Sådan ompotter du dine potteplanter og giver dem nyt liv

Står det sløjt til i vindueskarmen? Vinteren er hård for stuens potteplanter, og derfor trænger mange blomster til en velfortjent sommerferie på terrassen - og en god ompotning. Se, hvordan du giver dine stueplanter et nyt liv med en ompotning i flotte lerkrukker her. 

Efter vinterens mørke måneder trænger dine stueplanter til et nyt liv, men heldigvis er foråret for alvor på vej nu – og det har stueplanterne også opdaget.

Lige så snart dagene begynder at blive længere, får de mere lys at gøre godt med og de begynder så småt at indstille sig på at vokse igen. Derfor er marts en perfekt måned at ompotte dine stueplanter i. 

Her giver vi en guide til, hvordan du ompotter dine planter korrekt og giver dem de bedste betingelser for et langt liv i lerkrukker.

Se mere herunder: 

Hvorfor skal du ompotte dine stueplanter?

Måske har nogle af dine stueplanter allerede i længere tid udsendt nødsignaler. Skud og blade hænger ustandseligt af vandmangel? Rødderne myldrer ud gennem drænhullet i pottens bund? Eller potteklumpen skruer sig simpelt hen op af potten?

Planterne får det betydeligt bedre efter en ompotning, og du får det betydeligt nemmere.

For planter med gode vækstbetingelser kræver mindre pasning og er nemmere at vande korrekt. Generelt kan man sige, at kraftigt voksende planter skal pottes om hvert år, og planter med langsommere vækst kan nøjes med en omgang hvert andet eller tredje år.

Sæt potteplanterne ud på terrassen

Mens vi forventningsfuldt glæder os til lidt ekstra varmegrader, er der god grund til at sætte kulør på terrassen og kickstarte sommeren med nogle af stuens mange blomstrende potteplanter.

Blomsterne giver nemlig ikke bare en fantastisk stemning på terrassen i sommermånederne – de trives også bedre udenfor, fordi de får mere lys og kan mærke døgnets skiftende temperaturer. Så snart risikoen for frost er ovre, kan det derfor være en god idé at ompotte dine potteplanter og stille dem ud i det fri.

Når sommeren lakker mod enden, og aftenerne igen bliver køligere, skal de blomstrende potteplanter atter tilbage i deres vante omgivelser i vindueskarmen indenfor, og her kan de fortsætte med at sprede skøn sommerstemning.

Derfor skal du bruge lerpotter

Hvis planter kunne tale, ville de fortælle, at i gode lerpotter har de det bedst. Gode lerpotter lader  nemlig planternes rødder ånde, mens de holder på fugten i potterne. Lerpotter bliver brændt ved meget høje temperaturer, hvilket betyder, at de har en naturlig styrke og kan stå ude og inde hele året. Det eneste tegn på slid, er den flotte patina, der kommer med alderen.

Sådan planter du korrekt i lerkrukker

1. Væd lerpotten

Væd først potten indvendigt og udvendigt, før der kommer jord i. Hvis lerpotten skifter farve fra lys til mørk, er det tegn på, at potten kan ånde. Det betyder, at potten sikrer, at planten får fugt og næring helt ned til rødderne og dermed de bedste forudsætninger for at gro.

2. Brug et potteskår

Placer et potteskår over hullet i pottens bund, før der kommer jord i. Det forhindrer tilstopning, når potten fyldes med jord.

3. Fyld store lerkrukker op 

Hvis det er en stor lerpotte, er det en god idé at fylde småsten, potteskår el.lign. i bunden. Det sørger for, at overskydende vand kan løbe væk og giver på den måde planterødderne de bedste forudsætninger for at ånde.

4. Stof

Placer et stykke stof over småstenene for at forhindre jorden i at løbe ud, når planten vandes.

5. Rødder i vand

Læg planterødderne i en balje med vand, så planten starter sit nye liv i potten velhydreret. Planten er nu klar til at komme i potten sammen med frisk jord.

Sådan ompotter du dine stueplanter

Før du begynder at plante om, kan du give dine planter et serviceeftersyn. Find rosensaksen frem, og klip døde skud og ranglede vinterskud af. Stueplanter som fx stuebirk, vedbend, hawaiiblomst og paradistræ kan du roligt gå hårdt til med saksen. Vækstsæsonen er lige om hjørnet, så planterne vil skyde flittigt fra beskæringsstederne.

Forberedelse

Når du potter en plante om skal du altid vælge en ny potte, der er bare et enkelt nummer større end den gamle. Ellers bruger planten al sin energi på rodvækst. Der skal helst være et drænhul i bunden af potten. Hvis det mangler, må du lave et drænlag af fx småsten, lecakugler eller potteskår. 

Sørg for gode pladsforhold i potten, omplant med frisk jord, når du planter ud, og vælg lerpotter af god kvalitet, så rødderne trives bedst muligt. 

Ompotning af stueplanter – trin for trin  

1. Vand planten og den nye pottemuld godt op. Når du klemmer en håndfuld, skal der pible vand ud mellem fingrene.

2. Slå planten ud af den gamle potte. Fjern det øverste lag jord samt al løs jord uden at forvolde skade på rødderne.

3. Læg potteskår, sten eller andet dræn i bunden af den nye krukke, og fyld frisk jord i, så planten kan plantes i samme dybde som hidtil.

4. Sæt planten midt i potten, og fyld jord omkring den. Tryg jorden let til. Vand planten, men lad den ikke soppe.

Stueplanter med mange rødder

Når du slår planterne ud af potten, overrasker nogle arter med en voldsom rodmasse, mens andre fordeler rødderne som et fint spind gennem potteklumpen. Kraftige rødder kan du roligt beskære med en skarp kniv.

Hvis plantens rødder vokser rundt i ring langs pottekanten, kan du løsne rødderne og eventuelt fjerne lidt med en kniv. Hvis rødderne ikke bliver løsnet, fortsætter de bare rundt i ringen og får ikke meget fornøjelse af ompotningen. Planter med et fint rodnet skal du behandle nænsomt og undgå at beskadige. Opbevarer du pottemulden udendørs, skal du tage den ind i god tid. Iskold pottemuld kan slå stueplanternes fine rødder ihjel og værste fald hele planten.

Buketter på rod

En række almindelige stueplanter kan det ikke betale at potte om. Det er især blomstrende planter, der kan betragtes som en buket på rod. De holder, så længe blom stringen varer. Derefter er de til at kassere. Pæne bliver de aldrig igen.

 

Læs også: Monstera – få tips til plantning, pasning og formering

Sådan skal du vande dine potteplanter

Du kan vande dine stueplanter enten fra oven eller fra neden. Det vigtigste er, at du vander på samme måde hver gang. Næringssaltene samler sig i jordoverfladen. Hvis du vander ovenfra, vander du saltene ned i potten jævnligt. Hvis du vander i underskålen og pludselig skifter til overvanding, kan du vande så mange salte ned på én gang, at rødderne svides.

Mest læste artikler