Sådan bliver dine solsikker 5 meter høje

Den smukke, gule solsikke er indbegrebet af dansk sommer. De kan blive op til 4-5 meter, hvis du følger vores råd om dyrkning af tournesol - blomsten, der altid vender sig mod solen.   

Sådan bliver dine solsikker 5 meter høje

Solsikke – indhold

Hvor stammer solsikker fra?

Solsikker stammer fra Sydamerika, især Mexico og Peru, hvor de har dyrket planten i mere end 4.000 år.  Planten er en del af kurvblomstfamilien og kom til Europa i 1552. Solsikken er desuden nationalblomsten i Peru, Rusland og Ukraine.

Læs også: Forglemmigej – kantplante, bundplante og forårsbebuder

Alle – og ikke mindst børnene – bliver betaget af væksthastigheden hos de høje solsikker. Man kan næsten se dem gro. I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 m og med en blomst på 50 cm i diameter.

Men solsikker er meget mere end det. De kan være fra lave, ca. 40 cm høje, buskede planter over et væld af mellemstørrelser op til statelige, mere end meterhøje blikfang i haven. Blomsterne kan være fra 5 cm og opefter. De kan sidde enkeltvis eller flere sammen. De kan være enkle, halvfyldte eller fyldte. Hos frøhandleren er der lige nu et væld af forskellige sorter af solsikker, Helianthus, at vælge imellem.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

Frodighed fra juli til oktober

Solsikker kan bruges så mange steder i haven. De høje kan plantes tæt på huset og kikke ind ad vinduet på første sal. Eller de kan plantes som et flot hegn om fx køkkenhaven.

De mellemhøje danner en fin baggrund for stauder og er selv meget velegnede til afskæring og danner nye blomster langt hen på året.

De lave solsikker er lige velegnede i krukkerne på terrassen og i havens bede. De fylder godt ud efter grupperne af løgplanter eller stedmoderblomster, som takker af i forsommeren, mens solsikker giver frodighed og farver fra juli til oktober.

Hårdføre solsikker – også i blæst 

Solsikker er nemme at have med at gøre. De foretrækker en vokseplads i fuld sol. Den voldsomme vækst hos de høje sorter kræver en dyb muldjord, masser af vand og gødning et par gange i løbet af sommeren. De mere beherskede sorter er fuldt tilfredse med almindelig havejord og et drys næring, når resten af haven får.

Overraskende nok tåler solsikker en hel del vind. Stilkene er stive og robuste, men blomsterhovederne er tunge, så de høje og storblomstrende sorter har gerne brug for opbinding.

Stokrosen – landlig idyl i staudebedet eller under tagrenden

Såning af solsikke

Solsikker spire
Foto: Getty Images

Solsikker kan sås direkte på voksestedet fra midt i maj. Det giver dog større og tidligere planter at starte indendørs og plante ud ca. 1. juni. Du kan gribe såning af solsikker an på to måder: Enten ved at så direkte på friland eller forspire i potter.

Når du sår på friland, skal du grave en tre-fire centimeter dyb rende, hvorefter du kan så solsikkefrøene med 10 centimeters afstand. Dæk med jord, og tryk let på overfladen, så renden lukkes. Herefter skal du sørge for at holde jorden fugtig, indtil frøene er spiret. Der er altid nogle planter, som enten ikke spirer, eller som bliver spist af snegle, så du skal ikke være nervøs for at plante for tæt. Alternativt kan du tynde ud i planterne efter spiringen. 

Læs også: Tallerkensmækker – få tips til nem såning og udplantning

Når du forspirer i krukker indendørs, skal du plante to-tre frø i en potte i en sådybde på to-tre centimeter. Herefter skal jorden holdes fugtig, indtil frøene er spiret. Når frøene er spiret, skal de små kimplanter skilles ad, så hver plante får sin egen potte at spire videre i. Du skal nu afhærde planterne, så de kan tåle at blive plantet ud. Det gør du ved at stille planterne udenfor. Først et par timer og derefter gradvist i længere og længere tid. Processen tager normalt mellem syv og 14 dage. Du kan se, om planterne er afhærdet, når de trives ude og fortsat vokser med grønne blade. Herefter kan du plante dem ud i haven. 

Efter blomstringen

Som en sidegevinst er solsikkernes frøstande flotte i dekorationer. Klip dem af lige under blomsten, og læg dem et lunt og luftigt sted et par uger.

Du kan også vælge at lade frøstandene sidde til glæde for havens fugle. Frøene er olieholdige og nærende og indgår derfor i de fleste fuglefoderblandinger.

Hvordan tager man frø af en solsikke?

Solsikkefrø
Foto: Getty Images

Du kan nemt tage frø til næste sommers solsikker. Du kan med fordel udvælge og tage frø fra de største blomsterhoveder. På den måde er du sikker på at få de bedste gener til næste år. Det er bedst at lade frøene tørre på planten, før du graver dem ud, men hold øje med at fuglene ikke kommer først. Ved at lade frøene tørre først, undgår du, at de rådner over vinteren. Du kan fjerne frøene ganske let ved at bøje blomsterstanden er par gange for at løsne frøene og derefter pille de store frø ud.

Flerårige solsikker

Der findes flerårige solsikker, der kan plantes som stauder, eksempelvis Helianthus Pauciflorus, men de mest brugte arter er etårige almindelige solsikker, Helianthus Annuus og den småblomstrende Helianthus Debilis

Staudesolsikker kommer igen år efter år. De breder sig ved kraftige, krybende rodstokke. Under gode forhold kan staudesolsikker udvikle sig til en gene, men i den mere naturprægede have eller et særligt bed med blomster til afskæring er de både smukke og anvendelige.

Gode solsikkesorter

Rød solsikke
Foto: Getty Images

Helianthus annuus ‘Ruby F1’. Denne solsikke er fin som snitblomst og et godt blikfang i bedet. Bliver 180-200 cm høj og får store rubinrøde blomster med en diameter på ca. 20 cm.

Helianthus annuus ‘Big Smile’ er en solsikke, der blomstrer tidligt og bliver 30-40 cm høj. God i bede og krukker.

Helianthus annuus ‘Sparky’ er en hårdfør solsikke, som bliver 100-150 cm høj – busket med mange blomster.

Mest læste artikler