Kødædende planter i terrassens krukker

Fluetrompet er livsfarlig. Men kun for fluer, myrer og andre insekter. Til gengæld er den kødædende plante både dekorativ og fascinerende, og så er den nem at dyrke i en krukke på terrassen.

Planten lever af fluer – så du skal ikke gøde

Fluetrompet, Sarracenia, ernærer sig selv. Derfor skal du aldrig give den gødning. De næringsstoffer, planten skal bruge, skaffer den fra forskellige insekter, som den på snedig vis indfanger og nådesløst fortærer. Du kan godt fodre planten med døde insekter, men du må aldrig give den andre former for mad som fx kødstykker. Så rådner den op.

Opløser insekterne før fortærring

Planten hedder fluetrompet, fordi bladene er vokset sammen til et trompetlignende rør. Langs den øverste bladrand dannes nektar, der lokker insekter til. Indersiden af trompeten fungerer som en rutsjebane, der leder insekterne ned i bunden af røret, hvor nedadvendte hår forhindrer dem i at stikke af igen. Insekterne havner i en enzymholdig væske, der opløser dem, hvorefter planten kan optage næringsstofferne.

Planten må aldrig tørre ud

Den kødædende plante stammer fra de sydøstlige områder af USA, hvor de vokser i solbeskinnede sumpområder. Det er vigtigt at vide, hvis du vil have succes med planten som krukkeplante. I modsætning til de traditionelle sommer-blomster må fluetrompet nemlig gerne stå i konstant våd jord. Den tåler ikke udtørring, så her kan du godt bruge en krukke eller et kar uden dræn.

Hårdfør plante der klarer både kulde og varme

Plant fluetrompet i ugødet spagnum blandet med grus og sørg for, at krukken får masser af sol. Planten ser eksotisk ud, men er ikke sart. Den kan overvintre ved ned til minus 10 grader, men vil du være på den sikre side, er det en god ide at overvintre den et beskyttet sted. Planten behøver en hvileperiode, men så kan den “genbruges” den følgende sommer.

Duftende blomster som bonus

Der findes otte arter af fluetrompet, men da de gerne krydser sig indbyrdes, findes der en enorm variation. Trompeterne har grønne og røde farvetoner, der kombineret giver fantastiske virkninger. Plant dem sammen i store krukker, dyrk dem omkring havebassinet eller brug dem inde som stueplanter. De dekorative blade gør fluetrompeten populær, men sidst på sommeren får den også smukke og stærkt duftende blomster.

Mest læste artikler