Gule blomster – 15 skønne blomster til haven, potten og vindueskarmen

Med gyldne og gule blomster kan du lyse op i haven og i huset fra det spæde forår, og indtil frosten rammer os. Se alle de smukkeste og mest hårdføre gule blomster i Danmark her.

Gule blomster lyser op i haven, potterne og vindueskarmen

Gule blomster er små humørspredere både ude og inde – de lyser op på grå regnvejsdage og stråler om kap med solen på dage med blå himmel.

Hvorfor er blomster gule?

Over tid har blomster udviklet forskellige egenskaber som farve og strukturer, så de kan tiltrække diverse bestøvere. Gule blomster er kendt for at tiltrække såvel bier som sommerfugle.

De gule blomsters farve kommer fra farvestoffet karotin eller karoten. Karotinoider giver blandt andet gulerødder deres velkendte orange farve, ligesom de er ansvarlige for farverne i en række andre frugter og grønsager samt for en stor del af de glødende høstfarver.

I denne artikel får du 15 skønne gule blomster til bedet, potterne eller vaserne ude såvel som inde – både sorter, der udelukkende optræder i gule nuancer og sorter, hvor gul blot er en af mange mulige farver.

Du får også 5 buske med gule blomster nederst i artiklen.

15 skønne gule blomster

Akeleje – stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være.

Men akelejen er også en vild og fri hippieblomst, der sår sig selv og er helt sin egen herre.

Læs mere om akelejen her

Gul akeleje
Akelejens yndefuldhed understreges af dens engelske navn, columbine. Foto: Getty Images.

Erantis – den nemme gule forårsblomst

I Danmark kalder vi mest den gule forårsblomst for Erantis, men faktisk har blomsten også et mere poetisk navn, nemlig Vinterblomme. Det er en flerårig plante, der kommer igen sæson efter sæson. 

Læs vores guide til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst

Til toppen

Erantis og vintergækker
Sammen med vintergækken er erantis nok en af de mest almindelige og kendte forårsblomster. Foto: iStock.

Gyldenlak – den intense staude

Gyldenlak er en to-årig staude og en rigtig bedstemorblomst, der har fået sin anden ungdom takket være en masse nye sorter og farver.

Gyldenlak har desuden en kraftfuld, intens duft, der for alvor pryder haven, når solen bager på planten. 

Læs alt om blomstring, plantning og pasning af gyldenlak her

Til toppen

Gul gyldenlak
Gyldenlak fås efterhånden i et væld af forskellige farver og er fast inventar på planteskolerne. Foto: Getty Images.

Klematis – den livskraftige klatreblomst

Der findes over 250 arter af klematis-planten, som er en del af ranunkel-familien. Klematis kan vokse flere meter i højden, og nogle arter har hele to årlige blomstringsperioder.

Klematis kan sætte kulør på både haven, altanen, i hegnet og på fx en pergola, og den findes i et væld af farver – og altså også gul.

Læs mere om klematis i vores planteleksikon

Til toppen

Gul klematis
Klematis findes i et væld af farver, også gule – fx ‘Tangutica’, ‘Aureolin’, ‘Golden Tiara’ og ‘Bill Mackenzie’. Foto: Getty Images.

Krokus – den optimistiske forårsbebuder

Krokus er perfekt til græsplænen. Der er nemlig næsten aldrig en konflikt mellem krokus og græs, fordi krokusen når at blomstre af, inden græssets vækstperiode tager fart.

Krokus kan passe sig selv, men planten kan også sættes og passes, så du får flere og flottere og blomster.

Læs vores 10 nemme tips til at få succes med krokus i haven

Til toppen

Gule krokus
Få blomster signalerer forårets komme som den solgule krokus. Foto: Getty Images.

Lilje – den aristokratiske løgblomst

De smukke, duftende liljer hører til verdens ældste haveplanter. Allerede antikkens grækere havde øje for liljerne, som den dag i dag stadig er populære både i haven og afskårne i buketter.

Læs, hvordan du lægger liljeløgene i foråret, så de blomstrer samme sommer

Til toppen

Gule liljer
Liljer er løgplanter, der dyrkes som stauder i haven. Der er næsten 100 lilje-arter fordelt på den nordlige halvkugle. Foto: Getty Images.

Lupin – biernes blomster-ven

Lupiner hører til i enhver have med snitblomster og gør sig flot i buketter og blomsterdekorationer. Der findes et væld af lupinsorter, både etårige og flerårige – og nogle af dem kan du få til at blomstre to gange om sommeren.

Læs om tricket til den dobbelt blomstring og meget andet om lupinen her

Til toppen

Gule lupiner
Ranke og honningduftende er lupiner din gode genvej til bier og andre bestøvere i haven. Foto: Getty Images.

Løvefod – den nemme gule bundplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. 

Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Læs om, hvordan du sår, passer og vander løvefod

Til toppen

Løvefod bunddække
Løvefod udgør det perfekte bunddække og er også god som fyld i buketter. Foto: Getty Images.

Primula – en gul fryd i stue og have

Den lille, urteagtige staude er smuk på bordet og i vindueskarmen, ligesom den med sin evne til at tåle frost også altid vækker glæde i haven fra det tidlige forår.

Primula findes i mange farver og vokser vildt i fire udgaver i naturen i Danmark under navnet kodriver. Desværre findes der også mange mennesker, der er allergiske over for netop primula.

Læs alt om plantning og pasning af primula her

Til toppen

Primula er en rigtig god plante, hvis du ønsker tidligt forår i dine bede og krukker. Foto: Getty Images.

Pæon (bonderose) – den overdådige romantiker

Pæoners eksotiske ydre til trods hører de faktisk til nogle af havens nemmeste stauder. Når de først en gang har fået fodfæste i haven, dukker de finurlige skud frem af jorden som krogede arme år efter år.

Og faktisk har vi perfekt pæonklima i Danmark. Planterne blomstrer nemlig kun, hvis de har fået en passende kuldeperiode som den, den kolde danske vinter kan give dem. 

Læs her, hvordan du kan forlænge den skønne pæon-sæson

Til toppen

Gule pæoner
Den sarte gule pæon er mindst lige så smuk som sine mere almindelige lyserøde og pink artsfæller. Foto: Getty Images.

Påskelilje – gul, guddommelig og giftig

Herhjemme kender vi bedst den almindelige påskelilje, som oftest forveksles med pinseliljen, men hele påskelilje-familien tæller omtrent 30 danskkendte arter.

Den er lige smuk i haven og som snitblomst i vasen – dog skal du undgå at have for meget kontakt med den giftige saft fra påskeliljens løg.

Bliv en mester i at dyrke påskeliljer i din have med vores enkle plantetips

Til toppen

Gule påskeliljer i bed
Påskeliljer har været dyrket så langt tilbage som 200 år f.kr. – og hvorfor stoppe nu? Foto: istock

Solsikke – indbegrebet af gule blomster

Solsikken er en meget tilfredsstillende blomst at dyrke. Alle, ikke mindst børnene, bliver betaget af deres væksthastighed – man kan næsten se dem gro.

I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 meter og med en blomst på 50 cm i diameter. Og så blomstrer solsikken helt frem til oktober.

Læs også: Solsikker – sådan bliver de 5 meter høje

Til toppen

Solsikke på en solsikkemark
Kan man andet end at blive glad i låget af at stirre lige ind i hovedet på en solsikke? Foto: Getty Images.

Ranunkel – dronningen af delikate kronblade

Ranunkler er prægtige blomster med crepede kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster.

Den skønne løgplante er en vidt forgrenet plantegruppe med ca. 600 underarter. De fleste ranunkler er flerårige, og blomsten findes i et væld af farver, som liver op på såvel bede som krukker.

Få vores manual til at få succes i haven med ranunkler af enhver art

Til toppen

Gul ranunkel
Ranunklen er en tørstig plante, til gengæld kræver den sjældent næring og gødning. Foto: Getty Images.

Tallerkensmækker – den farverige blomst

Tallerkensmækkeren er nem at dyrke og pynter såvel i bedet som i salaten. Planten med de trompetformede blomster er en etårig sommerblomst, der ikke tåler frost, så det er med at nyde den, mens der er varmt i haven.

Planten vokser hurtigt og bliver 30-180 centimeter høj, og da den elsker at kravle, kan den hurtigt komme op i højden. Tallerkensmækkeren udgør et perfekt bunddække til drivhusets agurker, da den har en unik duft og en tendens til at frastøde skadedyr

Bliv klogere på alt fra forspiring, såning og udplantning af tallerkensmækkere her

Til toppen

Gul og orange tallerkensmækker
Tallerkensmækkerens blomster er gule, orange eller røde, og smagen minder lidt om karse. Foto: Getty Images.

Tulipan – blomsten, der er smukkest i flok

Tulipanen er en forårsblomstrende løgplante, der kan blive mellem 10 og 70 cm høj. De tidligste tulipaner blomstrer allerede i begyndelsen af april, de seneste først hen i juni.

Tulipaner er smukkest, når der er mange af dem – til gengæld kan de give det mest imponerende mix af farver og sorter i dine bede i haven. 

Sådan planter du flere sorter og farver tulipaner sammen med det smukkeste resultat

Til toppen

Gule tulipaner
Tulipaner virker bedst i flok – her i én farve og én sort, men det fungerer også godt at mixe sorter og farver. Foto: Getty Images.

Buske med gule blomster

Du kan også hurtigt sætte spot på et lidt kedeligt sted i haven med en hel busk med gule blomster. En af de mest overdådige buske er den smukke, men også giftige guldregn, som blomstrer i maj-juni.

Vil du have gule forårsfornemmelser i haven allerede i januar-februar, kan du vælge den fine og svagt duftende troldnød, og i marts-april gælder det den nok mest kendte forårsblomstrende busk, forsythia – også kaldet vårguld.

Den smukke, stærkt duftende – og giftige! – ærteblomst-busk gyvel sætter sine blomster i maj, og vil du have en gult blomstrende busk med stærk tiltrækning på sommerfugle og evnen til at vokse i både sol og skygge, er det værd at satse på ranunkelblomstbusken, hvis kompakte blomsterhoveder folder sig ud i april-maj.

Til toppen

Busk med gule blomster
Den giftige, men overdådigt smukke guldregn kan vokse sig stor som et træ – op til 7 meter høj.

Denne artikel er opdateret 21. april 2022

Til toppen

Mest læste artikler