Her er blomsterne, der får din have til at dufte himmelsk

Hører du også til dem, der elsker blomster lige så meget for deres duft som for deres udseende? Så er her 8 blomster, der vil gøre dig salig. 

Når det er sommer og disse 8 blomster gavmildt udsender deres berusende duft, så er himmeriget nær. Alle kan de gro i danske haver. Så vil du have din egen parfumehave, så er her nogle af disse bedste bud til danske breddegrader.

1. Lavendel

Lavendel er indbegrebet af Middelhavet. Der er intet så smukt som bølgende lavendelmarker i Sydfrankrig. Planten er hjemmehørende omkring netop Middelhavet, hvor den navnlig er vildtvoksende oppe i højderne. Alligevel trives de fleste lavendelplanter perfekt i Danmark. Ægte lavendel er for eksempel fuldt vintertilpasset i Danmark.

Lavendlens duft er både diskret og insisterende. Den slår dig ikke omkuld, men den kan nå langt med sine mange duftafgivende blomsterstande. 

Læs mere om lavendel og om dyrkning af lavendelplanten i Danmark i Idényts Planteleksikon

2. Roser

Roser dufter. Det siger almindelig børnelærdom. Men prøv at stikke næsen ned i en cellofanindpakket rosenbuket i et supermarked. Det er muligt, at det dufter mere af cellofan dernede end af rose. 

Netop det faldt også den engelske rosenavler David Charles Henshaw Austin for brystet tilbage i 60erne. Problemet var, at de nye rosensorter, der var i vælten dengang, var fremavlet med henblik på at kunne blomstre flere gange i løbet af en sæson, og det var sket på bekostning af duften.

Derfor begyndte Charles Austin at krydse gammeldags rosensorter, der var hårdføre og samtidig fulde og duft, med de moderne hybrider, som blomstrer flere gange – en type roser, man kalder remonterede roser

I dag har Charles Austins roser gået deres sejrsgang verden over under betegnelsen Engelske Roser. Mange af dem har flere ekstra lag af kronblade, så duftrenæssancen er ikke sket på bekostning af udseendet. 

Læs mere om engelske roser og alle de andre rosentyper i Idényts Planteleksikon

2. Sommerfuglenebusken

Hvis man i blomstringssæsonen ser en sommerfuglebusk i fuld flor, så er det næsten med garanti altid med mindst én sommerfugl svævende omkring de lange skråt nedadhængende blomsterstande. Sommerfugle går nemlig ofte efter duft, når de skal finde nektar, og den er der mere end rigeligt af i sommerfuglebuskene.

Læs mere om, hvordan du dyrker sommerfuglebuske i planteleksikonet

4. Syrener

Syrenernes og sommerfuglebuskenes blomster minder meget om hinanden, men ingen forveksler dem ude i naturen eller i haven på grund af de to buskes meget forskeligartede udseende. Det er kun i et blomstergalleri, at de kan være svære at skelne fra hinanden.

Duften af syrener er også umulig at tage fejl af. Den er nogle gange så stærk, at den næsten er svimlende. Blomsterne hænger ofte i næsehøjde, så det er umuligt at komme uden om duften. Og hvorfor skulle man også det? 

Læs mere om de mange sorter af syrener, der findes

5. Engletrompeter

Engletrompeter (Datura) kan ikke stå ude om vinteren i Danmark, så vil du dyrke dem, skal du have en strategi for vinteropbevaringen.

Selvom engletrompeter kræver sydens sol for at klare sig på egen hånd, så er det værd at overveje at prøve kræfter med dem 

Prøv bare at løfte den lange tragtblomst op, når den er i fuld flor – og duft – Aaaaaaah….

Så se lige at få bygget det vinterskur.

6. Nelikker

Nelikker er naturligvis en af duftstjernerne i sommerhaven. Den kan både vokse i krukker, på terrassen og udplantet i haven.

7. Lathyrus

Lathyrus – eller fladbælg på dansk – er et imponerende skue at betragte, mens den klatrer op dér, hvor den får lov. Det bedste af det hele er, at den gør det samtidig med, at den dufter dejligt.

8. Gardenia på terrassen

Gardenia er populær til stuen. Her skaber den velduft og sommerstemning. Har du de rette forhold på terrassen eller en lun krog i haven, så kan de også sættes ud og sprede deres duft der. 

Læs mere om Gardenia og deres berusende duft

Gå på opdagelse i Idényts Planteleksikon. Her kan du finde endnu flere blomster, der både dufter, og samtidig ligner en million

Mest læste artikler