Vinteropbevaring af planter i drivhus

Skal dine frostfølsomme planter pynte i haven igen næste sommer? Så er det nu, du skal gøre drivhuset klar til vinteropbevaring af dine favoritter. Se, hvordan du gør her. 

Det lyder mest som plottet til en dårlig gyserfilm: De fleste af vores krukkeplanter overlevede med nød og næppe sommerens tørre kvælertag, og nu kommer kulden så snigende for at slå dem ihjel!

Men et kæmpe udvalg af planter fra alle verdenshjørner i havecentre og på planteskoler gør, at mange danske haver er fyldt med planter, som faktisk slet ikke bryder sig om de våde og kolde vintre på vores breddegrader.

Hjælp planterne gennem vinteren

Hvis du vil undgå at spilde masser af penge på planter, som ikke overlever mere end én sæson, kan du her blive klogere på, hvordan du hjælper dem helskindet gennem vinteren.

Tre faktorer spiller ind, når du skal passe på dine frostfølsomme planter: De skal have tilpas høje temperaturer, de skal have lys nok, og så skal de beskyttes mod fugt. Hvis ikke du ligefrem har et opvarmet orangeri bygget til netop overvintring af planter, kan et helt almindeligt drivhus sagtens være løsningen, siger Bente Mortensen, som er hortonom og medforfatter til bogen ‘Drivhuset’.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Pak drivhuset ind i bobleplast

“Når vi taler om et drivhus i glas, altså et koldhus, hvor man skal overvintre sine planter, er det nemmeste simpelthen at pakke indersiden af drivhuset ind i bobleplast,” siger haveeksperten.

Det skal gøres, før frosten får fat, for temperaturen på planterne er nemlig et par grader lavere end lufttemperaturen på grund af plantens varmeudstråling.

Det er relativt nemt at hænge plasten op i lange baner, der tapes sammen for at gøre samlingerne tætte. Du kan enten trække solide snore i taget og langs væggene i drivhuset, som du så spænder plasten op bagved. Ellers kan du sætte plastbeslag op, som er designet specifikt til at fastgøre bobleplasten med uden at ødelægge den.

Reducer varmeudstrålingen

Luften i boblerne holder på varmen i drivhuset, og derfor skal du købe bobleplast med store bobler og ikke den, man bruger til at pakke drikkeglas ind med. Med et lag bobleplast på de indvendige flader kan du ifølge Bente Mortensen faktisk reducere varmeudstrålingen med op til 45 procent.

Alternativt kan du vælge kun at isolere en del af drivhuset og fx bygge en ramme af lægter, som du beklæder med plasten. Endelig kan du købe et færdigt overvintringstelt, som sættes op inde i drivhuset, hvis ikke du har mod på at kas­te dig ud i en gør det selv-løsning.

Pas på fugten

Fordelen ved bobleplast er, at planterne stadig får det nødvendige lys, og at det ikke kræver en ingeniøreksamen at sætte det op. Til gengæld giver plastindpakningen et andet problem, som man skal være opmærksom på: fugt.

“Jo færre kubikmeter der er, desto større er risikoen for skimmel, når der sker fordampning fra planterne. Derfor er det faktisk en fordel at beklæde hele drivhuset frem for at nøjes med en mindre del, også selvom man måske ikke har brug for al pladsen,” siger Bente Mortensen.

Vær varsom med varmekilder

Uanset areal er ventilation stadig altafgørende for at undgå for meget fugt, og derfor skal du lufte grundigt ud på de dage, hvor det ikke er alt for koldt udenfor. Det kan være fristende at sætte en varmekilde op inde i drivhuset, når nu bobleplasten er monteret. Men der er god grund til at tænke sig om, før man vælger en af de mange forholdsvis billige løsninger, der kan købes til formålet.

“Elopvarmning af drivhuset koster det samme som at varme et helt parcelhus op!” påpeger Bente Mortensen og anbefaler, at man holder igen med opvarmningen, til det er så koldt, at der slet ikke er nogen vej udenom.

Beskyt planternes rødder

Og særligt én ting skal man være meget varsom med. “Petroleumsbrændere skal man holde sig fra,” siger Bente Mortensen bestemt. “Afbrænding af en liter petroleum giver omkring en liter vanddamp, altså meget mere vand, end kold luft kan indeholde. Og det vand skal fjernes, så planterne ikke står og sopper.”

For at beskytte planternes rødder kan man vælge at grave krukken eller jordknolden ned under gulvniveau, hvis man har bar jord i sit drivhus. På den måde får plantens rødder glæde af jordens varme. Hvis man ikke har den mulighed, anbefaler Bente Mortensen, at man vikler sine krukker ind i fx tæpper eller fiberdug. I frostvejr bliver vandet til is på indersiden af krukken, og det kan man et stykke hen ad vejen undgå ved at pakke den godt ind.

Spar på vandingen

Som udgangspunkt skal der ikke vandes. Planterne er i vintermånederne i en hvileperiode, hvor der ikke er lys nok til fotosyntese. Derfor er de ikke aktive og har som grundregel ikke brug for vand. Men nogle planter kan ikke tåle at tørre ud, og derfor er det vigtigt at tjekke pasningsvejledningen for netop dine planter, før du stiller vandkanden helt væk for vinteren.

“Men pas på om foråret! Når der kommer mere lys, kommer der pludselig gang i planterne, og så skal der altså vandes,” advarer Bente Mortensen.

Bobleplasten kan du tage ned, når risikoen for nattefrost er ovre. Det vil typisk være i april. Men forårsvejret er uforudsigeligt så du skal være påpasselig. Én overraskende sen frostnat kan være nok til at tage livet af de planter, som du har passet og plejet vinteren igennem – og det ville da være gyseligt.

Læs også: Planter i krukker om vinteren – gør krukkehaven klar

Mest læste artikler