Glem myterne om den bøvlede blomst: Sådan holder du liv i roserne

Roser har ry for at være svære at passe, men ifølge haveekspert er det helt forkert. For selvom blomsten kan kræve lidt ekstra pasning, kan selv nybegyndere få flotte roser sommeren ud med et par gode tips.

Rosen er havens mest klassiske blomst, den fås i et væld af sorter og bruges ofte som et symbol på kærlighed. Alligevel afholder mange danskere sig fra at dyrke roser, og ifølge haveekspert skyldes det blomstens ry som meget pasningskrævende.

– Mange er tilbageholdende, når det kommer til at plante roser, og tænker, at det kræver grønne fingre. Jeg tror, det særligt er tanken om sygdomme, for roser er mere sarte og modtagelige over for blandt andet stråleplet og lus. Men det kan sagtens undgås, hvis man passer dem rigtigt, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama i en pressemeddelelse.

Han mener også, at rosen har en lang række oversete fordele. Blandt andet har de en ekstremt lang blomstringstid. De kan begynde at blomstre allerede ved Sankt Hans-tid, og holde helt indtil frosten sætter ind. Samtidigt er der stor variation i udseendet, som kan give haven liv. Det er derfor synd, hvis man fravælger dem, fordi man frygter, at de er svære at passe.

Læs også: Roser – sådan får du succes med de 6 mest populære rosentyper

Gode råd til ranke roser

Ifølge Arne Persson kan selv nybegyndere få succes med roser. Han giver seks gode råd:

1. Placér dem lyst

Roser skal have meget lys og luft. Placér dem gerne mindst 50 centimeter til husmuren, da jorden tæt ved muren oftest er for tør. Roserne skal gerne stå i læ og have mest muligt sol. Nogle sorter er mere hårdføre end andre.

2. Giv godt med gødning

Grundgød roserne i april, og giv herefter gødning en gang om måneden til og med juli. Almindelig havegødning fungerer fint.

3. Vand sjældent, men meget

Det er bedre at vande sjældent, men meget, end ofte og lidt. Hvis man sjatvander, vil vandet aldrig nå ned i dybden, og rødderne vil derfor begynde at vokse op ad for at få fat i vandet.

4. Hold øje med sygdomme

Man kan ret hurtigt spotte et angreb af lus, stråleplet eller meldug. Lus kan bekæmpes ved at spule med koldt vand, hvor det er nødvendigt at fjerne de angrebne blade ved stråleplet og meldug.

5. Plant i krukker

Det kan være en fordel at plante roserne i krukker, for så kan man flytte rundt på dem alt efter solen, og om vinteren kan de sættes i ly for den værste frost. Det er et godt råd til nybegyndere.

6. Vær tålmodig

Selvom du køber en rose, der står med blomster, er det ikke sikkert, den holder dem hele sæsonen. Men vær tålmodig, for næste år kommer den igen, og her kan du nyde blomstringen hele sæsonen igennem.

Læs også: Sygdomme i roser – sådan slipper du rosensygdomme

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Mest læste artikler