Margueritter – blomsterne, der pynter i både krukker og bede

Vi plejer at bruge den i krukker, men margueritter kan sagtens plantes ud i havens bede.

Margueritter i flok

Margueritter er en udplantningsplante, der klart fortjener at blive brugt meget mere i havens bede, men også i krukker og altankasser.

Margueritten er en urteagtig, kompakt plante med forholdsvis små, skinnende mørkegrønne blade og stilkede, store, farvestrålende kurvblomster, som med tiden kan dække planten fuldstændig.

Blomsterne findes i en bred palet af farver fra de sarteste pasteller som sart gul, creme og fersken til kradse solgule, orange, mørkviolette og orangerøde kulører. Du vil derfor altid nemt kunne finde en blomsterfarve i sortimentet, der matcher lige din smag og indretning.

Indhold

Udplantning af margueritter
Margueritter i krukker
Pasning af margueritter
Hvornår blomstrer margueritten?
Spanske margueritter
Spanske marguerit-sorter

Udplantning af margueritter

Når du køber margueritter, får du længst mulig glæde af dem, hvis du køber planter med mange knopper og få, udsprungne blomster. Køb kun sunde, friske planter, der har været vandet godt, og køb ikke planter, der har været tørret ud. Det resulterer i dårlig plantekvalitet og færre blomster.

Margueritten kan udplantes det meste af året – så længe jorden ikke er frossen. Dog er en tommelfingerregel, at jo tidligere udplantningen finder sted, jo flere blomster vil du kunne nyde i sommerens løb.

Hvis du udplanter margueritten direkte i havens bede, skal du plante cirka seks til otte planter per kvadratmeter. Planterne vil i løbet af sommeren vokse sammen og dække området helt.

Margueritter skal helst placeres lunt og i direkte sol.

Margueritter i krukker

Planter du i krukker, skal der bruges tre til fire planter, hvis krukken har en diameter på 40 cm. Udplantet i krukker er det vigtigt, at planterne gødes og vandes regelmæssigt sommeren igennem.

Pasning af margueritter

Margueritten er en af de mest hårdføre udplantningsplanter, og den er nem at passe.

Udplantes margueritterne direkte i havens bede, skal planterne vandes og gødes godt i den første måneds tid. Herefter vil planterne have dannet et tilstrækkeligt stort rodnet, og det er ikke nødvendigt at vande længere, medmindre sommeren er meget varm og tør, eller planterne er udplantet på tør, sandet jord.

Derudover skal visne blomster og blomsterstilke klippes af nederst på planten, da det fremmer udviklingen af nye knopper.

Til toppen

Hvornår blomstrer margueritten?

Margueritten vil blomstre flittigt fra udplantning medio maj, eller når temperaturen er over 10 grader, og helt til frosten sætter ind. Derudover udmærker margueritter sig ved at vokse hele sommeren igennem, så den sidst på sommeren har udviklet sig til en lille blomstrende busk på hele 50 x 50 cm. 

Spanske margueritter

Spanske margueritter kaldes planten normalt herhjemme, men det er faktisk ikke helt korrekt, da Osteospermum, som planten hedder på latin, stammer fra Kaplandet nede i det sydlige Afrika, og ikke fra Spanien.

margueritter i krukke
Getty Images

Da spanske margueritter kommer fra det solrige Sydafrika, skal den helst placeres lunt og i direkte sol.

Det er smukt at plante spanske margueritter sammen med grønne stauder som fx mindre sorter af Hosta, Muehlenbeckia, pletter i luften, eller Heuchera, alunrod, der findes med en række forskellige bladfarver og -former. Et gitter af pileflet kan også være med til at skabe en flot ramme over sammenplantningen.

Til toppen

Flere spanske marguerit-sorter

Da spanske margueritter blev introduceret som prydplante i starten af 1980’erne, fandtes der kun to sorter. I dag markedsføres flere end 100 forskellige sorter, hvilket ikke mindst skyldes produktudvikling i danske gartnerier, der er verdens førende inden for kulturen. Fælles for de nye sorter er, at de er meget blomsterrige og blomstrer flittigt hele sommeren.

Sunny Mary

En af de mest populære sorter er Sunny Mary, opkaldt efter kronprinsessen. Mary har fløjlsagtige, mørkviolette kronblade med mørke skiveblomster. Sorten er meget blomsterrig.

Sunny Bianca

Sunny Bianca er en anden eftertragtet sort, som har sarte pastelfarvede blomster med lys midte.

Sunny Shiela

Sunny Shiela har tofarvede rustrøde til brændt orangefarvede blomster.

Sunny Evita

Sunny Evita er et bud på en af de tofarvede sorter, der skifter blomsterfarve fra hvidlig til blålilla.

Til toppen

Denne artikel er første gang publiceret på idenyt.dk i 2007. Den er senest blevet opdateret den 10. maj 2022

Mest læste artikler