Skønne sankthansurt

Sankthansurt er måske den nemmeste staude at have i haven. Og så er den rigtig flot næsten året rundt.


Et frodigt staudebed
Hvis du drømmer om et flot, frodigt og farverigt staudebed men ikke har fuld tillid til dine egne grønne fingre, så er sankthansurt et godt sted at starte.

Utrolig nøjsom
Sankthansurt er en staude, der har mange fortrin, men et af de væsentligste er, at den er utroligt nøjsom. Bare voksestedet er solrigt og ikke for fugtigt, stor­trives planten.

Tåler tørke
Omvendt har den for uprøvede haveejere den dejlige egenskab, at den tåler endog temmelig meget tørke. Sankthansurt har nemlig styr på vandhusholdningen. Bladene er tykke og læderagtige og kan indeholde vandreserver til lang tid. Bladenes tykke hud forhindrer vandet i at fordampe, og det er hemmeligheden bag plantens evne til at stå tørkeperioder igennem uden hjælp fra vandkanden.

Krydsninger mellem vildtvoksende og haveudgaven
Sankthansurt findes faktisk vildtvoksende i den danske natur, men det er ikke den oprindelige art, der anvendes i haverne. Det gør til gengæld den nærtstående art, kinesisk sankthansurt og flere sorter af denne, og samtidig er der oven i købet lavet krydsninger, såkaldte hybrider, mellem de to arter.

Mange forskellige sorter
Resultatet er, at der er mange forskellige sorter at vælge imellem og dermed mange forskellige muligheder for at vælge den, der passer bedst til de aktuelle haveplanter.

I mange nuancer
Nogle sankthansurt har sart rosa blomster, andre pink, nogle rødbrune og andre igen helt hvide. Der er sorter med hvidbroge­de blade, og andre med rødbrune eller næsten sorte stængler, der danner flot kontrast til de lyse rosa blomster.

Ikke til sankhans
Sankthansurt blomstrer ikke til sankthans, som man skulle tro, men til gengæld uafbrudt fra august til oktober. Navnet skyldes, at man i gamle dage tog kærlighedsvarsler af plantens rod sankthansaften.

Nye skud tidligt i foråret
Blomstringsperioden er selvfølgelig årets højdepunkt, men faktisk er sankthansurt en gevinst for haven det meste af året. Efter afblomstring holder stænglerne med de brune frøstande sig stive og oprette, og sådan står de hele vejen gennem vinteren og pynter stilfærdigt. Tidligt på foråret begynder nye skud at myldre frem i jordoverfladen og markerer dermed, at tiden er inde til at klippe de gamle skud ned.

Mellem 30 og 50 cm
Midt på sommeren dannes blomsterstandene, der står længe i et lækkert, lysegrønt knopstadie. Sankthansurt er en staude, der danner en kompakt tue med en højde på mellem 30 og 50 cm. Den er, som andre stauder, velegnet i et egentligt staudebed, hvor den gør god fyldest. Men prøv fx at plante sankt­hansurt som en lav hæk eller høj kant på samme måde, som man planter lavendel.

Gode sorter

  • Sedum spectabile “Brillant” har rosa blomster.
  • Sedum spectabile “Carmen” har mørkt rosa blomster.
  • Sedum spectabile “Stardust” har hvide blomster.
  • Sedum spectabile “Variegatum” har hvidbroget løv
  • og hvide blomster.
  • Sedum hybrid “Herbstfreude” har rødbrune blomster.
  • Sedum hybrid “Matrona” har rødbrunt løv og stængler og lyst rosa blomster.

Se også: Sankt Hans – hvornår er det Sankthansaften?

Mest læste artikler