Haven i april

Få et overblik over, hvad der sker i haven i april måned.


Så agurker til drivhuset
Nu er det omsider blevet tid til at så agurker. Agurker vok­­­­ser så hurtigt, at de sagtens kan nå at udvikle sig til store, stærke planter, inden det bliver varmt nok til udplantning. Så de store frø enkeltvis i hver sin potte med god gennemfugtet spiremuld. Rødderne er lidt sarte, så det er bedst at undgå at skulle prikle planterne, fordi de har stået for tæt i fx en bakke. Agurkefrø spirer bedst ved høj temperatur – gerne ved 25-30 grader.
Når frøene er spiret, placeres planten lyst og lunt ved stuetemperatur og i hvert fald ikke under 18 grader.

Til krukkerne
Tag en velforgrenet blomst, når du køber sommerblomster. Tag stiklinger, som hurtigt slår rod, så kan du nå at lave mange nye planter.

Fotos: Lotte BjarkeLav en børnehave
Når du luger mellem stauderne, opdager du måske, at der er dukket massevis af små staudeplanter op, der er kommet på afveje. Mange stauder sår nemlig sig selv, og afkommet skal holdes lidt i ave, hvis ikke det skal udvikle sig til et ekstra ukrudtsproblem. Men før du hakker stauderne væk, er det en god idé at redde et udvalg af planter. Plant dem i små urtepotter og indret en plantebørnehave til dem. Det giver dig en masse muligheder for at etablere nye flotte bede eller plantegrupper uden at skulle tænke på udgifterne til planter.

Frisk salat
Så korte rækker i stedet for lange, når salatfrøene skal i jorden, og gør det hver 2. uge. På den måde har du frisk salat hele sommeren.

Plæneklipperen skal på arbejdeFotos: Lotte Bjarke
Nu skal plæneklipperen støves af efter vinteren og på arbejde igen. For at give græsset den bedste start, er det en fordel at indstille plæneklipperens skær til en klippehøjde på 4-5 cm. I takt med, at græsset genvinder sin styrke efter vinteren, sænkes klippehøjden til omkring 3 cm.

Fotos: Lotte BjarkeGå på liljebille-jagt
Har du liljer eller kejserkrone, skal du holde øje med liljebillen – et smukt men grådigt insekt, der på kort tid kan forvandle de frodige planter til ingenting. Billen er ca. 1 cm og snedig. Føler den sig truet, lader den sig falde til jorden med undersiden op, og så er den ikke til at finde. Hold derfor hånden under billen under jagten.

Af med hovedet Fotos: Lotte Bjarke
Synes du, hortensiaen ser lidt uordentlig ud oven på vinteren, skal du ikke bare gå i gang med beskæresaksen. De nye blomster blev nemlig dannet allerede sidste sommer, så hvis du klipper sidste års skud af, klipper du også blomsterknopperne af. Klip i stedet de tørre blomster af sådan, at du klipper lige over et af de første bladpar under blomsterstanden.

Husk netop nu!

  • Klip frostskadede skud og grene af træer og buske.
  • Roserne kan beskæres nu, hvor risikoen for hård frost er minimal.
  • Læg de forspirede kartofler med spirerne opad i10 cm dybe render.
  • Sørg for, at nyplantede planter ikke tørrer ud.
  • Hvis du har løgvækster i plænen, så spring de første klipninger over i det område.
  • Nu spirer grøntsagerne i køkkenhaven. De spæde planter må endelig ikke tørre ud.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler