Hortensia – 8 gode råd til dyrkning af hortensia

Hortensia har meget mere at byde på, end de fleste ved. De blomstrende buske med de store, farverige blomsterkugler er et plus for haven fra sommer og langt ud på vinteren, og de er ikke svære at plante. 

God til både krukker og bede

Almindelig hortensia er alle tiders plante med sine store, farverige og langtidsholdbare blomsterkugler, der egner sig perfekt til store krukker. Den blomstrer i haven fra juni til august.

Planten kan også dyrkes i havens bede, hvor planten udvikler sig til en smuk busk. Det samme gælder en række af dens mindre kendte slægtninge, der har både smukke blomster, spændende farver og flotte strukturer at byde på.

Læs med her hvordan du bedste passer og plejer din hortensia:

Hortensia skal have masser af vand

De mange spændende sorter er ikke svære at dyrke i haven, når blot du holder dig for øje, at de udvikler sig bedst, når de har adgang til alt det vand, de kan drikke. Tørsten afspejles i det latinske slægtsnavn, Hydrangea, der er afledt af græsk og betyder noget i retning af vandkar. Det gælder med andre ord om at finde et sted, hvor jorden ikke er alt for tør, og om at være flittig med vandkanden – især i den første tid efter plantning.

Læs også: Rød solhat – prærieblomsten og lægeplanten

Sådan planter du hortensia

Sensommer og efterår er et godt tidspunkt til plantning, hvis du vil forny haven med hortensia. Jorden er fugtig, men dejlig lun, og skudvæksten er indstillet for i år. Det giver optimale betingelser for rodvækst, så planten får et godt fodfæste på sit nye voksested. Sæt planten i en spand vand og grav et stort hul. Slå planten ud af potten og placér den i hullet, så overfladen flugter jordoverfladen. Fyld hullet to tredjedele op med jord og hæld så en kande vand i hullet, før du fylder resten af jorden i.

Hortensia trives i i kalkfri jord

Jorden skal være næringsrig, kalkfri og helst rig på spagnum. Busken vokser også glimrende tæt på havedamme eller andre vandhuller med god, fugtig tørvejord omkring sig.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

Beskæring af hortensia

Nogle sorter blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse skal beskæres om efteråret efter afblomstringen. Andre Hortensia-typer blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse bør beskæres om foråret, inden blomstringen går i gang.

Gødning – bestem farven

Alle hortensia skal tilføjes gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør man også give flydende gødning én gang om ugen.

Hvis man forsøger at manipulere med blomstens farve, bør valget af gødning bestemmes ud fra den ønskede farve.

Lyserød hortensia kræver basisk gødning. Blå hortensia fremkaldes af en mere syreholdig gødning. Det kan også være køkkenaffald som æggeskaller og bananskræller. Vær opmærksom på, at det tager et stykke tid, før du opnår den ønskede farvede gennem denne form for strategisk gødning.

Tørrede blomster

Hortensia ældes med yndeHortensia bliver ved med at være smukke: Først ændrer de farve, og siden tørrer blomsterne ind og bliver brune og papiragtige. De bliver siddende langt hen på vinteren og er fine til dekorationer. Se her hvordan du eksempelvis laver en smuk krans af de tørrede blomster. 

Smukke slægtninge til hortensia

KlatrehortensiaKlatre hortensia

(Hydrangea anomala ssp. Petiolaris) Klatrehortensia adskiller sig fra sine slægtninge ved at være en klatreplante, der vha. luftrødder klatrer mere end fem meter til vejrs. I juni-juli får den store elegante skærme af cremefarvede blomster.

Træagtig hortensia

Træagtig hortensia

(Hydrangea arborescens) er en smuk, forgrenet busk på et par meter med store, kuppelformede blomsterstande i juli-august. Blomsterne er først limegrønne og bliver efterhånden cremefarvede.

Havehortensia

Havehortensia

(Hydrangea paniculata) er en kraftig, velforgrenet busk på op til tre meter. Den blomstrer fra juli til september med lange, kegleformede blomsterstande, der ændrer farve fra creme til rosa efterhånden.

.

Hortensia egebladet

Egebladet hortensia

(Hydranges quercifolia) er en kraftig hortensia-busk på et par meter med blade, der ligner egeblade. De cremefarvede blomsterstande er kegleformede og helt op til 25 cm lange.

 

 

Hydrangea asperaHydrangea aspera

Hydrangea aspera har ikke noget dansk navn. Det er en velformet hortensia-busk på et par meter med store, hvælvede blomsterskærme i blå, violette og cremefarvede nuancer i smukt kombination.

 

 

8 huskeregler til dyrkning af Hortensia

  1. Planten skal have meget vand og tåler ikke at blive udtørret.
  2. Hortensia blomstrer cirka fra juni til august.
  3. De visne blomster ser smukke ud på planterne til langt ud på vinteren.
  4. Du kan plante både om foråret og efteråret. Det er lettest om efteråret. Forårsplantning kræver meget vanding.
  5. Planten skal stå lyst, men helst i halvskygge og mindst muligt i direkte sol.
  6. Jorden skal være i næringsrig og kalkfri suppleret med spagnum.
  7. Farven på hortensias blomster kan manipuleres med gødningens art. Som tommelfingerregel kan man sige, at basisk gødning giver lyserøde blomster, syreholdig gødning giver blå blomster.
  8. Hortensia skal både have gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør hortensia tilføres flydende gødning.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler