Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige jordarter overalt i landet.

Dyrk din egen grønkål

Der er mange muligheder for at udnytte grønkål, og de er tilmed lette at dyrke. I norden er det en af de ældste køkkenplanter, og der er fundet spor af forskellige kålplanter helt tilbage fra før 1100 tallet. 
Forskellige typer af grønkål


Grønkål er en smuk grønsag at have stående. Nogle typer har glatte blade, men oftest ser du grønkål med krusede blade. Farven på bladene varierer i forskellige nuancer af grøn, men flere varianter har også lilla blade. Nogle gange er roden på bladene en anden farve end bladoverfladen. Uanset sorten, er grønkål ofte så fine, at de sagtens kan plantes som en pynteplante i en krukke eller potte. Her er 10 planter, der er nemme at dyrke i krukke.

Grønkål


Hvornår går høsten i gang på grønkål?

Du kan enten dyrke grønkål for at høste bladene, når de er små, til brug i forskellige salater. Eller du kan lade dem vokse sig høje og bruge dem i sensommeren og efteråret. Du høster dem ved at plukke de ydre blade, indtil der kun er stammen tilbage. Du behøver ikke skynde dig at høste grønkålen, da kålen er modstandsdygtig overfor kulde.

Dyrk grønkålen indendørs

Grønkål kan dyrkes indendørs, og de små frøplanter plantes, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du kan forvente, at det vil tage ca. 85 – 105 dage fra såning til du kan høste din grønkål. Fordelen ved forkultivering er – ud over tidligere høst – at de lettere kan beskytte sig mod bladlopper og snegle, der kan lide små kålplanter.

Hvis du sår frø indendørs, skal der gå  4-6 uger før plantning. Plant derefter planterne igen. Det vil sige, at de skal placeres i en større potte, når de vokser. Placer planten lidt dybere med hver udplantning, så de er mere faste.

Dyrk grønkålen i solen eller i halvskygge og i næringsrig havejord. Udplantningen foregår, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Det er normalt i begyndelsen af ​​juni. Grønkål fås i de fleste planteskoler i løbet af maj.

Du kan så grønkål direkte i jorden i april-juni. Så høstes de lidt senere, end hvis de dyrkes inde. Frøene spirer ved en jordtemperatur over 10 grader. Så ikke for tæt. Anbring dem i en afstand af 40-50 cm mellem planterne. Hvis du har flere rækker, skal det være 50-60 cm mellem rækkerne.

Grønkål

Vanding og gødning af grønkål

Vand grønkålen regelmæssigt om sommeren, da den holder op med at vokse, hvis den bliver tør. Læg gerne afklippet græs på jorden. Det holder bedre på fugtigheden. Giv grønkålen hønsegødning i slutningen af juni og muligvis igen i begyndelsen af august.Beskyt grønkålen mod skadedyr

Desværre er der andre, der godt kan lide smagen af grønkål. Det gør forskellige skadedyr også. Jordlopper elsker at spise unge blade på grønkålen, mens kålmøl og kålsommerfugle foretrækker de ældre blade. Sørg for at gøde og vande grønkålen regelmæssigt, så den vokser godt. Når den vokser, er den ikke så modtagelig for angreb. Du kan også beskytte afgrøderne ved at dække dem med en fiberdug eller insektnet efter såning eller udplantning. Men så skal du sørge for, at det dækker ordentligt i kanterne, så der ikke kan komme smådyr ind.

Mest læste artikler