Haven i april: Hvordan beskærer jeg roser?

Haveselskabets rådgivning giver her svar på et af de spørgsmål, som de oftest får stillet i april.

beskæring af roser

Haveselskabets rådgivning giver her svar på et af de spørgsmål, som de oftest får stillet i april.

Hvordan beskærer jeg roser?

Beskæring af roser bliver ofte gjort til noget mere besværligt og kompliceret, end det egentlig er, og de fleste er bange for at skære for meget. Men roser har godt af at blive beskåret, og de moderne sorter beskæres ned i ca. 25 cm højde. Historiske og engelske roser skal dog kun beskæres cirka en tredjedel tilbage, og gamle, grove grene skæres af helt nede ved jorden. For alle slags roser gælder det, at døde og syge grene fjernes, når man er i gang.

Ved beskæringen kan man styre, i hvilken retning rosen kommer til at vokse. Derfor er det godt altid at beskære rosen lige over en udadvendt knop. På den måde kommer de nye skud til at vokse væk fra buskens midte – og så kan man godt begynde at glæde sig til smukke og duftende roser.

Roser skal først beskæres, når risikoen for hård frost er ovre, hvilket for det meste vil sige fra midten af april. Det er vigtigt ikke at udsætte sine ny-beskårede roser for voldsom kulde, så hold gerne lidt øje med 14-dages prognosen for vejret, inden du går i gang.

Haveselskabets rådgivning

Haveselskabet, som er en landsdækkende og almennyttig forening med rødder helt tilbage til 1830, har i snart 60 år tilbudt haverådgivning til sine medlemmer og hjulpet både nye haveejere og rutinerede haveentusiaster med store og små problemer i haven. Selskabet udgiver magasinet HAVEN og tilbyder ud over rådgivning bl.a. gode medlemstilbud, havevandringer og workshops.

Mest læste artikler