Smukke og smagfulde pyntegræskar

Hvert efterår kan du købe pyntegræskar i butikkerne. Men faktisk er det nemt selv at dyrke dem.

Dyrk selv pyntegræskar

Frø til pyntegræskar sås direkte i jorden i slutningen af maj. Det er sjovt for børnene, når de fantastisk udseende græskar dukker frem mellem de grønne blade. Og det går stærkt – de små nye planter vokser med lynets hast, og rankerne kan blive flere meter lange. Hvis du søger på engelske websites efter noget om pyntegræskar, så er det godt, at vide, at pyntegræskar hedder winter squash på engelsk.

Hvornår kan de høstes?

Et godt tegn på, at pyntegræskarrene er høstmodne, er når deres stilke bliver brune og træagtige, og slyngtrådene tæt ved de enkelte stilke tørrer ind.

Hvor lang tid pyntegræskarrene holde?

Når du høster, skal du lade et par centimeter stilk blive
siddende på græskarrene. Inden døre i stuetemperatur vil pyntegræskarrene kunne holde sig i flere måneder og for nogle af sorternes vedkommende til helt hen på foråret i det nye år.

Græskar i fad

Det er altid dekorativt med et fad fyldt med vidt forskellige pyntegræskar. De små græskar er også ideel bordpynt til en fest eller til Halloween.
  
Læs også: Børnenes favoritgræskar – kæmpegræskarret

Til fyrfadslys

Men du kan også bruge dem som lysholdere til fyrfadslys. Vælg nogle græskar med en velegnet facon, og skær så meget af toppen, at et fyrfadslys vil kunne passere åbningen. Udhul pyntegræskarrene og skær eventuelt mønstre i siderne, som lyset kan funkle igennem.

Vaser og urtepotteskjulere

Udhulede pyntegræskar kan også være ideelle som vaser eller urtepotter til småblomster. Og så kan du bruge de mindste af sorterne – eventuelt bemalede – som julepynt.

Græskar med ansigter

Nogle af pyntegræskarrene lægger op til, at man maler ansigter på dem, mens andre har former, der leder tankerne hen på fugle og andre dyr – det eneste, de måske mangler, er et par ben, som du fx kan lave af snoet ståltråd. De mange sjove former inspirerer i høj grad til at lade fantasien få frit løb.
Læs også: Sådan får du græskarhovedet til at holde længere

Forskellige slags smag

Der findes græskar, der smager fantastisk godt. Hokkaido, der har en nøddeagtig smag, er utrolig lækker til madlavning. Så er der Buttercup, det orange Halloween-græskar og Tyrkisk Turban, som ligeledes kan tilberedes og anvendes som tilbehør. En nyhed er Sweet Lightning, der er velegnet til mikroovn. Toppen skæres af, kernerne tages ud, og “låget” lægges på igen. Bages i mikroovnen i 5 min., hvorefter græskarkødet kan graves ud med en ske.

Græskar i efteråret

Hvis du gerne vil have glæde af dine flotte pyntegræskar i rigtig lang tid, skal du lade dem hænge så længe som muligt på rankerne i haven – gerne helt frem til ind i oktober. Hvis du høster dem, mens de endnu er umodne og tager dem inden døre, vil de hurtigt begynde at rådne. I

Læs mere om græskar her.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler