Forspiring – det rigtige lys er vejen til succes

Forspiring i vindueskarmen af sommerens blomster og grøntsager kræver de helt rigtige lysforhold. For meget lys resulterer i brændte planter og for lidt lys betyder, at planterne bliver tynde og blege. Det perfekte lysforhold finder du i de øst- eller vestvendte vinduer.

Forspiring er en nem sag

Frøene skal sås i fugtig jord og spirer lystigt frem af sig selv. De fleste frø spirer godt ved stuetemperatur. Så hvis du sørger for rene bakker og god, frisk og fugtig spiremuld, er du på sikker grund.

Lys- og varmeforhold skal kombineres rigtigt

Glæden ved spiringen er ofte kort. Frøene spirer, men derefter går det galt. Hvis planterne bliver tynde og blege eller ligefrem dør, er det som regel, fordi der er noget galt med vækstbetingelserne. Og som regel er det forholdet mellem lys og varme, den er gal med.

Planterne har brug for sollys

Lys er en forudsætning for, at kimplanterne udvikler sig godt. Derfor skal de helt frem i forreste række i vindueskarmen. Almindeligt elektrisk lys har de ingen glæde af. De behøver simpelthen sollys. Men det kan også blive for meget af det gode.

Stil planterne i den rigtige vindueskarm

I en sydvendt vindueskarm kan solen være så skrap, at de små planter bliver brændt af og dør. I det nordvendte vindue er der til gengæld ikke lys nok til væksten, så det er bedre at vælge det øst- eller vestvendte vindue. Uanset hvor meget lys, der rammer vindueskarmen, er det altid mindre end lyset under åben himmel.

Et køligt rum er optimalt

Planternes lysbehov vokser med temperaturen. Derfor kan det være svært at opfylde lysbehovet i en varm stue. Derfor er det bedst at flytte potter og bakker til husets køligste rum, så snart de små spirer titter frem. En soveværelsesvindueskarm vil ofte være perfekt.

Tynd ud i de små planter, når frøene har spiret

Små frø bredsås i potter eller bakker. Det betyder, at der myldrer mange små planter frem, når frøene spirer. De står alt for tæt og bruger kræfter på at konkurrere om lys, vand og næring. Derfor skal du hurtigst muligt tynde ud. Når de er vokset yderligere til, skal de plantes om til hver deres potte, så hver enkelt plante kan få det lys, den har brug for.

Et minidrivhus hjælper med forspiringen

Et minidrivhus hjælper med at holde på fugtigheden under forspiringen. Men der kan blive meget varmt i minidrivhuset, når solen skinner på det. Derfor skal du holde ekstra øje med drivhuset på solrige dage, så planterne ikke bliver kogt levende. Hvis det ikke har en udluftningsanordning, kan du med fordel løfte taget med fx tændstikæsker (se foto). Når spirerne nærmer sig taget, skal det under alle omstændigheder fjernes.

Læs også: Sådan får du succes med et minidrivhus

Mest læste artikler