Sådan genkender du den giftige plante ‘vild pastinak’

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Vild Pastinak er en giftig skærmplante, der blandt andet er i familie med den uskyldige skvalderkål

På denne tid blomstrer planten Vild Pastinak (Pastinaca sativa/gul pastinak) i det danske landskab. Den fine plante har gulgrønne farver, der frister mange mennesker til at plukke en buket – men lad endelig være! Vild pastinak kan nemlig være meget giftig. Faktisk så giftig, at Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med planten, der kan medføre sår og store vabler.

Se, hvordan du genkender den giftige plante herunder:

Hvad er Vild Pastinak?

Vild Pastinak er en skærmplante, der blandt andet er i familie med den uskyldige skvalderkål og den mere ubehagelige og giftige plante, Kæmpe Bjørneklo. Faktisk indeholder Vild pastinak den samme slags gift, kaldet furanocumarim, bare i mindre mængder. Det gør dog ikke mødet med den grøn-gule blomst meget sjovere. Giftkoncentrationen er nemlig stor nok til at give misfarvninger i huden, smertefulde udslæt og i værste tilfælde vabler og sår. Udslæt fra Vild Pastinak kan faktisk være så slemme, at huden må behandles som ved brandsårsskader. 

Hvordan ser vild pastinak ud?

Hvis blot du ved, hvad du skal holde øje med, er det heldigvis let at genkende Vild pastinak. I modsætning til de fleste andre skærmplanter i den danske natur (som har hvide blomster). har den nemlig tydelige gule blomster. Derudover har den en kantet stængel og ægformede blade med takker. 

Planten kan blive op til to meter høj, og bladene kan blive op til 40 centimeter lange. Samtidig får gul pastinak små, grøngule blomster. De sidder i store skærmformede blomsterstande, der blomstrer fra starten af juni til slutningen af august. Det kan derfor være fristende at plukke blomsterne, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Hvor findes planten? 

Gul pastinak er en invasiv plante, som er uønsket i den danske natur. Den har spredt sig i Danmark siden middelalderen, hvor munke bragte den til landet fra Sydeuropa. Planten er almindelig i Danmark, men inden for de sidste 10 år har den smukke blomst fået en massiv opblomstring. Det er blandt andet bekæmpelsen af Kæmpe Bjørneklo, der har efterladt plads til den giftige pastinak, der typisk står langs veje i det åbne land, men også sagtens kan findes i haver, parker og skove. 

Behandling af udslæt fra planten

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster. Er du så uheldig at komme i kontakt med og få plantesaft fra pastinakken på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand.

Derefter bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer såsom rødme og irriteret hud med væskefyldte blærer.

Hvordan bekæmper man Vild Pastinak?

Når du vil udrydde den giftige plante, er det meget vigtigt, at man undgår alle former for hudkontakt med planten. Sørg for at dække hele kroppen til med tøj og handsker – gerne i materialer, der er vandafvisende og af syntetiske materialer. Skal du for alvor have bugt med blomsten, bør du også tildække og beskytte dit ansigt.

Læs også om, hvordan du bekæmper skvadderkål her.

Pas på – gul pastinak er også giftig for dyr

Det er også vigtigt, at du passer på dine dyr og beskytter dem mod planten. Den vilde pastinak er nemlig også giftig for både heste og hunde, og de får de samme symptomer på hud og pels, som vi mennesker oplever.

Tilbage til toppen.

Mest læste artikler