Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

Lyserød rose med rimfrost

Vintermånederne er over os, og det betyder, at det er tid til at plante roser i haven. Der er nemlig rigtig mange fordele ved at plante roser om vinteren, fortæller rosenforædleren Rosa Eskelund i en pressemeddelse. Planterne har blandt andet rigtig gode muligheder for at få en god start, de behøver ikke at vandes meget, og så vil de blomstre allerede i starten af sommeren.

Der findes dog forskellige slags roser, og forskellige måder at plante dem på. For at få succes med at plante dine roser om vinteren, kan du følge Rosa Eskelunds gode råd og tips her.

Potteroser eller barrodsroser?

Du kan både plante barrodsroser eller potteroser. Der er dog et par forskelle på de to roser, du bør være opmærksom på. 

Barrodsroser

Barrodsroser kan købes i perioden fra oktober til maj. De har den fordel, at de er billigere i indkøb end potteroser. Hvis du planter barrodsroser om vinteren, kan du allerede nyde rosen i det tidlige forår, hvor de skyder deres første skud. De får deres første blomstring midt i juli, og pynter i forårs- og sommerhaven, hvor mange ofte har travlt med den øvrige klargøring af haven.

Potteroser

Du kan købe potteroser året rundt og plante dem ud hele året – så længe jorden ikke er frossen. Udvalget af potteroser er typisk størst i april måned.

Remonterede sorter

Hvis du vælger de såkaldte remonterende sorter, vil du kunne nyde mange genblomstringer hele sommeren og langt ind i efteråret. Roserne vil blomstre igen og igen helt frem til og med november, afhængig af vejret – og du behøver ikke at være bange for at plukke de skønne, duftende buketter ind til stuen. Jo mere du klipper des flere roser gror frem.

Se forskellen på de 6 mest populære rosentyper her, og se, hvordan du du får succes med at udplante hver enkelt type

Plant dine roser i krukker

Det er også dejligt at nyde synet af roser i krukker på altanen eller terrassen. Heldigvis kan mange roser plantes i store krukker på terrassen, hvis blot du husker et godt dræn. Til krukker anbefaler Rosa Eskelund dog sorter, som ikke bliver så kraftige, for eksempel buketroser.

Læs også: Roser – sådan får du succes med de 6 mest populære rosentyper

Rosas guide til at plante roser om vinteren

  • Sæt de hjemkøbte barrodsroser i en spand vand et par timer før plantning.
  • Plant rosen dybt, dvs. ca. 7-8 cm under podestedet.
  • Gød første gang i april med en gødning, der indeholder mikronæringsstoffer, NPK. NPK + Micro fås i de fleste byggemarkeder.
  • Pluk gerne buketter om sommeren – det får nemlig rosen til at kvittere med endnu flere blomster.

Roser med duft

De senere år er der kommet mange velduftende roser på markedet, og mange har allerede fundet vej til flere danske haver. Hvis du selv drømmer om at plante duftende roser i haven, kan du finde inspiration herunder, hvor Rosa Eskelund giver tre bud på velduftende roser, som hun selv har forædlet.

Fru Nørby

Inger Forever 

I am Grateful

Denne artikel er oprindeligt udgivet i januar 2019 og er opdateret og genudgivet i januar 2023.

Mest læste artikler