I butikkerne kan du sagtens købe færdigkrydrede eddiker som estragoneddike, der bruges til bearnaisesauce, men det er en særlig fornøjelse at lave sine egne kryddereddiker af de krydderurter der ellers ville ryge i skraldespanden. Og så er det nemt.
Se, hvordan du gør her.
Miks selv krydderurterne
Brug en god eddike
Prøv en nem æbleeddike
Brug æbleeddike i maden

Sådan laver du kryddereddike
Udvælg pæne flasker med patentlåg, skruelåg eller prop, og skyl dem godt. Stik nu kviste af timian, mynte, hvidløgsfed befriet for hinde, jordbær i skiver, rosenblomsterkronblade, morgenfruerandblomster, esdragon eller solbærsalvie i flaskerne. Prop ikke flere blade og kviste i, end at de kan flyde i flasken.
Hæld eddiken på flaske
Brug en tragt, når eddiken hældes på. Luk flasken, og stil den i et solvendt vindue, så eddiken opvarmes, hvilket sikrer en hurtigere udtrækning af urternes smagsstoffer. Efter ca. en uge har eddiken tydeligt fået mere farve og dufter nu af det enkelte krydderi eller urt.
Lad evt. krydderierne blive i flasken
Du kan vælge at fjerne de tilsatte krydderurter, eller lade være. Mange kan lide at lade urterne blive i flasken på grund af den dekorative værdi. Brug løs af eddikerne, når dressinger skal tilberedes til dagens salat.
Hjemmelavet eddike
Hvis du vil lave vineddike helt fra grunden, har du brug for en såkaldt eddikemor. Eddikemor er en slags mikroorganisme, der omdanner vinslatter til vineddike. Køb den i en helsekostbutik eller lav din egen: Stil en slat vin eller eddike til at gære ved 15-30 grader.
Når den har konsistens som en vandmand, tilsætter du vinslatter. Første gang tilsætter du lige dele vand og vin. Efterfølgende kun vin(slatter), hver gang du tapper vineddike. Tilsæt lidt sukker for at holde liv i eddikemor.