Pas på denne smukke men giftige plante!

En hyggelig udflugt i naturen kan udvikle sig til et mareridt for  sommerglade danskere. Naturstyrelsen mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og smertefulde, eksemlignende udslæt.

I sommermånederne blomstrer den smukke plante, Vild pastinak, i store dele af Danmark. Selvom planten ser uskyldig ud med sine fine grøn-gule blomster, er den det langt fra. Hele planten er nemlig giftig – og det har flere sommerglade folk måttet erfare på den smertefulde måde.

I 2019 gik naturstyrelsen ud og advarede mod planten:

– Vi har den senere tid fået mange henvendelser fra borgere, der er blevet forbrændt på grund af Vild Pastinak, udtaler skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland på Naturstyrelsens hjemmeside. Derfor advarer han nu borgere mod at få plantesaften fra Vild Pastinak på sig.

Læs også: Skvalderkål – 8 effektive måder at bekæmpe ukrudtet på

Flere børn ramt af udslæt

Blandt andet var flere skolebørn i nærkontakt med den giftige plante på en naturlegeplads i Høng Skov ved Slagelse. Det fortæller skolelærer Christian Løvenbalch Jensen i et Facebook-opslag, hvor han også advarer skoler, dagsinstitutioner og forældre mod den uskyldigt udseende plante. Den kan nemlig give meget smertefulde udslæt.

– Vi kendte ikke til planten, og det tror jeg, at der er rigtig mange, der ikke gør. Men blot det at røre planten er nok til at give udslæt. Børnene har ikke leget rundt med dem eller sådan noget, som ellers kunne være fristende, fortæller Christian Løvenbalch Jensen til TV2 Øst.

Brandsårsskader og blærer

Plukning af eller anden kontakt med Vild Pastinak kan få ubehagelige konsekvenser, da saften fra planten kan give smertefulde eksemlignende udslæt, der især fremtræder, hvis huden kommer i kontakt med både saft og sollys.

Faktisk kan udslæt fra Vild Pastinak være så smertefulde, at huden må behandles som ved brandsårsskader, da den bliver rød, irriteret og i nogle tilfælde fyldt med væskefyldte blærer.

Vild Pastinak er i familie med Stor Bjørneklo

Du tænker måske, at symptomerne fra Vild Pastinak virker velkendt fra en anden frygtet plante i Danmark, nemlig Stor Bjørneklo, og du har helt ret! Vild Pastinak og Stor Bjørneklo er nemlig i familie med hinanden og indeholder begge giftstoffet furanocumarim, der giver ubehag.

Der er dog en væsentlig forskel på de to planter ifølge skovfoged Jens Nielsen:

– Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten.

Det skal du gøre, hvis du kommer i kontakt med den giftige plante

Er du så uheldig at få plantesaft fra Vild Pastinak på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand. Derefter bør du søge læge og dække udslættet til, så der ikke kommer sol på. Efterfølgende bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer.

Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Mest læste artikler