Sæt kulør på haven hele året rundt med lyng i bede og krukker

Få glæde af lyng hele året rundt ved at vælge forskellige arter. Her er alle plantetipsene til lyng i bede og krukker og beskrivelser af de mest populære sorter 

Blomstrer både forår og efterår

Lyng er en fællesbetegnelse for en mængde stedsegrønne, lave buske, hvoraf nogle er bjergplanter, mens andre trives bedre på fugtige hedestrækninger. Lyngfamilien, Ericacea, omfatter bl.a. Calluna, der blomstrer i efteråret, og Erica, der ofte er den lyng, du køber i foråret.

Brug lyng som bunddække

I haven kan planten anvendes som bunddække i surbundsbedet, fx under eller rundt om rododendronbusken, hvis den står lyst og solrigt. Du kan også plante den ud i stenbedet eller et specielt lyngbed.

Bland forskellige lyngsorter

For at få glæde af lyng hele året skal du huske at vælge forskellige arter af lyng. Et godt miks ville være at plante en kombination af planter med bronzefarvet løv, sent knopblomstrende sorter og forårslyng med gult og bronze samt traditionelt grønt bladløv.

Sådan planter du lyng

Lyng
Foto: Getty Images

Lyngplanter skal plantes et sted med rigeligt sol og god luftcirkulation eller blæst. Det bidrager nemlig til at holde fugten væk fra planterne, som gør dem udsatte for svampeangreb. Derfor er lyng også særligt velegnet i højbede og krukker, hvor vandet hurtigt løber væk igen.

Vanding

Det er særligt i det første leveår, at du skal være opmærksom på at give lyngplanterne vand. Det er nemlig her, at rodnettet dannes. Herefter er planten meget nøjsom og trives i let, veldrænet jord, ligesom i naturen. Fordi planten er så nøjsom, skal du heller ikke bekymre dig specielt meget om gødning. Du kan nøjes med at give lidt gødning i april, hvor planten sætter nye skud.

Grobund

Der er forskel fra art til art i forhold til, hvilken jord de trives i. Hvis du mangler lyng i et surbundsbed, skal du gå efter hedelyng og klokkelyng. Høstlyng trives bedst i almindelig havejord.

Sådan beskæres lyng

Klip de visne og tørre blomsterstande af, så lyngtuen bliver tæt, så undgår du, at lyngen bliver ranglet. Du må ikke skære helt tilbage til hårdt træ uden blade, da lyngplanterne sjældent bryder med nye skud herfra. Lyng bør beskæres hvert år efter blomstring. Men du kan godt vente til primo april (før de går rigtigt i vækst). Forårslyngen skal også klippes efter blomstring, hvilket vil sige i slutningen af maj.

Er lyng flerårig? (Hvornår blomstrer lyng?)

Planten blomstrer hele året rundt, og nogle sorter blomstrer i flere måneder af gangen. Størstedelen af lyngsorterne er flerårige, hvis de plantes under de rette forhold, hvor risikoen for svampangreb minimeres. Du kan spørge i dit lokale plantecenter om deres planter er flerårig.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

Lyng i krukker

Lyng i krukke
Foto: Getty Images

Lyng i krukker pynter flot op på terrassen og gør det nemt at flytte planterne rundt. Du skal blot huske at vande planten og dække den til med gran i vinteren, hvis det er plantens første leveår. Planten skal nemlig først udvikle et stort og stærkt rodnet før den bliver vinterhårdfør.

Er lyng vinterhårdfør?

Planten er fuldt hårdfør i den danske vinter og behøver ingen vinterdækning.

Svampesygdom

Planten har tendens til at blive angrebet af svampesygdomme. Derfor er det vigtigt, at planterne har mulighed for at tørre ud efter regnbyger, så fugtigheden rundt om planten kan fordampe. Særligt i et fugtigt efterår eller en mild vinter er lyngplanterne udsatte overfor svampeangreb, som ofte resulterer i råd.

Formering

Du kan formere planten ved at tage stiklinger. Hos vårlyng tages stiklingerne i juli-august af nye skud, som skal være cirka fem cm lange. De nederste blade fjernes, og stiklingen sættes halvt ned i priklejord og dækkes med gennemsigtig plastik. Prik nogle huller i plastikken, så der kan komme luft til. Stiklingerne sættes lyst, men ikke i direkte sol, og vandes efter behov, hvis jorden bliver tør. Når de efter cirka 8-12 uger har dannet rødder og er begyndte at skyde, kan de plantes ud.

Er lyng giftig for katte/kæledyr?

Du skal være opmærksom på, hvilken sort du planter i haven, hvis du har kæledyr derhjemme. Det er nemlig kun arten “Erica”, som er spiselig, og som bliver brugt i eksempelvis te. Der findes også rosmarinlyng, Andromeda, som på trods af det spiselige navn, er giftig. Dette gælder for både mennesker og dyr.

Hvad kan lyng bruges til?

Den spiselige sort, Erica, kan bruges til te og knust i madlavning eksempelvis blandet med salt. Derudover er lyng også velegnet i efterårs- og julekranse, da blomsterne holder sin flotte farve flot, når de bliver tørret.

Læs også: 10 tricks, der gør dine jordbær meget bedre

Lyng
Vild lyng i et hedelandskab

Forskellige sorter

Hedelyng eller efterårslyng, Calluna vulgaris, findes i mange sorter i handelen. Der kan skelnes mellem almindelig blomstrende, fyldt blomstrende samt knopblomstrende Calluna.

Af lyngsorter kan bl.a. anbefales:

 • ‘Alicia’ med hvide blomster og lysgrønne løvblade.
 • ‘Dark Beauty’ med rubinrøde blomster og kompakt vækst.
 • ‘Wickwar Flame’ får violette blomster og gult løv, der senere bliver bronzefarvet at se på.
 • ‘Alportii’ har røde blomster, mørkegrønt løv og høj vækst.

Forårslyng, Erica carnea, kan blomstre allerede i februar:

 • ‘Isabell’ får hvide blomster med lyst, grønligt løv.
 • ‘Rosalie’ får rosa blomster og mørkegrønt løv med bronzeskær.

Klokkelyng, Erica tetralix, blomstrer juni til september:

 • ‘Alba Mollis’ får hvide blomster
 • ‘Con Underwood’ får magentarøde blomster og grågrønt løv.

Grålyng, Erica cinerea, har 5 mm lange nåle, og er især kendt for sin overdådige blomstring:

 • ‘Alba Major’ har hvide blomster og grønt løv.
 • ‘Katinka’ får rubinrøde blomster og blågrønligt løv.

Lyng, Erica x darleyensis, er en krydsning, der blomstrer sent på efteråret eller tidligt i foråret.

 • ‘Silberschmelze’: hvid.
 • ‘Kramers Rote’: magentarød.

Kold eller mild vinter?

Hvis efterårslyngen blomstrer i toppen, går vi en streng vinter i møde. Blomstrer den i siden, bliver vinteren mild, siges det ifølge gammel overtro.

Mest læste artikler