Prydgræs – sådan planter du det

Det naturlige og æstetiske prydgræs, der elegant svajer i vinden, er blevet yderst populært de sidste mange sæsoner. Det er samtidigt virkelig let at pleje. Se, hvordan du gør.

En mark med prydgræs.

Det populære prydgræs findes i uendeligt mange sorter, som står flot og giver et minimalistisk udtryk til de danske haver. Siden 2018 er salget af den hårdføre stuadesort steget til det dobbelte – og selvom de er ganske lette at holde, er der et par ting, du skal være særligt opmærksom på, når du planter prydgræsser. Kamilla Høy, haveekspert hos Plantorama, giver et par fifs til planteprocessen: 

Plant i efteråret, før frosten finder vej

Du kan med fordel plante dine prydgræsser i efteråret, hvor vejret naturligt sørger for at vande dem. Prydgræsser kan dog sagtens plantes andre tider på året. Men planter du dem i de varme måneder, skal du sørge for at give dem rigeligt med vand. 

Klip prydgræsserne én gang om året

I januar og februar, når stråene er visnet, skal prydgræsserne klippes så langt ned, som de kan. I bunden danner planten en form for tue, hvilket gør, du ikke kan komme helt ned. Det har dog ingen betydning, for de nye strå vokser let igennem og overstråler de visne stumper, som ender med at rådne og give næring til græsset.

Enkelte prydgræsser er stedsegrønne og behøver ikke beskæring. Dette gælder eksempelvis japansk star, bjørnegræs og slangeskæg. Sorten pampasgræs er delvis stedsegrøn, hvilket betyder, at aksen visner over vinteren. Når først frosten kommer, er det visne pampasgræs et smukt syn i vinterhaven. 

Sværere at passe i krukker og potter

Hvis du vil gøre det så let som muligt at pleje dine prydgræsser, bør du undgå at plante dem i krukker og potter. Dyrker du prydgræs i krukker, skal du nemlig sørge for god vintersikring. Derudover er det nødvendigt enten at dele eller reducere planten jævnligt, da græsset vil vokse  sig for stort til krukken, men også fordi det har godt af en studsning og ny, næringsrig jord. Slutteligt bør du også få skiftet jorden årligt og tilføre gødning jævnligt, da de i modsætning til de fritplantede prydgræsser ikke kan hente næring fra omgivelserne.

Sådan deler du prydgræsser

Ligesom klipningen af prydgræsser bør foregå i foråret, bør du også dele planten på denne årstid. Først graver du den op med rodklump. Er din prydgræs spinkel, kan du dele den forsigtigt med hænderne. Dog kræver de større græsser ofte, at du bruger en spade eller økse for, at roden kan deles. Når rodklumpen er delt, bør du lade den trække vand i en spand, før du atter planter den i krukken i ny og næringsrig jord.

Mest læste artikler