Paradisæbler – træet med to årlige højdepunkter

Paradisæbletræet har to årlige højdepunkter og en størrelse, som sikrer det en plads i selv den mindste have. Bæræble, paradisæble, prydæble, pynteæble. Kært barn har mange navne, og et "kært barn" er de mange en- eller flerstammede træer af slægten Malus.

Paradisæblet er en fryd i haven mange af årets måneder. I foråret byder det på en overdådig blomstring, og i efteråret lyser de røde og orange frugter haven op.

Det er en udbredt misforståelse, at paradisæbler er giftige. Faktisk er bærret nyttigt i både gelé og snaps, og i sin syltede form kommer paradisæblet til sin fulde ret.

Læs også: Få succes med figentræ

En af de største fordele ved træet er dets beskedne størrelse. Med en højde på mellem fire og syv meter egner paradisæbletræet sig til næsten alle slags haver og placeringer.

Paradisæblets navn

  • Dansk: Paradisæble
  • Engelsk: Crab Apple
  • Latin: Malus baccata

Paradisæblernes høsttidspunkt

Efterårets højdepunkt kommer i september. En overvældende mængde af gule eller røde miniatureæbler med en diameter på 1- 3,5 cm afhængigt af art og sort. Det er et pragtfuldt syn, og de største af frugterne kan yderligere syltes eller laves til gelé. Der er nemlig rigeligt af dem til både pynt og nytte.
Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Paradisæbler bliver længe siddende på træet

En ekstra gevinst er, at frugterne på mange paradisæbletræer bliver siddende længe efter, bladene er faldet af. Og når også de er havnet på jorden eller i fuglenes maver, så kan man nøjes med at nyde træets fine, elegante grenbygning mod vinterhimlen, mens man igen venter på de første knopper og den første håndfuld blomstrende grene i stuens vase.

Træet passer overalt

Træernes beherskede størrelse er endnu en kvalitet hos paradisæbler. Med en generel højde på fire til syv meter kan der findes plads i selv den mindste have. Paradisæbler er nøjsomme træer. De sætter pris på en god veldrænet jord, men stiller ikke de store krav til næring, så de klarer sig fint både som enkeltstående og i selskab med andre træer og buske.

Læs også: Guldregn – sådan dyrker du guldregn som træ og busk

Paradisæbletræet har en overdådig blomstring.

Vælg stedsegrønne naboer

Kombinationen med syrén, guldregn og kornel er en traditionel mulighed, men vil man fremhæve paradisæblernes rige blomstring, burde man overveje stedsegrønne naboer. Eller måske planter med udprægede høstfarver, hvilket en hel del paradisæbler mangler.

Plant paradisæbler i nærheden af vinduet

En helt særlig glæde får man ved at plante et paradisæbletræ i nærheden af vinduet – fx ved den daglige spiseplads. Det vil her give et levende billede af årstidernes skiften og masser af oplevelser med biernes travlhed om foråret og en strøm af forskellige fugle, når frugterne modnes.

Læs også: Vælg det rigtige pæretræ til haven

Paradistræet blomstring

Allerede meget tidligt på foråret kan man tage hul på glæderne over et paradisæbletræ i haven. Fra et voksent træ kan man klippe en håndfuld grene og sætte dem i vand i den lune stue. Her vil de snart udvikle de første blomster og bringe forårsstemningen indendørs.

Overdådig blomstring

Træets egentlige blomstring falder for de fleste arters vedkommende i maj. Og den er overdådig. Et væld af blomster i toner fra hvid til karminrød med gule støvdragere dækker træet og udsender en fin og behagelig duft.

Mest læste artikler