Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose er en invasiv art, og Naturstyrelsen blæser til angreb. Alle danskere inviteres til at tage del i plantedrabet. 

Den invasive hybenrose

Hybenrosen er en såkaldt invasiv art. Det er der mange planter, der er, men hybenrosens greb om den danske natur er efterhånden blevet så massiv, at Naturstyrelsen blæser til angreb. Naturstyrelsen opfordrer således alle danskere til at tage del i bekæmpelsen af rynket rose (Rosa rugosa), som planten også kaldes. 

“Rynket rose er så udbredt i Danmark og i det øvrige europa, at udryddelse ikke længere er praktisk eller økonomisk muligt”, proklamerer Naturstyrelsen på deres meget grundige kampagneside om hybenrosen. Derfor opfordres private have- og lodsejere til at tage kampen op mod planten på deres egen grund, og hvor de ellers kan finde overskud til det. 

Hybenrosens historie i Danmark

Rynket rose stammer fra Nordøstasien. Den kom først til Danmark omkring år. 1800. Fra 1875 er den registreret som vildvoksende. Problemet med hybenrosen tog dog først for alvor fart i 1950’erne, hvor den i udstrakt grad blev udplantet i sommerhusområder. Det var både som læhegn og som afskærmning.

Problemet med hybenrose er, at den i Danmark ikke har nogen naturlig konkurrence. Den er derfor navnlig på sandede og næringsfattige områder ekstremt succesfuld. Den trives dog også udmærket i veldrænet jord.

Hybenrosens succes i Danmark skyldes ikke mindst dens evne til vegetativ spredning. Når først den får fat et sted, kan den ved hjælp af sit eksplosive rodnet sprede og tage vidtstrakte arealer i besiddelse på kort tid.

 
Et kendt syn fra danske strandarealer: skrænter, der er blevet gjort uigennemtrængelige af hybenrosen. Foto: iStockphoto. 

Undgå forveksling med danske klitroser

Det er vigtigt at orientere sig om mulige forvekslinger med hybenrosen (Rosa rugosa), inden man griber til handling.

Det er navnlig “Blød filtrose”, som man skal være opmærksom på. Den minder nemlig en del om hybenrosen. Der er også rapporter om, at den er i stand til at krydse sig med den. Blød filtrose kan kendes på, det den er mere spinkel og bærer mindre blomster end rynkel rose. Se mere om forvekslingsmuligheder hos Naturstyrelsen.

 
Hybenrosens rodnet blotlagt efter en storm. Foto: Naturstyrelsen 

Sådan bekæmper du hybenrosen

Naturstyrelsen anbefaler, at man afholder sig fra at bekæmpe hybenroser med pesticider. Der findes flere forskellige andre strategier, som hver har deres fordele og ulemper, men som alle på sigt kan bidrage til at trænge hybenrosen tilbage. Her er en oversigt over nogle af de bekæmpelsesmetoder, der findes.

1. Manuel optrækning af hybenrosen  

Denne metode egner sig bedst til mindre bevoksninger i løs eller sandet jord. påbegynd bekæmpelsen i april og følg op 5 til 10 gange i løbet af sæsonen. Det kan tage mellem 2 og 5 år, før indsatsen bærer frugt.  

2. Tildækning af planten

Først nedskæres hybenroserne, derefter tildækkes de. Metoden har størst effekt i forsommeren. Brug ukrudtsdug, fiberdug eller plastfolie. Erfaringerne er dog stadig få med denne metode.

3. Græsning af arealer bevokset med rynket rose

Indhegning kan være dyr og omstændelig, men driftsomkostningerne er små. Med geder vurderer Naturstyrelsen, at nedkæmpelsen vil tage 5 år. Med får kan det tage op til 10 år. Det frarådes at lade heste græsse præventivt mod hybenrosen.

4. Brug af landbrugsmaskiner i nedkæmpelsen

Hybenrosen kan også trækkes maskinelt op med minigraver eller traktor med egnet udstyr. Alligevel vil det tage op til 5 år med efterbehandling, før hybenrosen er helt nekæmpet. Man skal desuden være opmærksom på, at maskinkørslen kan medvirke til spredning af frø. 

Se flere bud på, hvordan den invasive hybenrose (rosa rugosa) bekæmpes og bortskaffes på Naturstyrelsens MEGET informative og grundige side om hybenrosen. 

Senest opdateret d. 7. april 2017.

Mest læste artikler