Her er Danmarks 10 skønneste forårsblomster

Krokus og vintergækker er allevegne i forårsmånederne, men der er også andre hemmelige forårsblomster, som er mere eksklusive. Her er en top 10 over forårets smukkeste blomster.

Sådan får du flere forårsblomster i din have

Sådan får du flere forårsblomster i din have

I Danmark er foråret en befrielse. I mange måneder har man været frosset ned med influenza og tungsind. Det bedste og mest opløftende tegn i de kolde måneder på, at vejret vil vende en dag, er forårsblomsterne, der hver har deres udspringsrytme i foråret 

Her er en top 10 i tilfældig orden over de skønneste danske forårsblomster. Nogle blomstrer frit, andre er haveplanter. Alle 10 blomster er planter, som du kan dyrke i dine egen have. Idényt har skrevet udførlige guides til dyrkning af alle 10 forårsblomster. Her på siden kan du links til 10 dyrkningsguides for forårsblomster. 

Læs også: Margueritter – blomsterne, der pynter i både krukker og bede

Erantis – gule blomster og grønt bunddække

Erantis er en lav knoldplante i ranunkel-familien. Den vokser i Danmark både vildt og i haver.

Erantis er en lav knoldplante i ranunkel-familien. Den vokser i Danmark både vildt og i haver. Tæpper af gule erantis i de tidlige forårsmåneder er et kendt syn i skovbunden. Når træerne og buskene begynder af få bladhang, så bliver erantis til et grønt bunddække. 

Her finder du en guide til, hvordan du formerer erantis – ved at sætte nye blomsterløg, dele de løg, du allerede har, eller ved at så erantis om frø.

Anemoner i haven og i naturen

Sæsonen for anemoner er kort. Forårsblomsten springer ud, mens der endnu ikke er blade på træerne. Så kan der både bliver hvidt og blåt over store områder i skoven eller i din have.

Når træerne springer ud, forsvinder alle synlige spor af anemoner. Derfor er det godt at plante anemoner sammen med andre blomster, der kan tage over, når anemonerne er blomstret af. 

Læs også: Vintergækker – sådan dyrker og deler du løgplanten

Læs også: Få en skovbund med anemoner i din have

Påskelilje – højtidens blomst

I Danmark forbinder vi den gule lilje med påsken, fordi blomstringsperioden for nogle sorter falder sammen med påsken.

I Danmark forbinder vi den gule lilje med påsken, fordi blomstringsperioden for nogle sorter falder sammen med påsken. I dag er der efterhånden fremavlet et bredt sortiment af forskelligefarvede og flerfarvede påskelijler, der har udvidet sæsonen betragteligt i begge ender. 

Læs mere her om sætning og pasning af påskelijler i din have. 

Hyacint til jul og i foråret

Hyancinter kan både drives frem i glas og sættes i have. Noget sådan kræver god timing. 

Hyancinter kan både drives frem i glas og sættes i have. Noget sådan kræver god timing. 

Læs mere her om, hvordan du planlægger blomstringen af hyacinter i din have og i glas til juletiden.

Løjtnantshjerte eller hjerteblomst

Det gælder for løjtnantshjerte, der også kaldes for hjerteblomst.

Kær forårsblomst har mindst to navne. Det gælder for løjtnantshjerte, der også kaldes for hjerteblomst. Den hvide version med de hængende hjerter er et fantastisk islæt i et staudebedet. Hjerteblomsten fås også i en bedårende rød version – “valentine”.

Læs mere om hjerteblomst og løjtnantshjerte her.

Perlehyacinter – nemme at dyrke

Perlehyacinter kan godt sætte tålmodigheden på prøve.

Perlehyacinter kan godt sætte tålmodigheden på prøve. Bladene spirer allerede frem i efteråret, mens blomsten først følger med til foråret. Heldigvis er perlyacinter ellers nemme at dyrke. 

Find flere plantetips til plantning og dyrkning af perlehyacinter. 

Tulipaner – jo flere jo bedre

Tulipaner er allevegne i alle mulige farver og skikkelser.

Tulipaner er allevegne i alle mulige farver og skikkelser. Både de oprindelige og de fremavlede giver et bredt udvalg at vælge imellem. Det bør man drage fordel af, for tulipaner er et flokdyr, der begår sig allerbedst i et ensemble både i bedet og i vasen sammen med andre tulipaner.

Læs mere her om dyrkning af tulipaner og få tips til, hvordan man opnår det bedste mix af sorter og farver i haven.

Vibeæg – den spinkle vindtærke blomst

Planten vibeæg har fået sit danske navn, fordi dens form giver mindelser om vibeæg.

Planten vibeæg har fået sit danske navn, fordi dens form giver mindelser om vibeæg. Blomsten er spinkel og klarer sig dårlig i konkurrencen med kraftigt voksende planter. Vibeæg er dog vindstærk og kan gro fint i de fleste haver. 

Læs mere om vibeæg her. 

Vintergækker – forårsbebuderen

Den lille uanselige blomst er på nogle tidspunkter i det tildlige forår overalt, hvor man går.

Hvis der var en konkurrence mellem forårsblomster om først at komme op af jorden, så var det nok en god idé at sætte sine penge på vintergækken. 

Den lille uanselige blomst er på nogle tidspunkter i det tildlige forår overalt, hvor man går.

Kan du ikke få nok af vintergækker og vil du gerne have flere af af dem i din have, så finder du guiden til dyrkning af vintergækker her.

Læs også: 10 nemme tips til at få succes med krokus i haven

Krokus – 10 nemme tips 

Lilla krokus blomster

Vil du have succes med krokus i din have, så finder du 10 nemme tips + en udførlig guide til dyrkning og pasning af denne forårsblomst her.

Mest læste artikler