Giv frøene et kuldechok i februar, før de skal spire

Du skal så de tidlige frø allerede i februar, da det tager et stykke tid at vække dem af vinterens hvile. Nogle frø behøver kulde i en vis periode for at kunne spire. En smart mekanisme, der sikrer, at de ikke spirer midt om vinteren.

forspiring i vindueskarmen

Efterlign naturen, når du sår frø selv

Frøene kan spire, når vinteren og dermed kulden er overstået, og de spæde kimplanter undgår risikoen for at dø af frost. Hvis du selv vil så de kuldekrævende frø for at kunne dyrke dem i din have, må du efterligne naturen. Kulde er selvfølgelig nøgleordet. Med et fint ord siger man, at frøet skal kuldestratificeres, før det kan spire. Det er muligt at få frøene til at spire uden kuldebehandling. Men spiringen bliver som oftest mangelfuld og meget uregelmæssig.

Begynd i køleskabet, hvor temperaturen er perfekt

Du kan tage køleskabet til hjælp, når du skal vække dine frø. Temperaturen i køleskabet er perfekt. Før kuldebehandlingen begynder, har frøene brug for lidt vand til at sætte livsprocesserne i gang. Ilt skal der også til. En god metode er at rulle frøene ind i et fugtigt kaffefilter, der lægges i en løst lukket plasticpose.

Læg kaffefiltret med frøene ved stuetemperatur

Kaffefiltret placeres ved stuetemperatur i en uges tid, så frøene kan suge vand, og lægges så i køleskabet. Efter to-tre uger er kuldebehandlingen tilendebragt. Derefter skal du så frøene øjeblikkeligt på traditionel vis i bakker eller potter og stille dem til spiring et lyst og køligt sted ved 16-18 grader.

Blomsterfrø, som skal have kulde

Langsom opvarmning er vigtig

Det er en fordel, hvis du kan “varme” de nedkølede frø gradvist op, sådan som det sker i naturen, i takt med at foråret kommer, og varmen tager til. Stil evt. de tilsåede potter på et køligt sted om natten i den første tid.

Tag spirene ud af køleskabet, hvis de spirer

Hvis frøene begynder at spire, mens de er i køleskabet, skal de straks tages ud og nænsomt sås i bakker eller potter. Læg dem oven på løs jord, og lad kimrødderne selv finde vej ned i jorden. Du skal ikke dække dem med jord, fordi du risikerer at beskadige de skrøbelige rødder. Hvis du har et drivhus eller måske bare en drivbænk, kan du klare kuldebehandlingen der, hvis det ikke ligefrem er et år med isvinter og betydelige frostgrader.

Sæt frøene i vindueskarmen en uge

Du sår frøene i bakker eller potter på traditionel vis og sætter dem i vindueskarmen i en uge, så de kan at suge den nødvendige fugt. Derefter stiller du potterne ud i drivhuset eller -bænken og dækker dem med plast eller en glasplade. Hold øje med dem.

Frøene passer næsten sig selv

Jorden skal være konstant fugtig, men aldrig våd. Bortset fra det passer frøene i drivhuset i det store og hele sig selv og spirer i takt med forårets komme. Processen er ikke så velkontrolleret, men som regel går det alligevel.

Vil du være på den sikre side, så prøv begge måder

Mens nogle frø behøver kulde for at spire, er varme et must for andre. Står du med en håndfuld frø, hvis krav du ikke kender, kan du så halvdelen på normal vis og kuldebehandle resten. Husk at notere, hvad der gik godt, og hvad der gik skidt, til næste gang.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

Læs også: Hosta – Havens grønne plante, der elsker skygge

Mest læste artikler