Sæt gang i planteværkstedet

Så dine yndlings sommerblomster nu. Hyg lidt om dem – så kan du fylde haven til sommer.

Der er virkelig gevinst at hente ved at så sine egne sommerblomster. 

Dels får du utroligt mange planter for pengene, når du starter med en pose frø, dels er udvalget enormt i frøsortimentet, så du næsten med garanti kan finde præcis de arter og præcis de farver og nuancer, du går og drømmer om.

Havedrømmene får i det hele taget masser af næring, når du har din egen lille plantebørnehave at passe. Det er ikke svært at frøformere sommerblomster, men det kræver selvfølgelig lidt omhu, for de helt spæde planter, der lige er spiret, er sarte og hjælpeløse  – præcis som babyer.

Såjord er en god investering

Udgangspunktet er vigtigt for succes med såning. 

Du kan så i næsten hvad som helst, som tåler vand og jord, og som har huller i bunden til afdræning af overskydende vand. 

Men det er vigtigt, at din bakke eller potte er ren, så du ikke risikerer at sprede plantesygdomme fra planter, der tidligere har vokset i bakkerne. Derfor er det en god strategi at begynde med at gøre bakkerne rene.

Det er heller ikke lige meget, hvilken jord du vælger at så i. Havejord dur ikke, da den typisk er alt for kompakt og kan indeholde smitstoffer. Almindelig pottemuld er heller ikke optimal, da den indeholder mere gødning, end de sarte kimplanter kan tåle. En pose såjord er med andre ord en god investering.

Lys giver gode planter

Jorden skal være fugtig, når du sår dine frø. Bland vand i jorden med fingrene. Når du lige nøjagtigt kan presse vanddråber ud af en klump jord, er den tilpas fugtig.

Fyld jord i bakkerne og så frøene, så de ikke kommer til at ligge alt for tæt. Det vil du ikke fortryde, når de myldrer frem og vikler sig ind i hinanden. 

Tryk let til, så frøene får god kontakt til jorden og dæk så med et ganske tyndt lag jord. En tommelfingerregel siger, at frø skal dækkes af et lag jord, der svarer til frøets tykkelse. 

Vand let og dæk de nysåede bakker med plastik for at minimere risikoen for udtørring. Sæt dem så i en lys vindueskarm. Plastikken fjernes i takt med, at frøene spirer. Derefter skal de så vidt muligt flyttes til et køligt men fortsat lyst sted, og vandes efter behov.

Giv frøplanterne plads

Det er stort set umuligt at undgå at så især små frø for tæt, så efter fremspiring er det ofte nødvendigt at tynde ud i planterne. Der går nogle til spilde, men til gengæld får de tilbageværende mulighed for at vokse sig store og stærke.

Når de små planter har fået de første sæt blade, skal de have mere plads til rødderne. Det betyder, at de må omplantes – eller prikles – til hver deres potte.

Sommerblomster som fx ærteblomst og kæmpeverbena løber hurtigt i vejret. Knib eller klip toppen af dem lige over et blad, så forgrener de sig og bliver tætte og buskede i stedet for lange og ranglede.

Mest læste artikler