Stevia er den næste plante i dit drivhus og Coca-Colas nye mirakelsukker

Stevia er et lille mirakel. Det er er verdens sødeste plante, som du selv kan dyrke i dit drivhus. Den 100 % kaloriefrie plante leverer også stoffet til det nye sødemiddel, som både Coca Cola og Pepsi satser på som erstatning for Aspartam. 

Stevia

Hvad er Stevia?

Stevia ser ikke ud af ret meget. Det er en busk ud af solsikkefamilien, som har været i brug i over 1.500 år hos indianerstammer i Sydamerika.

Det er plantens søde smag, der har gjort den attraktiv, og den er en af grundene til, at Pepsi har satset på Stevia til deres Pepsi True og Coca-Cola til deres Coca-Cola Life.

Planten har tidligere været benyttet som lægeplante og som noget sødt til teen i Brasilien og Paraguay, ligesom den også har været brugt som en sød snack – altså som ren slik. 

Den sødeste plante i verden

Det kan ikke undre, at den er så eftertragtet. Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) er nemlig den sødeste plante i verden – op til 150 gange sødere end almindelig sukker. Som om det ikke er nok, er den også helt kaloriefri.

Det er den kombination, der er den anden grund til, at konglomerater som Coca-Cola og Pepsi næsten samtidig har valgt at satse på Stevia til Coca-Cola Life og Pepsi True.

Erstatning for Aspartam 

Det udskældte sødemiddel Aspartam, som både Coca og Pepsi har brugt i stor stil i deres kalorielette læskedrikke, indeholder 4 kalorier pr. gram. Desuden er Aspartam i søgelyset på grund af en mulig, påstået kræftrisiko og andre sundhedsskadelige biefffekter. I det lys skal satsningen på Stevia helt sikkert også ses. 

Hvor vokser Stevia?

Stevia vokser i subtropiske og tropiske egne i Syd-, Nord,- og Mellemamerika.

Det sødemiddel, som anvendes i Coca-Cola hedder Truvia og består af et ekstrakt fra Stevia-planten tilsat lidt under 20 procent sukker. Stevia har tilsyneladende uden denne støttepille en vis bitter smag, som producenterne ønsker at eliminere med tilsætningen af sukker.

Kun stoffet fra planten er godkendt

Stoffet fra planten, steviol glycosid, er nu blevet godkendt af EU til at bruge som sødemiddel i fødevarer. Kommissionen har dog besluttet, at det kun er selve sødestoffet og ikke hele planten, der er godkendt i fødevarer. Stoffet fra steviaen har med godkendelsen fået sit eget E.nr. (E960).

Sådan dyrker du stevia

Udover den kommercielle brug af Stevia-planten som sødemiddel, er det også en plante, du kan dyrke i dit drivhus herhjemme.

Du kan både købe Stevia som frø og plante. Frøene kan du så hele året indendørs, mens du kan så den udendørs fra maj til juni. Stevia-planten spirer inden for et år, den bliver ca. en meter høj og blomstrer med små hvide blomster i mindre end et døgn. Den søde plante er dog desværre ikke så hårdfør herhjemme. Fortvivl dog ikke, du kan nemlig sagtens holde Steviaen i mange år.

Steviaen gror bedst i det lune

Så foregår det det bare i et drivhus. Så længe Stevia-planten kan stå frostfrit og lyst i for eksempel et drivhus, kan roden overleve en kølig vinter. Placér derfor planten et solrigt sted, og husk, at jorden omkring ikke må tørre ud. En temperatur under 10 grader dræber din Stevia. Planten er desuden god at lave stiklinger af, men du kan også vælge at omplante de lange skud fra den underste del af Steviaen.

Hvad kan du bruge din stevia til?

Du kan for eksemepel bruge udtrækket fra sukkerplanten til at søde din te eller i stedet for sukker i bagværk. Dosér Stevia med måde. Det søde stof i planten er op til 150 gange sødere end almindeligt sukker. Du kan udnytte den søde plantes egenskaber ved at hælde kogt vand over bladene og lave et udtræk, eller du kan tørre bladene, knuse dem og bruge dem som sukker. 

OBS: Fødevarestyrelsen fraråder forbrugere at bruge stevia som en del af deres almindelige kost. Det betyder i praksis, at du sagtens kan spise plantens blade i ny og næ, men ikke hver dag.

Hvorfor hedder det Stevia?

Forklaringen på det er enkel. Planten er nemlig opkaldt efter den spanske botaniker Petrus Jacobus Stevus, der levede fra 1500 til 1556.

Mest læste artikler