Sådan lægger du dahlia, og sådan får du dem til at blomstre som i en drøm

Enkle og brugbare plantetips til, hvordan du bedst lægger knolde af dahlia i haven og i krukker. Hvis knoldene kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspunkt, og de får godt med sol og vand, så er alle typer af dahlia/georgine blomsten mulig i danske haver.

Fakta

Dansk navn: dahlia eller georgine
Latinsk navn: dahlia
Engelsk navn: dahlia eller georgine

Dahlia – fra kuglerund til kaktusform

Pom Pom dahlia
Foto: Getty Images
Dahlia, også kendt som georgine, er en populær haveplante, der har været anvendt i haven i flere århundreder. Det skyldes især dens smukke, farvestrålende blomster, som findes i et bredt farvespektrum og i mange forskellige blomsterformer.

Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Baseret på blomstens form inddeles planten i ikke mindre end 10 forskellige grupper. Fx pomponform, som har næsten kuglerunde hoveder med kronblade, der ligner små rør. Eller kaktusform, der har smalle, strittende kronblade.

Grav dahlia-knoldene op i efteråret

dahliaknolde
Foto: Getty Images

Planten er en knoldvækst, som ikke er vinterhårdfør på vores breddegrader. Derfor skal du grave knoldene op om efteråret og opbevare dem frostfrit, før du igen kan lægge dem i jorden i maj. Men det er umagen værd, når du hen på sommeren kan nyde dit frodige, farvestrålende bed i haven.

Deling af dahliaknolde

Planten kan formeres ved deling af rodknolden. Skær knoldene over og sørg for at der er mindst én knop eller stilk pr. del. Knoldene skal deles i foråret, når knopperne begynder at vågne. Herefter kan du plante dem ud i haven.

Forspiring

Dahlia blomstrer ofte sent på sommeren, men du kan fremskynde processen ved at forspire dem. I marts-april skal du dække knoldene med pottemuld og sætte dem et frostfrit sted. Du skal blot huske at holde jorden fugtig, indtil du kan plante dem ud, når risikoen for nattefrost er ovre omkring maj.

Læg også: Tulipaner – Få løgblomsten over dem alle til at trives i din have

Sådan lægges dahliaknolde

Dahlia plantes
Foto: Getty Images

Knoldene kan forkultiveres i april, så de allerede har sat små friske, grønne skud, når de skal ud i haven. Læg først knoldene i vand nogle timer, og placér dem lyst og lunt i kasser med fugtig spagnum i drivhuset eller udestuen. Når jordtemperaturen er omkring 10° C sidst i maj, er det på tide at lægge knoldene udendørs.

Start med at rense bedet for ukrudt, og løsn jorden i 30-40 cm’s dybde. Fordel knoldene ud over bedet, evt. efter en tegning, så du er sikker på, at sorter med matchende blomsterfarver i forskellige plantehøjder placeres sammen og rigtigt i forhold til hinanden. De høje sorter skal plantes med 90 cm’s afstand, mens de mindre sorter behøver omkring 50 cm’s afstand.

Grav et hul til hver dahliaknold, der er så dybt, at den har god plads. Dæk med 10 cm jord. Det er en god idé at bruge opbindingsstokke til høje sorter.

Foto: Gartneriet NældehavenKøb dahlia i blomst

Har du ikke lyst til eller mulighed for at opbevare knoldene, eller kan du ikke vente på, at blomsterne springer ud i august, er det nu muligt at købe blomstrende planter allerede i maj.

De nye sorter findes i en bred vifte af farver og former

Georginer/dahlia i bed eller krukke

Du kan vælge at lægge knoldene i et bed i haven eller i krukker på terrassen. Dahlia er solelskende planter, der foretrækker et lyst voksested, gerne i direkte sol.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

Undgå derfor placering under træer, der skygger. Du behøver ikke flytte knoldene fra bed til bed, blot jorden omkring dem gødes. Planten stiller ikke specielle krav til jordbund, men det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt vand til stede. Plant derfor ikke dine dahliaer tæt op ad en hæk, som bruger alt vandet. Da de høje sorter let beskadiges af vinden, skal bed eller krukker helst placeres i læ. Hvis knoldene lægges i krukker, skal du sørge for, at der er god plads til knolde og rødder.

Vanding og gødning

Dahlia i en kaktuslignende sort
Foto: Getty Images

I tørre perioder, især i det tidlige forår, kan det være nødvendigt at vande planterne, fordi for lidt vand kan resultere i misdannede blomster. På grund af den kraftige vækst og blomstring skal du også sørge for, at dine dahliaer får rigelig med gødning. Bruger du naturgødning, kan den tilføres bedet, før knoldene lægges.

Foretrækker du havegødning, skal planterne gødes flere gange i løbet af sommeren, når de er i god vækst. Dahlia i krukker skal vandes ofte – gerne hver dag i varme perioder – og gødes én gang om ugen. Planterne bliver flottere, hvis du klipper visne hoveder af, men det fremmer ikke anlæg af nye blomster.

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Overvintring af dahlia

Omkring midten af september, eller når den første nattefrost sætter ind i oktober, skal du have planterne gravet op. Toppene skal klippes af ca. 5-10 cm over knoldene. Det er vigtigt at du lader knoldene tørre lidt, før de lagres. Lad dem stå lyst og tørt og beskyttet mod frost i nogle dage. Når knoldene er tørre, skæres stilkene af tæt ved knoldene, før de gemmes vinteren over.Opbevaringen foregår bedst i et mørkt, frostfrit rum med temperaturer under 10° C.

Hvad spiser mine dahlia?

Snegle, og især dræbersnegle, er vilde med dahlia og kan hurtigt tage livet af planten, før den når at spire frem. Du kan beskytte planten ved at strø nogle korn sneglemiddel eller sætte sneglefælder op, indtil planterne er blevet store og modstandsdygtige. Dahlia kan også blive angrebet af bladlus, som skal behandles med insektsæbe flere gange, før de forsvinder igen.

Når du lægger dine dahliaknolde til vinteropbevaring, er det også vigtigt at tjekke for skimmel og råd løbende. Smid de ødelagte knolde ud, så det ikke spreder sig.

Er dahlia giftig?

Dahlia er ikke giftig. Både blomsterblade og rødder er spiselige.

Georgine og dahlia er det samme

Dahlia Café au Latte
Foto: Getty Images

Det forvirrer nogle, at ordene georgine og dahlia bruges i flæng. Dahlia er et navn, som blomsten blev navngivet med i 1791. Det var som en hyldest til Carl Linnaeus-eleven, Anders Dahl. Ikke alle steder i verden slog dahlia som artsbetegnelse dog igennem. I begyndelsen af 18-tallet blev blomsten også døbt georgine efter en tysk professer i Skt. Petersborg, Johann Gottlieb Georgi. Derfor hedder planten i østeuropa netop georgine. I Danmark er begge navne gangbare. Blomsten forbliver nemlig den samme, om den kaldes for det ene eller det andet.

Populære sorter

Antallet af hybrider er astronomisk. I form varierer de fra enkeltlags til kuglerunde blomster. Du kan orientere dig i det meget vidtfavnende univers ved at søge på nogle af de mest populære typer.

  • Kaktus Dahlia
  • Pompom dahlia
  • Dahlia juarezii
  • Dahlia pinnata
  • Orkidé dahlia
  • Dekorative dahlia
  • Anemone dahlia

Mest læste artikler