Sådan får du nøgne grene til at blomstre i din stue

Længslen efter forår, blomster og friske, grønne blade får det til at krible i fingrene. Og du behøver ikke vente mere end et par uger – en håndfuld nøgne grene kan i løbet af en til tre uger drives frem til en dekorativ buket.

Blomstrende kirsebærgrene i vase

Få nøgne grene til at blomstre på et par uger

Hvis længslen efter forår, blomster og friske, grønne blade får det til at krible i fingrene, behøver du ikke vente længe.

En håndfuld nøgne grene fra haven kan i løbet af en til tre uger drives frem til en dekorativ buket.

Og det er slet ikke svært at komme i gang. Tager du havens grene ind i stuen, vil knopperne hurtigt skyde.

Vælg grenene med omhu

Om projektet lykkes, afhænger først og fremmest af, hvilke grene du vælger. Planterne har nemlig forskellige hvileperioder.

Generelt er tidligt blomstrende buske og træer lettest at drive frem. Sommerblomstrende er det ikke værd at spilde kræfter på.

Kend hvileperioderne

Planternes vinterhvile falder i tre faser:

Forhvilen begynder om efteråret, mens bladene stadig er grønne, og varer til efter løvfald. Her kan knopperne ikke vækkes.

Midterhvilen er den dybe søvn, og heller ikke her kan knopperne bringes til at udvikle sig. Professionelle kan dog kunstigt fremskynde periodens afslutning. 

Efterhvilen er den periode, hvor du selv kan drive grenenes grønne blade og blomster frem. Efterhvilen begynder forskelligt for de enkelte plantearter. For eksempel går forsytia ud af midterhvilen allerede i oktober, syren i november, og bøg først midt i april.

Find planten og beskær den korrekt

Det er også vigtigt, at grenene fra naturens hånd har en god evne til at suge vand uden hjælp fra plantens rødder. Pil, kirsebær og fjeldribs er rigtig gode til det, mens fx afskårne syrengrene ikke har safttryk nok og derfor kun kan drives i blomst på egen rod.

Buske og træer i god vækst har generelt kun godt af en let beskæring. Sørg for at bevare plantens form, og tag hellere en lidt længere gren, end du har brug for, frem for kun at tage spidsen.

Grene til drivning skal klippes af med en skarp beskæresaks og et rent, skråt snit. At rive eller knække grenene af skader busken eller træet og mindsker grenenes evne til at suge vand.

Giv grenene vand og lys

Sæt grenene i lunkent vand, så snart du kommer ind.

De villigste grene udvikler sig fint ved almindelig stuetemperatur. Stil dem lyst og gerne køligt om natten. Skift vandet ofte.

Andre grene kan kun drives frem ved rigeligt dagslys, gerne suppleret med kunstigt lys.

De bedste steder til de mere vrangvillige er en havestue eller et let opvarmet drivhus. En temperatur på 15° passer de fleste grene godt.

Sukker i vandet eller ej?

En skefuld sukker i vasevandet giver næring og får knopperne hurtigt i gang. Men sukker fremmer også bakterie- og algevækst, og det nedsætter grenenes sugeevne. Vælger du sukkeret, skal du hver 2.-3. dag skære det nederste af stilkene.

Tidligere knuste man det nederste af stilken for at lette vandoptagelsen. Det fremmer også alger og bakterier og gør altså mere skade end gavn.

De nemmeste grene til drivning

(I alfabetisk rækkefølge)

Birk kan drives tidligt. Start med at lægge grenene i ca. 35° varmt vand natten over, og overbrus dem dagligt i starten.

Bøg kan først drives frem fra midt i april. Grene fra unge træer er lettest at drive.

Fjeldribs er den tidligste busk og kan drives frem.

Forsytia behøver lang kuldeperiode, så i milde vintre kan den først drives fra midt i januar.

Hasselgrene kan du drive fra januar.

Hestekastanje drives som birk, men undgå overbrusning, når knopperne folder sig ud. Tre år gamle skud er bedst til drivning.

Lærk kan drives fra sidst i februar. Grenene skal helst stå varmt og meget lyst.

Magnolie kan drives fra marts-april. Vælg grene med tydelige blomsterknopper.

Æble- og paradisæblegrene kan drives fra medio marts, pæregrene fra februar. Vælg grene med mange knopper.

Prydkirsebær kan drives fra januar-februar. Prøv også almindelig kirsebær, fersken, morel, abrikos eller mandel.

Troldnød kan allerede drives nu, men de skal helst stå ved 10°.

Vinterjasmin blomstrer ude hele vinteren. Drives som troldnød. Skal stå lyst og køligt.

Denne articel er en idenyt classic, som er opdateret og genudgivet i januar 2023.

Mest læste artikler