Plantekasser er en fantastisk og enkel måde at få blomster, planter eller krydderurter i haven på. Med ganske få midler kan du skabe et hyggeligt udeområde, give dig selv en bedre arbejdsstilling i haven og gøre det sværere for snegle og kryb at nå dine planter.
Her kan du se, hvilke blomster, urter og planter du kan dyrke i plantekasser, og hvordan du giver planterne de bedste betingelser. Vi har også samlet masser af inspiration til, hvordan du bedst kan indrette plantekasserne i haven, på terrassen eller på altanen.
Bliv ekspert i plantekasser her:
- Hvorfor vælge plantekasser?
- Sådan arrangerer du din plantekasse
- Hvad kan du dyrke i en plantekasse?
- Sådan planter du i plantekassen
- 10 inspirerende bud på plantekasser
Hvorfor vælge plantekasser?
Med plantekasser kan du lade haven komme tættere på. Du kan bruge kasserne til at lave hyggelige områder i din have, på terrassen eller altanen ved at skabe niveauforskelle, bruge kasserne som læhegn eller til at skabe terrasse-inddelere. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan indrette haven med plantekasser.
Udover at give en god arbejdsstilling betyder det høje niveau, at det bliver lettere at holde ukrudtet nede. Sneglene får også meget sværere ved at nå op til dine friske grøntsager eller fine blomster, da der ikke er så mange muligheder for at kravle op på kasserne.
Meget mere haveplads
Hvis du har en lille have, en terrasse eller blot en altan kan plantekasserne give dig meget mere haveplads – derfor er de blandt andet ideelle til den lille byhave. Plantekasserne skaber højde, og gør samtidig arealet for dine planter afgrænset og overskueligt.
Plantekasser med hjul
Har din plantekasse hjul, er den nem at flytte rundt på. Det giver dig en meget dynamisk have, hvor du kan ændre indretningen, når det passer dig. På den måde kan din have hele tiden være up-to-date med, hvordan du helst vil bruge den.
En plantekasse med hjul vil samtidig gøre det let for dig at give dine planter de mest optimale forhold at gro i. Du kan flytte dem ud i solen eller skyggen alt afhængigt af vejret, og flytte dem indenfor, når vinteren nærmer sig.
Sådan arrangerer du din plantekasse
Ønsker du en plantekasse i haven, er det først og fremmest en god idé at tænke over, hvilke planter der passer bedst til dine behov og til din haves stil.
Vil du have blomster, grønne planter eller spiselige urter og grøntsager? Hvilke farver passer ind i haven, og hvilke planter ser godt ud ved siden af hinanden?
Det er også vigtigt, at du vælger planter og blomster, der trives i miljøet. Skal din plantekasse stå et solrigt sted, skal du vælge blomster og planter, som trives i sollys. Skal de stå i skygge, skal du vælge blomster, urter eller planter som kan tåle det.
Læs også: Indretning af altan – sådan gør du
Hvad kan du dyrke i en plantekasse?
Kasserne er perfekte til dyrkning af alt fra velsmagende urter til smukke blomster.
Sommerblomster og stauder
Vil du have et bed, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, skal du plante stauder i dine plantekasser. Her kan du se 12 stauder, der er særligt velegnede til at blive dyrket i krukker og kasser:
- Lupin
- Kæmpemargerit
- Astilbe
- Høstanemone
- Høstflok
- Daglilje
- Salvie
- Purpursolhat
- Akeleje
- Fingerbøl
- Hosta
- Prydgræsser
Stauder adskiller sig fra de sommerblomster, der almindeligvis dyrkes i krukker på terrassen, ved at være flerårige. Se den ultimative guide til, hvordan du dyrker stauder i krukker og kasser her.
Gør dit bed farverigt ved at mixe dine stauder med smukke sommerblomster (et-årlige blomster).
Du kan selvfølgelig også dyrke spiselige blomster i din blomsterkasse.
Krydderurter til plantekassen
Det er både hyggeligt, flot og ikke mindst pengebesparende med en privat krydderurtehave – og så er det nemt.
Det eneste du skal have styr på, er, hvordan de enkelte planter dyrkes bedst. Nogle urter har for eksempel brug for mindre vand end andre, og nogle planter har bedre af at gro i et solrigt område med masser af varme.
Der er også forskel på, hvilken tid på året det er bedst at plante og plukke de forskellige urter.
Vi har lavet en guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at dyrke velduftende og skønne urter. Herunder kan du se, hvilke krydderurter der egner sig godt til plantekassen:
Anisisop
Med lange aks af lilla blomster er en af sommerfuglenes favoritter. Bladene har en lækker duft af anis og bruges som pynt på desserter, i dagens salat eller til te.
Dild
Dild er ikke en staude, men da planten gerne sår sig selv, dukker den alligevel op år efter år. Blomstrende dild virker ligesom andre skærmplanter som en magnet på svirrefluer, og de lette, gulgrønne blomsterskærme er fantastisk dekorative.
Lavendel
Lavendel er et kendt forbillede for ideen om at bruge krydderurter som prydplante. Lavendel blomstrer midt på sommeren med lavendelblå, lyserøde eller hvide blomster. Lavendel indgår i den kendte franske krydderblanding, Herbes de Provence.
Oregano
Oregano er duften, enhver kender fra pizzariaet. Men oregano er også en køn og nem staude, der blomstrer med skyer af sart lilla eller rosa blomster i en lang periode hver sommer.
Purløg
Purløg er en krydderurt, alle kender. Men har du nogensinde tænkt på, at den også er dekorativ. Fra maj til juli blomstrer purløg med utallige lilla blomsterbolde på 30 cm lange stængler.
Salvie
Er en staude, der er smuk i staudebedet en stor del af året. De karakteristiske blade er sølvgrå og blomsterne, der sidder i lange aks, blåviolette. Salvie har en krydret og gennemtrængende smag, der egner sig godt til kraftige kødretter.
Timian
Timian findes i en række forskellige arter og sorter, der udmærker sig ved duftende blade uanset årstiden. Nogle sorter er ganske lave og dermed velegnede som bunddække eller mellem fliserne, mens andre er lave halvbuske.
Du kan også plante søde jordbær i din plantekasse.
Gode nytteplanter
Krydderurternes duftegenskaber og indhold af aromatiske olier er ikke kun til glæde for haveejeren. De tiltrækker også insekter, som du kan have god nytte af – for ikke at tale om yndefulde sommerfugle, der gerne flokkes om krydderurterne.
Mange af urterne er smukke, og de kan sagtens plantes sammen med stauderne. Det er også dejligt at have dem nær terrassen, hvor du griller eller ved køkkendøren, hvor de dels er tilgængelige, dels spreder lækre dufte omkring sig.
Sådan planter du i kassen
Fyld med pottemuld, vand og gødning
Din plantekasse skal fyldes med pottemix eller pottemuld, når du planter blomsterne og urterne. Først er det dog en god idé at tilsætte lidt vand i kassen. Når jorden er godt fugtig, kan du røre en organisk gødning eller kompost i.
Vælg derefter de planter, du gerne vil have have i kassen. Prøv først at placere dem på jordens overflade, mens de stadig er i potterne for at se, hvordan de ser ud ved siden af hinanden. Tag dem derefter forsigtigt ud af deres plastikpotter, og plant dem i mulden i plantekassen. Det er en god idé at starte i midten af kassen for at sikre, at der er plads nok til alle dine planter.
Dæk til slut planterne godt til med jord. Sørg for at jordniveauet er omkring 2-5 centimeter under toppen af kassen.
Det er vigtigt at give hver plante sin egen plads. Propper du for mange urter eller blomster i en plantekasse kan det betyde, at de hver især vil kæmpe for de næringsstoffer, der er i jorden.
Vedligeholdelse af plantekassen
Tjek jævnligt jorden for at se, om planterne har brug for vand. Hvis jorden føles tør et par centimeter nede, bør du vande den. Derudover kan du give dine planter de bedste betingelser for en sund vækst i plantekassen ved at tilsætte en afbalanceret mængde vandopløselig gødning til jorden hver anden eller tredje uge.
10 bud på flotte plantekasser
1. Den høje plantekasse
Skab dimensioner og højde med en plantekasse med espellier, hvor klatreplanter kan leve i bedste velgående. Der findes mange forskellige former. Du kan både finde små plantekasser med espallier eller store med indbyggede bænke. Priserne går fra omkring 390 kroner og opefter.
Denne plantekasse er fundet hos TagTomat.
2. Plantekasse i plastik
Der findes mange praktiske og flotte plantekasser lavet i plastik. Du kan finde plantekasser som denne i de fleste byggemarkeder. Vil du give din kasse et udtryk, kan du gøre som her og lægge dekorationssten mellem planterne.

Fundet på Getty Images
3. Plantekasse i træ
En fin og naturlig kasse i træ kan skabe hygge på terassen. Der findes mange forskellige plantekasser i træ – find den farve, der passer bedst til din terrasse hos dit lokale byggemarked.
Fundet på Getty Images
4. Plantekase som terrasse-inddeler
Brug dine plantekasser til at inddele din terrasse eller have i hyggelige kroge. Ved at plante høje og tætte planter, kan du hurtigt afskærme en krog for vind og nysgerrige øjne.
Fundet hos Thors Design
5. Den farverige plantekasse
Vil du skabe en livlig og festlig stemning i haven, kan du male dine plantekasser i sjove farver. Kun fantasien sætter grænser her. En anden god idé er at gøre dine plantekasser så høje som muligt – det er godt for ryggen.

Fundet på Getty Images
6. Plantekasse og bænk på samme tid
Du kan hurtigt skabe både siddepladser og blomsterkroge i haven, på terrassen eller altanen, hvis du finder en plantekasse, der også fungerer som en bænk. Kan det blive bedre?
Fundet hos TagTomat
7. Plantekasse med bænk
Du kan tilføje en bænk til din plantekasse på mange fine måder. Her er bænken sat på siden af plantekassen.

Fundet hos TagTomat
8. Plantekasse i stål
Lav en plantekasse med smukke plader i råstål eller cortenstål. Cortenstål er hårdere end almindelig stål, og det ruster til en flot ensartet rødlig farve. Du kan selv sammensætte din kasse, ved at bestille siderne i de længder du gerne vil have, og på den måde selv sammensætte størrelsen på plantekassen.

Fundet hos GuG Anlæg og Planteskole
9. Plantekasse på hjul
Det er en god idé at finde en plantekasse med hjul. Det gør det nemt at flytte rundt på kassen, og du kan derfor ænde indretningen alt efter årstid og stil.
Fundet hos Coop
10. Lav din egen plantekasse
Har du en rustik indretning af din terrasse vil plantekasser i træ kunne bidrage flot til din indretning. Plantekasser i træ har en lækker charme, man typisk kun finder ved ægte træprodukter. Her er en udførlig guide til, hvordan ud laver din helt egen plantekasse.
Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen