Klip din buksbom

Der findes næppe nogen busk som buksbom, der tåler at blive formet og klippet uden at tage skade. Den er hårdfør, tåler kulde, vind og nogen tørke, og den klarer sig i både sol og skygge. Med en beskærersaks og et godt øjemål kan du kreere flotte, levende skulpturer til haven.

Buksboms kendetegn

Almindelig buksbom, Buxus sempervirens, som er den almindeligst anvendte her i landet, er en stedsegrøn busk. Det gullige ved er meget hårdt og har altid været meget anvendt til fx billedskærerarbejde og træblæseinstrumenter. Væksten er tæt. Bladene er tykke, blanke, mørkegrønne og læderagtige. De er modstående, ægformede og 1,5-3 cm lange.

Buksbommens blomster tiltrækker bier

 

De gulgrønne blomster sidder i små duske og har en behagelig duft, som tiltrækker bier. Du får dog ikke mange blomster på en klippet buksbom. Løvet har en speciel, skarp lugt, som nogen finder mindre behagelig.

Skab selv din formede buksbom

I dag er de klippede buksbom meget populære. Du kan købe dem færdigklippede, men de er forholdsvis dyre, fordi buksbom er ret langsomtvoksende. Den langsomme vækst er samtidig en stor fordel, når planten skal stå figurklippet. Har du tålmodighed, kan du i stedet købe en mindre, utæmmet busk og bevæbne dig med en beskærersaks. Der kræves kun omhu og formsans for selv at skabe sin egen buksbomkugle eller -kegle. Måske endda en festlig fantasifigur.

Buksbom kan bruges overalt

I haven kan du forme buskene i stort set alle størrelser og faconer. Buksbom er en fin selskabsplante for roser, stauder og sommerblomster. Du kan også sætte din klippede buksbom i en krukke på terrassen eller ved indgangsdøren. Buksbom trives i enhver almindelig dansk havejord. Den bliver smukkest i fuld sol eller halvskygge, men den kan også sættes i havens skyggepartier, fx under de store træer.

Skabelon til klipning af buksbom

De geometriske buksbomformer kan de fleste klare at klippe på øjemål. Mere krævende bliver opgaven, hvis skulpturen skal ligne noget bestemt. Men der er hjælp at hente: På de fleste planteskoler og i havecentrene kan du købe skabeloner til at klippe efter. Skabelonen anbringes over busken, og så klipper du de grene, som stikker uden for den, af. Grundklipningen bør foretages i foråret, hvor ny vækst hurtigt vil dække over sårene. I sommerens løb fjernes de strittende skud.

Romersk havekunst

Allerede romerne klippede buksbom i mange former. Senere fik den en stor plads i den italienske havestil, der i 1400-tallet bredte sig ud over Europa. Her dannede tætklippede buksbomhække sirlige ornamenter, som du endnu i dag kan finde eksempler på – fx barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler