I juni dufter hyldens hvide blomsterskærme og senere lokker bærrene. Hylden er med til at gøre den danske midsommer til noget særligt, og med de sorte bærklaser til høst i efteråret, er det også en sund og nyttig vækst, der længe har været kendt i dansk husholdning.
Danmark er et af de eneste lande, der dyrker hyld til erhvervsmæssig produktion, og her bruger man især de typer, der er storfrugtede og særlig ydedygtige. Produktionen er til fremstilling af saft og til udvinding af farvestof.
Midsommerens smukkeste træer
Rejser man gennem det danske landskab ved midsommer, kan man ikke undgå at lægge mærke til hylden, for da står den med de cremehvide skærmblomster langs veje og ved huse.
Det gamle ordsprog om hyld
Et gammelt ordsprog siger, at der hvor hylden ikke vil gro, vil mennesket ikke bo. Selv på de mest forblæste udsteder i Danmark vokser hyld.
Spørg på planteskolen
Vil man være sikker på at få rigeligt med modne hyldebær skal man ty til planteskolerne. De kan anbefale nye sorter, der glimrer med store bær og et smukt løv.
“Sambu” en af de populæreste hyld
En af de mest populære hyld til haven er “Sambu”, der får store kraftige farvende bær, som modner tidligt. Sorten “Korsør” er mere mild i smagen, og saften har et lille farveindhold.
En hyldebusk kan blive 4-5 meter høj
En hyldebusk kan blive op til 4-5 meter høj og bred i omfang. Den er nærmest fordringsløs med hensyn til jordbund, men foretrækker dog en lettere fugtig jord. De storfrugtede arter til frugtavl kan kun stiklingeformeres eller formeres ved rodskud.
En hyld kan godt tåle beskæring
En hyld kræver ikke beskæring, men den tåler det, hvis det er nødvendigt. En hyldebusk kan godt gå hen og se riset ud. Der findes mange andre arter af hyld end de, der vokser i den vilde natur, og de er ved at være efterspurgte til haverne.
Pas på den giftige sommerhyld
I Danmark findes der to planter i naturen, der bærer navnet hyld nemlig druehyld og sommerhyld, der begge får giftige frugter. Sommerhyld er indført af munkene sydfra og brugt som afføringsmiddel. Blomsterskærmene og de modne frugter minder om hyldens, så pas på!
Sommerhyld er forbudt i byer
Den er forbudt at plante i byer og parker, fordi den kan forveksles med den spiselige almindelig hyld. Druehyld derimod, ser helt anderledes ud. Frugterne bliver koralrøde og er uspiselige. I naturen er druehyld udbredt som undervegetation i skovbunden under ask, løn og eg.
Vitaminer i massevis
Hyldebærrene er først grønlige, senere, i september-oktober, sortlilla. De indeholder store mængder af A-, B- og C-vitaminer.
Når efteråret og vinteren begynder at ruske, og det bliver koldt, så er det tid til hyldebærsaft og -suppe – det varmer.
Sådan sylter du “hylde-kapers”
300 g grønne hyldebær
100 g salt pr. liter vand
1 l eddike
75 g sukker
De omtrent udviklede grønne hyldebær, lægges i en saltlage natten over. Sigt de grønne hyldebær fra saltlagen, og giv eddike og sukker et opkog, tilsæt hyldebærrene, de må kun lige koge op. Kom hyldebærrene på små glas og hæld lagen over, luk straks.