Plant jordbær i august og høst flere bær

Sæt jordbærplanter i jorden i august - så kan du høste en del jordbær allerede næste sommer. Læs, hvordan du planter jordbær.

jordbær

I august er jordtemperaturen højest, og det skal du udnytte til at give dine jordbærplanter den bedste start.

Når du planter jordbærplanter i august, når de at gro godt til og danne blomsteranlæg i efteråret, så du allerede den første sommer efter udplantningen kan få en god høst af røde, saftige bær.

Tag stiklinger fra de gamle jordbærplanter

Du kan enten købe nye jordbærplanter eller indsamle udløbere fra dine gamle planter. Udløberne er lange stilke, der slår rod lidt væk fra den gamle plante.

Grav evt. de nye småplanter op, når bærsæsonen er slut, og dyrk dem det sted, du helst vil have dem. På den måde styrer du selv, hvor jordbærrene placeres i stedet for, at jordbærplanterne stille og roligt indtager haven.

Sådan planter du jordbær

  1. Find havens mest solrige plet. Det øger chancen for at få flotte, røde jordbær, hvis du anlægger bedet i den del af haven, der får mest lys.
  2. Forbered jorden. Løsn’ jorden med en greb og giv den lidt kompost. Planterne har ikke brug for så meget næring, så det er bedst med kompost, der ikke er helt omsat.
  3. Hold god afstand mellem jordbærplanterne. Der skal være 25-30 cm afstand mellem planterne, for hvis de står for tæt, kan en regnvåd sommer få planterne til at rådne. Planternes hjerteskud skal være i jordoverfladen. Hjerteskuddet finder du i midten af planten, og det er herfra, at nye blade opstår, så det må ikke dækkes med jord.

Tips til at dyrke jordbær

  • Plant nye udløbere efter 2-3 år, hvor høsten jordbærplanterne skrumper ind.
  • Anlæg jordbærbedet et nyt sted, når du skal rive de gamle planter op og plante udløbere. Du udpiner jorden, hvis du dyrker jordbær det samme sted år efter år.

Denne artikel blev først bragt på voresvilla.dk. Genudgivet på idenyt.dk i august 2023

Mest læste artikler