Pas på! Kastanjedyr er giftige for din hund

Efterår er højsæson for indsamling af og kreative krumspring med kastanjer. Men er du klar over, at hestekastanjer kan være giftige for kæledyr og børn?

Kastanjer er et af naturens mange mirakler. De ligger indkapslet i en grøn skål, og når det smukke træ begynder at gløde og smide sine blade, falder skålene ned, og de mørkebrune, blanke kastanjer ligger klar.

Generationer af danskere har hygget sig i efterårsferien med at lave kastanjedyr. Der kan komme hele zoologiske haver ud af kurve med kastanjer og en håndfuld tændstikker og/eller tandstikker.

Hestekastanjer er på Fødevarestyrelsens sorte liste 

Men de færreste af os er klar over, at hestekastanjerne, den danske sort, er giftige.

– Giften sidder primært i frugtskålene og træets bark, fortæller naturvejleder Uffe Nielsen fra Lolland til P1 Morgen. Han tilføjer, at den gift, aesculin, som findes i kastanjer, er nævnt på Fødevarestyrelsens såkaldte Drogeliste over giftige planter mv., man ikke må spise.

Der findes tilfælde af børn, som har fået udslet af at røre ved frugtskålene. 
Fordelen ved hestekastanjer er dog, at hvis et menneske forsøger at spise dem, får han/hun en dårlig overraskelse: De smager bittert, og dermed har naturen selv en indbygget advarsel mod de farlige stoffer. 

Forveksles med spisekastanjer fra Sydeuropa

Når voksne bliver syge af at have spist hestekastanjer, skyldes det, at de har forvekslet dem med spisekastanjer, som kommer fra Sydeuropa og er svære at dyrke i vores klima.

Spisekastanjer – også kaldet ægte kastanjer (Castanea sativa)

Hunde kan blive meget syge af hestekastanjer

Bitterheden kan kan imidlertid ikke altid smages af hunde og katte, og der advares fra flere instanser om risikoen for, at kæledyr kan forgiftes alvorligt af kastanjer – ikke mindst, når børn leger med dem.

Man kan blive snydt af, at vilde dyr, kronhjorte for eksempel, kan guffe bjerge af kastanjer i sig, men en hund kan i følge Netdyredoktor.dk blive meget syg af at tygge på hestekastanjer.

Hold øje med hundehvalpen, når børnene leger med kastanjer

– Eftersom især mange børn samler kastanjer sammen om efteråret, kan hunde – som er de dyr, der hyppigst rapporteres om i forgiftningstilfælde med kastanjer – komme i kontakt med kastanjer både inden døre og uden døre.

Netdyredoktor opfordrer hunde- og katteejere til at opsøge dyrlæge omgående, hvis deres kæledyr har spist kastanjer. 

Forgiftningssymptomer for hunde og katte ses efter et par døgn og er opkastninger, savlen, diarre og feber.  

Hestekastanjer (Aesculus hippocastanum)

Mest læste artikler