Sådan gemmer du frø til næste sæson

Når du er kommet igennem en hel sæson med et væld af flotte blomster, frugter, grøntsager og krydderier, så kan det godt være, man får lyst til at gemme lidt til næste sæson, og det er faktisk ikke så svært, som det lyder.

Det kræver faktisk ganske lidt planlægning, hvis du gerne vil gemme frø til næste sæson, og det gælder både, hvis du er en garvet gartner, eller er helt ny i haven.

Før du begynder på at gemme frø fra din have, som du vil bruge igen næste år, så er der nogle ting, som du skal tjekke først. Det er blandt andet vigtigt, at frøene kommer fra planter, der ikke er krydsbestøvede, og så skal planterne selvfølgelig have været fuldmodne og sunde.

Peberfrugt

Det er unægteligt det letteste, at få fingrene i frøene fra sæsonens bedste peberfrugter. Frøene er modne, når peberfrugten har skiftet farvet og er helt moden. Skær peberfrugten ud, og skrab frøene ud på en tallerken. Lad dem tørre et sted, hvor der ikke er for fugtigt, og hvor der er masser af skygge.

Tomater

Det tager en smule længere tid at få fingrene i tomatfrøene, men det er mindst lige så let som med peberfrugterne. Høst tomaterne, skær dem over på midten, og pres juicen og frøene ned i en skål. Hvert frø vil være indsvøbt i en slags gelé, som du skal fjerne ved at fermentere dem.

Meloner og squash

Med vandmeloner er det næsten lige så nemt. Skær melonen over, og skub frøene ned i en si. Læg frøene i en si, og tilføj en lille smule opvaskemiddel for at fjerne eventuelt sukker, som sidder tilbage på frøene. Rens grundigt og lad dem tørre.

Agurk

Skær agurken over i to halve og skrab frøene ud i en skål. For at fjerne laget over frøene, kan du forsigtigt gnubbe dem. Lad dem ligge i vand i to dage, hvorefter du igen renser og tørrer dem. Med agurker er det vigtigt, du sørger for at de agurker, du bruger er fri for eventuelle sygdomme.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler