Smukke uspiseligheder af egen avl

Det er højsæson for frugt og bær i haven, men det er som bekendt ikke alt, der glimter, der er guld. Både i staudebedene og skovbunden og endda i køkkenhaven dukker smukke men ikke spor spiselige bær op.

Asparges med smukke, orange bær

I køkkenhaven er det de velvoksne aspargesplanter, der endnu har travlt med at samle kræfter til næste års forårsproduktion af sprøde, grønne asparges, der samtidig bærer de smukkeste mørkt orange bær med en lakagtig overflade. Mens asparges så absolut er spiselige, er bærrene det absolut ikke. De er faktisk lidt smågiftige, men flotte ser de ud i sensommersolen, og de kan for resten også finde på at så sig og blive til nye aspargesplanter i løbet af nogle år.

Smukt ukrudt i staudebedet

I staudebedet ved terrassen er der nogen, der engang har plantet jødekirsebær, Physalis alkekengi, der dybest set er noget værre ukrudt, der breder sig med lynets hast med underjordiske udløbere. Nogen får dog lov at stå, så sensommersynet af de lysende orangefarvede japanske lygter kan nydes. Lygterne indeholder smukke, lakrøde bær, der desværre også er smågiftige. Jødekirsebær er nært beslægtet med ananaskirsebær, Physalis peruviana, kendt fra dessertanretninger, men de to må altså ikke forveksles.

Smukke, men giftige liljekonvaller

I skovhaven vokser et hav af vilde liljekonvaller, Convallaria majalis, der også står med fine, røde bær netop nu. Her er vi til gengæld ovre i den decideret giftige afdeling, og bærrene er ligesom resten af planten ikke noget at spøge med, så liljekonvaller og småbørn i haven er ikke nogen heldig cocktail.

Heldigvis er der også masser af spiselige bær i haven, fx skønne efterårshindbær. Læs mere om dem her.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler