Sådan sår du
Forberedelser til såning kan ske i august måned, og enkelte bladgrønsager kan sås løbende hver uge til langt hen i september. Når køkkenhaven er høstet for de almindelige køkkenurter, kan frø fra Østen nu få plads. Grav jorden godt igennem og tilfør omsat kompost.
Beskyt spirerne
Så frøene som anvist på frøposerne og vand godt efter såning. Kom en fiberdug over de såede urter, som vil beskytte de spæde spirer og er med til at holde jorden fugtig. Har du drivhus eller mistbænk, kan nogle urter også såes der f.eks.:
– Mitsuba, Cryptotaenia japonica eller “japansk persille” smager lidt som selleri, og er en hårdfør staude, der bliver ca. 30 cm høj. Blade er mørkegrønne eller rødbrune, lettere hjerteformede og med takkede blade. Bladstilkene er hvide, røde eller grønne afhængig af sort. Mitsuba kan bruges som persille.
– Vild selleri, Apium graveolens, – eller “snitselleri” er en to-årig plante med opret vækst og indfattede blade. Vild selleri har pælerod og en rillet skinnende bladstilk, hvorfra de grønne blade fremkommer. Brug den ligesom selleri i maden.
Mibuna, Brassica rapa var. japonica
Mibuna er nem at dyrke og kan høstes til langt hen i oktober. Den dyrkes som et-årig, og fra den sås og frem til høst går der ca. 30 dage. Planten bliver ca. 20 cm høj, men i bredde kan den blive ca. 50 cm. Så direkte på friland – gerne i et halvskygget bed. Mibuna er det man kalder en “skær ned og kom igen plante”. Når man høster løbende af bladene, vokser der nye ud. Mibuna tåler ikke frost, så den bør have en plads i mistbænk.
Mizuna, Brassica rapa var. japonica
Mizuna er nem at dyrke og former hurtigt klumper af fint tilspidsede blade, der holder sig saftig grønne længe uden at blive seje. Mizuna kan høstes løbende. Planten er ret hårdfør og tåler let frost.
Pak choy, Brassica rapa var. chinensis.
“Spinat kål” eller “kinesisk kål”. Den regnes for en kortdagsplante i Norden, der plantes ud i august måned. Pak choy kan minde om bladbeden, men hoved og bladene er kraftigere. Der findes flere sorter, og de mindste kaldes for baby Pak choy og bliver bare et par centimeter høje, mens andre sorter bliver op til 50 cm høje.
Smager som spinat
Brassica rapa var. rosularis (var. atrovirens), tat soi eller roset pak choy, danner hoveder i flade mørkegrønne rosetter. Bladene er normalt flade og ligger tæt ved jorden, mens nogle får oprette blade. Det er en hårdfør kål, der tåler frost og sne. Planten bliver ca. 10 cm høj og 40 til 50 cm i diameter. Den smager som spinat.
Sås i august
Frø sås i august. Man kan godt skære hovedet af et par centimeter over roden, og opnå nye skud fra planten. Spinatsennep (Komatsuna) Brassica rapa var perviridis (B. rapa var komatsuma) er hverken en spinat eller en sennepsart, så navnet er udelukkende påhæftet smagen. Det er en ydedygtig og hårdfør plante med mild smag af kål og med den skarpe smag, der karakteriserer sennep. De fleste sorter bliver store og kraftige af vækst og ca. 45 cm høje. De vokser hastigt, og i løbet af 30 dage er de blevet 25 cm høje. Frøene kan sås fra april til august.
Forædlingsarbejde med komatsuna
I Japan foregår et intensivt forædlingsarbejde med komatsuna. En af de nye sorter hedder ‘Green Boy’ og kan anbefales. Frøene kan sås i mistbænk eller under plast (fiberdug) i august. Når planterne er ved at være store nok til at høste, kan de skæres af ved basis, og der vil siden skyde nye blade frem på planten. Kig efter østens urter i frøhandelen.