Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede blomster

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Et staudebed i grus er ikke væsentligt anderledes end et traditionelt staudebed. Alligevel er det værd at overveje at anlægge bedet i grus frem for i jord. Et grusbed er nemlig langt nemmere at vedligeholde, fordi ukrudtet har svært ved at få fat i gruslaget. Og det ukrudt, der alligevel finder vej, er nemt at luge væk.

Læs også: Få et staudebed, der blomstrer hele året

Holder på fugten i tørke

Som en ekstra bonus tåler et grusbed langt bedre tørke, fordi gruset holder på fugten i den jord, der ligger nedenunder. Og med sommeren 2018 i frisk hukommelse vil mange haveejere formentlig kunne se, hvorfor det kan være en fordel. Derfor har Haveselskabet i en pressemeddelelse givet denne guide til, hvordan du bedst kan anlægge et grusbed i haven.

Selve anlæggelsen af bedet er en smule anderledes end et jordbed, men ellers minder de to typer bed meget om hinanden.

Sådan anlægger du bedet

 1. Det er vigtigt, at man anlægger bedet i en jord, der er fri for skvalderkål, snerler og andre ukrudtsplager.
 2. Derfor skal de øverste 20 cm muldjord graves af. På den måde fjernes størstedelen af frø og rødder fra ukrudt.
 3. Herefter udlægges cirka 10 cm harpet muld (muldjord uden sten), som jævnes ud og tromles let. Det er vigtigt at overfladen er jævn og fast, men den må ikke være komprimeret – så vil vandet ikke kunne trænge igennem.
 4. Oven på mulden udlægges vasket grus i et lag på 10 cm. Det er vigtigt at gruset er vasket, så det ikke indeholder lerpartikler.
 5. Til slut plantes planterne i gruset, så rodklumpen har kontakt med muldlaget under gruset. Planterne kan med fordel sættes i store grupper af samme planter, da det letter vedligeholdelsen yderligere.
 6. Når bedet er plantet til, vandes det grundigt.

Sådan vedligeholder du bedet

En af de store fordele ved et grusbed er som nævnt netop, at vedligeholdelsen er nemmere. Lugningen er til at overse, og bedet skal kun vandes i den første periode, efter bedet er anlagt. Når først planterne har fået fat, klarer de mere eller mindre sig selv.

Hvert år i marts skal de visne staudetoppe klippes væk, og hvis der bliver behov for at begrænse nogle af plantegrupperne, kan det gøres enten forår eller efterår.

Hvilke planter er egnede?

Det er bedst at vælge kraftige, robuste stauder og prydgræsser til et staudebed i grus. Stauder med en kraftig vækst, som ikke stiller særlige krav til voksestedet, er generelt nemmest at vedligeholde. Desuden vil kraftige planter hurtigere vokse sammen og dække gruset.

Disse planter skal du vælge

Gode planter til et staudebed i grus er blandt andet sankthansurt, småblomstret salvie, kærtepileurt, katteurt, kinesisk elefantgræs og almindelig blåtop.

Fordele ved at plante i grus

 • Gruset holder på jordens fugtighed og beskytter dermed muldlaget i tørrer perioder. I våde perioder dræner kruset vandet væk fra planterødderne, så de ikke tager skade.

 • Frøukrudt har meget vanskeligt ved at spire i det tykke lag af grus, og rodukrudt er nemt at luge væk i det løse grus – man kan få hele roden med, så den ikke vokser videre.

 • Dræbersnegle bryder sig ikke om gruset, så man kan have sine stauder i fred for de sultne bløddyr.

 • Selve plantningen er nemmere i grus frem for i den almindelige havejord.

 • Udfordringer ved at plante i grus

  • Der er ikke nogen egentlige ulemper ved et staudebed i grus, når først bedet er etableret. Men selve anlæggelsen kræver lidt mere, fordi der skal graves jord af og lægges nyt muld og grus på.

  • Som haveejer skal man vænne sig til at overfladen er lys i modsætningen til den mørke jord. Efter to år dækker planterne bunden, og gruset vil kun være synligt i vinterhalvåret.

  Læs også: Hosta – Havens grønne plante, der elsker skygge

  Mest læste artikler