Genialt trick: Bekæmp bladlus i æbletræer med gaffatape

Og nej - det er ikke bladlusene du skal ud og fange med kostbar gaffatape. Det er bladlusenes bedste ven og allierede, som er målet for operationen: myrerne.

Gaffatape mod bladlus

Er et æbletræ eller et andet frugttræ først blevet angrebet af bladlus, så kan det være vanskeligt at få bugt med plagen fra skadedyrene. Det kan være tusindvis af bladlus, man skal drive væk, før æbletræet og du selv kan få fred. Det er her, hvor gaffatape kan gøre underværker.

Bladlus-tricket handler ikke, som nogen måske skulle tro, om at bruge den dyrtkøbte gaffatape som fluepapir for bladlusene. Gaffaen skal anvendes som dobbeltklæbende tape anbragt som et limbånd hele vejen rundt om stammen. Formålet er at sætte en stopper for adgangen til træet for bladlusenes bedst ven: myren.

Læs også: Vælg det rette pæretræ til haven – og få den bedste høst

Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes

Tip fra dansk Noahs Ark for æbletræer

Det snedige bladlusetip har vi hørt om fra hortonom Maren Korsgaard, der er ekspert i økologisk frugtavl og arbejder ved Pometet. Pometet er den danske genbank for frugttræer og en slags dansk Noahs Ark for frugtplanter – heriblandt æbletræer, som Pometet har ca. 800 arter stående af på deres marker i nærheden af Taastrup ved København.

Symbiosen mellem myrer og bladlus

En myre beskytter bladlus for at spise honningdug.
Nej, myrer spiser ikke bladlus. De spiser kun deres afføring – den såkaldte “honningdug”.

For at forstå logikken i tricket skal man kende lidt til den symbiose, som myrer og bladlus indgår i. Det forklarer Maren Korsgaard for os:

– “Når der er bladlus i et træ, kan man se, at myrerne vandrer op og ned ad stammen. Det gør de for at komme op og “malke” bladlusene. Når bladlusene spiser af træet, så bruger de nemlig kun proteinet. Alt sukkeret lader de passere igennem deres fordøjelsessystem. Det er denne såkaldte ‘honningdug’, som myrerne er interesseret i. Samtidig forsvarer myrerne bladlusene mod andre insekter, og det er det, vi gerne vil have stoppet.”

Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante

Dobbeltklæbende tape omkring stammen

Gaffatape omkring æbletræ - mod myrer og bladlus.
Her er gaffatapen sat omkring stammen på et ældre, forvokset æbletræ i en park, men princippet er det samme for mindre og velydende æbletræer.

Selve monteringen af gaffatapen er såre simpel. Sådan skal du ifølge Maren Korsgaard gribe det an:

– “Hvis du sætter klisterbånd omkring stammen, så er myrerne forhindret i at komme op og forsvare bladlusene. Det kan både være dobbeltklæbende tape eller gaffatape, som du bare folder en enkelt gang.”

– “Hvis du har en have med et par æbletræer, så kan du sagtens overkomme at gøre det. Det er jo nemt løbende at tjekke, om myrerne sidder fast i det, eller om limeffekten er aftaget, og myrerne ikke længere sidder fast i det. Hvis det sidste er tifældet, så er det tid til at udskifte gaffatapen.”

Og så er der ellers servere, når myrerne er væk: bladlus á la carte for mariehøner, guldøjer og svirrerfluer og andre, der har bladlus på menuen.

Læs også: 10 gode råd, der sikrer dine æbletræer mod sygdom, og som giver bedre smag i dine æbler.

Eller læs den pjece, som Maren Korsgaard har skrevet sammen med Hanne Lindhard Pedersen: “Frugt og bær. Sådan lykkes de i haven med økologiske metoder”. Den er udkommet i serien Grøn Viden fra Aarhus Universitet. Find den her.

Mest læste artikler