Tulipaner, narcisser, perlehyacinter og alle de andre dejlige løgvækster, der sætter kulør på foråret, skal i jorden i efterårsmånederne, for de behøver en kuldeperiode for at kunne blomstre.
Løgene skal lægges dybt
Det er vigtigt, at løgene lægges tilstrækkeligt dybt i jorden, så de kan nå at etablere et godt rodnet og ikke risikerer at få frostskader, når spiren begynder at røre på sig.
Når du køber blomstrende løg i potter, ligger løgene nærmest oven på jorden, men den går ikke ude i haven. En tommelfingerregel siger, at løg skal lægges i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde.
Forskellige løg blomstrer på forskellige tidspunkter
Når du vælger løg til dine forårsbede, er det en god idé at tænke over både blomstringstid og farve. Fx blomstrer forskellige tulipaner på forskellige tidspunkter. Det er ærgerligt at kombinere sig til flotte farvesammensætninger blot for at konstatere, at de tidligste er afblomstret, før de seneste springer ud. Det fremgår af emballagen, hvornår de enkelte sorter blomstrer.
Læg løgene i staudebedet
Løgvækster har brug for at visne ned i ro og mag efter afblomstring. Det ser ikke så kønt ud, men er en forudsætning for, at der også kommer blomster næste år. Derfor er det en god idé at lægge løg i staudebedet, hvor stauderne skyder frem, når løgsæsonen er ved at være forbi, og hurtigt dækker for synet af de visne løgvækster med deres friske grønne løv.
- Vintergækker – sådan dyrker og deler du løgplanten
- Sådan planter du påskeliljer
- Sådan dyrker du perlehyacinter
- 10 nemme tips til krokus
Disse ting skal du også huske i efteråret:
Den nemme haveopgave – få bedre jord
I takt med, at køkkenhaven bliver høstet, kan du så grøngødning som fx blodkløver eller jordkløver. Grøngødning er planter, der opfanger jordens næringsstoffer og holder på dem, så de ikke vaskes ud. Kløver er desuden kvælstofsamlende og forøger jordens naturlige næringsindhold. Planterne står grønne gennem vinteren og blomstrer til foråret. Når såtiden nærmer sig, graves planterne ned i jorden og vil der gradvist frigive den næring, de har samlet, til gavn for den nye sæsons grøntsager.
Den svære haveopgave – lav din egen frøbank
Forudsætningen for blomsterfrø af egen avl er: Høst på det rigtige tidspunkt, og opbevar frøene, så spireevnen ikke går tabt. Modne frø rasler i frøkapslen og falder let ud. Høst altid i tørvejr, og lad frøene tørre i flade bakker, før de fyldes i papirposer, der opbevares køligt, tørt og mørkt.
Læs også: Sådan høster du dine egne frø
14 grønne tips lige nu
- Høst efterårshindbær, og klip planterne helt ned efter høst
- Del prydgræsser og stauder
- Lav smukke havebuketter med blomster og bær.
- Plant blåbær.
- Høst æbler, og læg dem nænsomt på lager.
- Læg løg i plænen til en forårs-eng.
- Plant stedsegrønne buske.
- Lav lodrette drænhuller i plænen med en greb.
- Flyt middelhavsplanter som citrus og oliven i ly for frost.
- Klip asparges ned.
- Plant hvidløgsfed.
- Plantetid for buske, træer og stauder
Ajourført september 2023