Sådan giver du nyt liv til blomsterløgene

Når løgvæksternes forårsflor er et overstået kapitel, betaler det sig at sætte ind med lidt kærlig pleje.

Går under jorden

Et løg er en genial konstruktion, der sikrer plantens overlevelse gennem tørkeperioder, der præger deres oprindelige voksesteder. Alt liv og energi er indkapslet i løget, og planten hviler ud under jorden, indtil vækstforholdene på ny bliver til at leve med. Det betyder, at løget skal have samlet tilstrækkelig energi til den næste blomstring, før planten “går under jorden”.

Klip ikke bladene af før de er visnet

Når blomstringen er overstået, går plantens grønne dele på overarbejde og indlagrer ny energi i løget. Derfor skal blade og stængler skal have lov at blive stående, til de er visnet. Klipper du dem ned før, har løget ingen mulighed for at samle ny energi, og du får ingen blomster næste år.

Klip genre den visne blomst af

Til gengæld må du meget gerne klippe den visne blomst af, så snart den bliver trist at se på. På den måde hjælper du løget, fordi planten slipper for at bruge energi på at danne frø. Du kan også give dem lidt gødning efter afblomstring og vande i tørre perioder. Jo længere tid bladene holder sig grønne, jo mere energi samler løget.

Fjern visne blade og stængler

Når blade og stængler mister farven, har de fuldført deres mission. Når du kan trække dem fri af løget med et enkelt ryk, kan du fjerne resten af forårsbebuderne, der går på ferie under jorden.

Vil ikke forstyrres

Diskussionen om hvorvidt blomsterløg skal graves op efter afblomstring eller ej, kan dele haveejerne. Dog er der stor forskel på løgarterne, og for langt de fleste er det unødvendigt at spekulere i opgravning, medmindre man vil flytte planterne eller dele en klynge.

Lad de små løg blive i jorden

De små løgvækster som vintergækker, krokus og perlehyacinter er der normalt ingen grund til at forstyrre. De har det fint med at blive, hvor de er, og de blomstrer trofast år efter år. Det samme gælder narcisser, der står flot i mange år uden optagning.

Løg fra bla. liljer og vibeæg

Hvis man absolut vil tage dem op, skal det ske lige efter nedvisning, og løgene skal lægges i jorden igen senest i august-september. Løg af liljer, prydløg, vibeæg og kejserkrone bør som regel ikke tages op, og hvis det må til, skal løgene lægges igen med det samme, da de nemt tørrer ud.

Del løgene hvert andet år og få flere løg

Tulipaner er et kapitel for sig. Det er ikke strengt nødvendigt, men løgene kan tages op og deles cirka hvert andet år, hvilket kan styrke blomstringen på længere sigt. Hvor stor betydning, optagningen har, er afhængigt af sorten.

Tulipanløg lægges køligt indtil oktober

De mest forædlede sorter har tendens til at kvittere bedst for særbehandlingen. Tulipanløg tages op efter nedvisning og opbevares tørt, køligt og musefrit, indtil de lægges igen i oktober.

Undgå trængsel

Løg deler sig fra år til år, så du får stadig tættere klynger. Efterhånden kan livet i klyngen blive så trangt, at det går ud over blomstringen. Da virker det som en vitaminindsprøjtning til løgene at grave hele klyngen op og dele den, hvorefter løgene lægges i jorden på ny. Det bedste opgravningstidspunkt er generelt, når planerne er visnet ned. Det gælder også, hvis du bare vil flytte en klynge løg.

Løg mellem stauderne

Det er en god idé at lægge blomsterløg lidt inde i staudebedet. Der kan du nyde løgvæksternes flor i forårsmånederne, og når det store show er overstået, skjuler de fremvoksende stauder de kedelige blade, mens de visner ned.

Læs også: Opbevaring af frø – frø fra planter kan gemmes og bruges næste år

Læs også: Tulipaner – hemmeligheden bag succes med løgblomsten over dem alle

Læs også: Allium – elegante prydløg med enestående blomsterstande

Mest læste artikler