med min produktionsskole derned, jeg har haft den i et stort væksthus, bor på en forhenværende planteskole, hvor den blev kæmpeenorm, 7-8 meter i diameter, og kraftigt beskåret hvert år, rødderne indtog hele væksthuset i konkurrence med de øvrige planter, den producerede mange figner. Jeg er vant til at den har haft svært ved at komme i gang efter en hård vinter, og jeg er bange for at den er afgået ved døden i år, men er stadig forsigtig optimist. God fornøjelse Finn 
Heinz 24/7 2013 Jeg har været så heldig at få nogle topskud af en figen på egeskov slot jeg fik dem i en plastikpose med vand i og så blev posen lukket med en knude er der nogen der ved hvor længe den må være i den pose   
Twitter Print

Mest læste artikler