Som byggesten i havens beplantning har prydgræsserne nogle egenskaber, som er noget ganske særligt. Her er det ikke farverige blomster, der tæller, men en ynde og lethed, der kan smitte af på et helt bed. De lange, smalle blade rasler hyggeligt i vinden, og når græsserne hen på sommeren begynder at blomstre med elegante aks højt hævet over beplantningen, giver det nyt liv og dynamik til hele bedet.
Gode naboer
Prydgræsser er gode naboplanter til såvel stauder som buske og ikke mindst stedsegrønne nåletræer. Med deres naturlige lethed påkalder de sig opmærksomhed uden at stjæle hele billedet. Tværtimod hjælper de med at binde helheden sammen, så bedene bliver endnu smukkere. Samtidig dækker prydgræsserne godt i bunden, så de er rimeligt vedligeholdelsesfri.
Gruppen af prydgræsser er omfattende. Fra flere meter høje kæmper til lave, bunddækkende arter. Fra blå og sølvfarvede blade over alle nuancer af grønt til gule og røde. Samtidig er der så at sige græsser til enhver lejlighed, for i naturen er der græsser, der er tilpasset alle former for vækstbetingelser. Det gælder med andre ord blot om at vælge den art, der vil trives med forholdene i din have. Det står altid på etiketten, om planten foretrækker sol eller skygge, tørre eller fugtige forhold.
Helårsplanter
De fleste prydgræsser er i virkeligheden stauder, der visner ned om vinteren for så at starte forfra det næste forår. Den væsentligste, men absolut overkommelige pasningsopgave, består derfor i at klippe planterne helt ned en gang om året.
Når det gælder den opgave, er timingen vigtig. Det er synd og skam at klippe planterne ned om efteråret, for de er ikke mindre smukke, når de visne aks glinser i rimfrosten eller pudres af et drys sne. Så lad planterne være, indtil foråret så småt begynder at røre på sig.
Da skal du til gengæld ud med saksen, før de nye blade for alvor begynder at skyde frem. Ellers bliver arbejdet alt for besværligt, og du risikerer at skæmme planten, hvis du skader de nye blade.
Efter en klipning skyder planten hurtigt, så den snart er dekorativ på ny. Du kan altså glæde dig over prydgræsserne næsten hele året rundt.
Gratis planter
Hvis du ikke tidligere har haft prydgræs i haven, skal du vide, at det kan være vanedannende. Man kommer hurtigt til at ønske sig flere, fordi de har så stærk en effekt på helheden.
Da er det godt at vide, at man hurtigt kan blive selvforsynende med flere planter. De fleste af græsserne vokser hurtigt til og danner store, tætte tuer. Hvis tuen er blevet for stor, eller hvis du ønsker dig flere planter af samme art, kan tuen deles i to eller flere, der hver især kan blive til nye planter.
Delingen kan udføres forår eller efterår og går i al sin enkelhed ud på, at du graver planten op med så stor en rodklump som muligt. Rodklumpen deler du i flere stykker med spaden.
Lad planterne trække vand i en spand efter delingen, og plant dem dernæst igen på deres nye voksesteder.
4 favoritter
![]() |
![]() |
Kinesisk elefantgræs |
Sandrørhvene Calamagrostis x acutifolia ‘Overdam’ |
![]() |
![]() |
Fjergræs Stipa tenuifolia |
Pibegræs Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’ |
Plantetid
Langt de fleste græsser kan plantes ud her i efteråret. Det er vigtigt at vande grundigt i den første tid.