Genialt trick: Brug dine triste krydderurter til kryddereddike

Hele sommeren kan vi bare bruge løs af alskens krydderurter, der trives i haven, men urterne holder ikke til frosten. En måde at bevare smag til vinteren er at lave kryddereddike. Det er nemt, og her kan du se, hvordan du gør.

Twitter Print

I butikkerne kan du sagtens købe færdigkrydrede eddiker som estragoneddike, der bruges til bearnaisesauce, men det er en særlig fornøjelse at lave sine egne kryddereddiker af de krydderurter der ellers ville ryge i skraldespanden. Og så er det nemt.

Se, hvordan du gør her.

Miks selv krydderurterne

Du kan lave kryddereddiker på mange måder. Det ser pænt ud med en flaske, hvor der er stukket både hvidløgsfed, chili, dildskærme og estragon i. Men du kan også vælge at lave kryddereddiker, som bare trækkes på en enkelt krydderurt.

Brug en god eddike

Du skal bruge en eddike samt masser af friske krydderurter. Alle krydderurter kan bruges, ligesom bær også er egnede. Hvad angår selve eddiken er der flere valgmuligheder: Lagereddike, vineddike og sherryeddike – alle er gode, men særligt hvidvinseddike kan anbefales.

Prøv en nem æbleeddike

Du kan selv lave æbleeddike ved at skrælle et par æbler og skære dem i små bidder, hvorefter de overhældes med eddike. Æblestykkerne trækker i mindst et par døgn og er nu klar til at blive siet fra.

Brug æbleeddike i maden

Brug æbleeddiken i madlavningen til salater. Du kan også nyde den som en let syrlig drik – tilbered den i et glas vand, hvor du tilsætter et par dråber æbleeddike.

Sådan laver du kryddereddike

Udvælg pæne flasker med patentlåg, skruelåg eller prop, og skyl dem godt. Stik nu kviste af timian, myntestilke, hvidløgsfed befriet for hinde, jordbær i skiver, rosenblomsterkronblade, morgenfruerandblomster, esdragon eller solbærsalvie i flaskerne. Prop ikke flere blade og kviste i, end at de kan flyde i flasken.

Hæld eddiken på flaske

Brug en tragt, når eddiken hældes på. Luk flasken, og stil den i et solvendt vindue, så eddiken opvarmes, hvilket sikrer en hurtigere udtrækning af urternes smagsstoffer. Efter ca. en uge har eddiken tydeligt fået mere farve og dufter nu af det enkelte krydderi eller urt.

Lad evt. krydderierne blive i flasken

Du kan vælge at fjerne de tilsatte krydderurter, eller lade være. Mange kan lide at lade urterne blive i flasken på grund af den dekorative værdi. Brug løs af eddikerne, når dressinger skal tilberedes til dagens salat.

Hjemmelavet eddike

Hvis du vil lave vineddike helt fra grunden, har du brug for en såkaldt eddikemor. Eddikemor er en slags mikroorganisme, der omdanner vinslatter til vineddike. Køb den i en helsekostbutik eller lav din egen: Stil en slat vin eller eddike til at gære ved 15-30 grader.

Når den har konsistens som en vandmand, tilsætter du vinslatter. Første gang tilsætter du lige dele vand og vin. Efterfølgende kun vin(slatter), hver gang du tapper vineddike. Tilsæt lidt sukker for at holde liv i eddikemor.

Twitter Print

Mest læste artikler