Hvilke planter er hårdføre nok til at klare vinteren?

Kan din tuja i krukken ved hoveddøren klare en rask snestorm? Her er en række gode råd om planters behov, når de skal overvintre i haven.

Nogle planter klarer sig selv om vinteren, andre skal have en hjælpende hånd

De fleste haveejere har en god fornemmelse for, hvilke planter der kan klare vinterkulden udendørs. Det giver sig selv, at træer, buske og hække udgør havens faste møblement og derfor til en vis grad klarer sig selv i kulden.

Dog har flere sorter, for eksempel buksbom i krukker, brug for beskyttelse i form af overdækning eller lign., hvis der er meget stærk frost.

Generelt har planter bedre af at stå direkte i jorden om vinteren, da rødderne er mere udsatte i en krukke, og hvis det regner meget, har de brug for naturligt dræn i havens bede.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

‘Hårdfør’ er nøgleordet, når du køber planter

Men robuste planter kan tackle vinteren et langt stykke hen ad vejen. Eksempler på planter, der trives i potter om vinteren, er for eksempel klatrehortensia, magnolia, lyngplanter og prydkål.
Flere stauder og vintergrønne planter som smågran, tuja og cypres klarer sig også godt under disse betingelser. Urter som oregano, timian, persille og merian er også hårdføre.

Netop ordet ‘hårdfør’ er nøglen her. Når du køber en plante, skal du altid tjekke på anvisningen, om den er hårdfør. Det indikerer, at den er rustet til vinteren.

Læs også: Succes og indretning med plantekasser

Vælg krukker med godt dræn

Tag højde for plantens vækst, når du vælger at lade den overvintre i krukke. Det er altid mere stressende for den at bo i en krukke, så den skal være stor nok.

Det er essentielt, at krukken har drænhul i bunden, da vand udvider sig ved frost og kan sprænge krukken. Husk at tjekke, om rødderne har bredt sig og har stoppet hullet til, så vandet ikke kan komme ud. Du kan evt lægge fiberdug eller lecakugler i bunden af krukken for at undgå dette.

Læs også: 10 planter og blomster til krukker, der er nemme at dyrke

Læs også: Magnolia træ | Tulipantræ | Magnolietræ – Få succes med havens stolthed

V-formede krukker er bedst

Kvalitets-keramik, glasfiber, plastic og beton er stærke materialer og kan modstå frostgrader, mens nogle former for terrakotta og dårligt produceret beton kan sprænge.

De bedste form til krukken er V-formet, så jorden presset opad, hvis det fryser. Hvis dine krukker er mere tøndeformede, kan du afhjælpe problemerne ved at klæde indersiden af krukken med bobleplast.
Det væsentligste er dog, at krukken er rummelig, og at planten har plads til at vokse. Det er en god idé at anbringe krukkerne lidt hævet over jorden, så vandet under den ikke fryser og stopper drænhullet til.

Anbring krukkerne så vidt muligt i læ ind mod en lun mur, for eksempel under tagudspring og tæt ved garagen.

Kilde: VK Magasinet

Mest læste artikler