Haven i april

Læs hvad der sker i din have i april.


Nænsom beskæring

Visne hortensiablomster er dekorative vinteren over, men nu er det tiden at give plads til nye blomster. Når du beskærer hortensia, må du aldrig skære de gamle grene helt ned. Sommerens blomster er nemlig allerede dannet i grenenes knopper, så hvis du klipper grenene ned, klipper du også blomsterne af og må vente forgæves på blomster i år. Klip derfor aldrig hortensia længere tilbage end til den første levende knop. Klip lige over knoppen, det bliver pænest.

Kvikker op
Hvis din rododendron ser lidt bleg ud, mangler den sikkert gødning. Giv den en forårskur med en dosis kalkfri specialgødning til surbundsbedet.

Dompap Tekst og foto: Emil Lütken
Dompappen er en af vores smukkeste havefugle. Hannens røde underside er så fremtrædende, at fuglene ofte opdages på lang afstand, for uanset årstiden kan du være næsten sikker på, at hunnen befinder sig inden for få meters afstand fra hannen. Navnet, dompap, stammer fra tysk, Dompfaff, der hentyder til katolske domprovsters sorte kalot og røde kaappe. Dompappen er almindelig i hele landet både som ynglefugl og som træk- og vintergæst. Den yngler i alle former for skov. Som mange andre skovfugle er den efterhånden også blevet en almindelig havefugl, fordi havernes rige og varierede beplantning udgør en næsten uudtømmelig fødekilde hele året.

Biologisk bekæmpelse Fotos: Lotte Bjarke
Et alsidigt dyreliv i haven er den bedste forsikring, du kan tegne, mod problemer med skadedyr. Skadedyrsproblemer opstår, fordi skadedyret har fundet så gode forhold og har så få naturlige fjender, at det kan formere sig uhæmmet. Tilstedeværelsen af mange forskellige dyr betyder, at fx lusenes fjender også er flyttet ind. Lusene er godt nok til stede, men de bliver holdt nogenlunde i ave af fx mariehøns, svirrefluer og småfugle. Derfor er det en god idé at gøre haven attraktiv for dyrene fx ved at sætte redekasser op og etablere et bassin eller vandkar, der i sig selv tiltrækker mange dyr.

Netop nu!

  • Det er plantetid for alvor, og tidspunktet er perfekt til at plante de stedsegrønne planter.
  • Hold øje med planter, der blev plantet i efteråret og vand dem i tørre perioder.
  • Du kan så et forårshold radiser, rucola og spinat.
  • Sommer- og sensommerblomstrende stauder kan deles nu.
  • Giv græsplænen en god start på den nye havesæson med en god omgang gødning.
  • Knib toppen af de forspirede ærteblomster, så der kommer gang i forgreningen.

Tyvstart til Dahlia Fotos: Lotte BjarkeDahliaknolde kan først lægges i haven, når risikoen for frost er fuldstændig overstået. Men du kan forspire dem i potter eller dybe bakker på et lyst og frostfrit sted. Læg knoldene i fugtig pottemuld og dæk med 5 cm jord. De må ikke tørre ud men undgå overvanding.

Studs toppen
En årlig forårsklipning er forudsætningen for flotte, tætte lavendler. Gå grundigt til værks, men klip aldrig de inderste blade af. Lavendel skyder ikke fra den ældste, bladløse del af grenene.

Græsset gror Fotos: Lotte Bjarke
Græsplanterne i plænen begynder at gro, når forårstemperaturen sniger sig over 7 grader. Planterne er endnu svækkede af vinteren, så det er en god idé at gå nænsomt til værks med klipningen, indtil væksten for alvor kommer i gang, og planterne har genvundet fuld styrke. Skånsom klipning indebærer, at du justerer plæneklipperens klippehøjde til omkring 4 cm. Når græsset er i god vækst, kan du sætte højden ned til 3 cm, men i fx tørkeperioder, der trækker hårdt på planterne, kan du sætte klippehøjden op igen.

Has på sneglene Fotos: Lotte Bjarke
Lige nu hersker der fred og ingen fare, og man kan næsten komme til at tro, at vinteren har gjort det af med havens bestand af snegle. Desværre er det ikke særligt sandsynligt, så hvis haven blev invaderet af “dræbersnegle” sidste sommer, kommer de med stor sikkerhed igen. Faktisk er sneglene der allerede, endnu er de bare så små, at de ikke gør iøjnefaldende skade, og i øvrigt er de svære at få øje på. Alligevel betaler det sig at blæse til kamp nu. De snegle, du får has på nu, når ikke at gøre skade eller lægge æg.

Klip roserne Fotos: Lotte Bjarke
Beskæring er en forudsætning for flotte og blomsterrige roser, og nu er tiden inde. Selv om roserne er begyndt at skyde, er det vigtigt, at de bliver skåret tilbage. Du skal ikke være ked af at klippe nye skud af. De bliver hurtigt erstattet. Du kan roligt klippe de storblomstrede roser helt ned til 20-25 cm, men klip altid lige over en knop. Du kan se, hvilken retning det nye skud får, ved at se på knoppen. Det er som regel en fordel at beskære over udadvendte knopper.

Mest læste artikler