Spiselige blomster – den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster, du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge. Du får også to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Spiselige blomster kan pifte alle madretter op med et frisk udtryk.

Alle elsker blomster. I naturen såvel som i stuen forskønner de deres omgivelser. Men det er trods alt de færreste, der tager blomsterne med ind på spisebordet og helt ned i maden.

Det er en skam, for blomster kan ikke bare være med til at løfte det visuelle udtryk i alt fra kager til salater. Vælger du rigtigt kan de også være velsmagende og give dine retter et ekstra krydderi.

I artiklen her finder du en lang række smukke og velsmagende spiselige blomster – der med garanti vil pynte selv den kedeligste kage og løfte dine salater til nye højder. Du finder også to lækre opskrifter med spiselige blomster, som er guf for ganen. 

Listen tager udgangspunkt i Fødestyrelsens Planteliste, og her kan du nemt se hvilke spiselige blomster, du kan anvende i køkkenet, og hvilke giftige blomster du absolut skal holde dig fra.

Læs også: Forglemmigej – kantplante, bundplante og forårsbebuder
Læs også: Hortensia i krukker og bede fornyr sensommerhaven
Læs også: Her er Danmarks skønneste forårsblomster

En trend på NOMA

Nogle af verdens fineste restauranter, eksempelvis danske NOMA,  har fulgt den populære gastronomiske trendbølge og anvendt spiselige blomster i deres retter for et mere æstetisk udtryk og en forfriskende smagsoplevelse.

Hvor kan man købe spiselige blomster?

Du kan efterhånden købe spiselige blomster i rigtig mange supermarkeder eller hos din lokale planteskole. Der er også flere online butikker, der har specialiseret sig i salget af spiselige blomster. Det er vigtigt, at de er usprøjtede. Vi råder dig også til at holde dig fra førstegenerations-blomster fra planteskoler, da det ikke vides, hvad de er blevet sprøjtet med, inden de kom i køkkenhaven.

Men det behøver ikke være så dyrt at gøre maden visuelt smuk. Du kan også finde spiselige blomster vildt i naturen eller selv plante dem i haven.

Læs også: Stokroser – sådan sår, planter og passer du stokroser.

Vilde, spiselige blomster i naturen

Mange af de spiselige blomster vokser frit og vildt i naturen i Danmark. Det gælder eksempelvis skovsyre, kornblomster, strandkarse og hyldeblomster. Hvis du begiver dig ud for at finde dem i naturen, er det dog vigtigt, at de er usprøjtede og ikke står for tæt på vejen, da de kan være udsat for giftstoffer. 

Spiselige blomster i haven

Mange af blomsterne har du måske allerede i haven såsom stedmoderblomster, lavendel, forglemmigej eller georginer. Hvis ikke de allerede vokser her, kan du selv plante dem, så du altid har adgang til spændende blomster til madlavningen.

Frø til spiselige blomster

I de fleste havecentre kan du finde frø til de spiselige blomster. Nogle sælger dem endda i blandede pakker, så du får en variation af spiselige blomster til bedet eller køkkenhaven. 

Læs også: Margueritter – blomsterne, der pynter i både krukker og bede

Tørrede spiselige blomster – godt til vinteren

Har du brug for at pynte dine kager i de kolde og triste vintermåneder, hvor blomsterne ikke står fint og farverigt i haven? Så kan du ty til de tørrede udgaver af blomsterne. Mange af dem holder farven rigtig flot og kan derfor sagtens pynte på madlavningen. De tørrede blomster kan også bruges i varme drikke.

Klik på linkene for at komme ned til den del af artiklen, du ønsker at vide mere om.

Spiselige blomster til kager (kagepynt)

Kagepynt kommer i alverdens afskygninger. Men pynter du med ægte spiselige blomster, bliver de fleste kager bare lige dét flottere.

Blå spiselige blomster

En del af de flotte og spiselige blomster til kager har blålige toner og nuancer. Vi har samlet tre, fine eksempler nedenfor. 

Stedmoder – Viola tricolor

Spiselige blomster stedmoder på en lys og lækker cheesecake med blommer.
Stedmoderblomster er et populært valg til dekorations af kage og andre retter. Foto: Getty Images

Stemoderblomsten smager godt både i sin rene form og kandiseret. Her ses en cheesecake med blommer og stedmoderblomster.

Forglemmigej – Myosotis

Lys og luftig cheesecake serveret med spiselige blomster forglemmigej.
Forglemmigej er også fint pynt til kager. Foto: Getty Images

Pynt kagen eller salaten med de yndefulde forglemmigej-blomster. Blomsten er kendt for at gøre maden mere romantisk, og ses derfor ofte på bryllupskager. 

Syren – Syringa vulgaris 

Tallerken med et stykke chokoladekage med spiselige blomster - blålilla syren - på toppen.
Et flot, mørkt stykke chokoladekage kan piftes op med smukke syrener, som også kan spises. Foto: Getty Images

Den blålilla, spiselige blomst syren går hånd i hånd med det søde køkken. Her kan du bruge dem som pynt på kager som ovenstående eksempel viser. De små blomstertoppe kan også dyppes i pandekagedej og efterfølgende frituresteges. Det smager dejligt sammen med en frisk bærsorbet. 

Husk, at syrener er en af de blomster, som du kun bør spise i små mængder. Der er nemlig ikke så meget viden på området om de kemiske indholdsstoffer i planten, 

29 spiselige blomster

Du kan her se en liste over blomster, du generelt kan spise. Disse spiselige blomster har ingen negative effekter, som Fødevarestyrelsen har kendskab til, hvis du har en varieret kost. Mange af blomsterne er velegnede som kagepynt eller nede i salaten.

  1. Stedmoder, Viola tricolor. Put de spiselige blomster på din salat, ost og kager, eller kandiser dem.

  2. Dild, Anethum graveolens. Brug blomsterskærmen (krondild) til syltning eller i din suppe.

  3. Hybenroser, Rosa villosa. Kandiser kronbladene, eller brug dem i kryddereddiken. Du kan med fordel også lave syltetøj og gele af dem.

  4. Lavendel. En lækker spiselig blomst Du kan nærmest putte disse spiselige blomster i alt. Brug dem i eksempelvis kager, snaps, brød og gryderetter.

  5. Forglemmigej, Myosotis. Pynt kagen eller salat med de yndefulde blomster. Blomsten er kendt for at gøre ting mere romantisk, og ses derfor ofte på bryllupskager.

  6. Duftgeranium. De spiselige blomster smager, som de dufter, og findes i mange varianter. Pynt din kage eller dessert med kronbladene, og lad dem dufte og smage lækkert.

  7. Klitrose, Rosa pimpinellifolia. Brug de roserne til at pifte snapsen op.

  8. Aster. Kom kronbladene i salaten, men først når den skal serveres, da de ellers vil blive bløde. 

  9. Salvie, Salvia patens. Brug de blå salvier som pynt eller i salaten.

  10. Kornblomst, Centaurea cyanus. Denne spiselige blomst har en krydret smag, og smager bedst friske. Brug dem i din salat, kryddersmør og smoothie, eller som pynt på dine kager. Læs mere om kornblomsten her.

  11. Tusindfryd, Bellis perennis. Belissen er tit udbredt i den almene danske have, og har en bitter smag. Brug dem til at pynte din mad og kager, eller sylt dem. Du kan også bruge dem i urtete eller snaps. Blomsten har også helbredsmæssige fordele, og er rig på C-vitamin.

  12. Blomsterkarse/Tallerkensmækker, Tropaeolum majus. Både blomsten og bladene har et hint af karse i smagen. Pynt din salat eller rugbrødsmad med dem.  

  13. Hyldeblomst, Sambucus. Hyldeblomsten er en af de mest anvendte blomster i køkkenet. Den spiselige blomst dufter dejlig, og har en god smag. Tag nogle bundter hyldeblomst til saft, kager, i marinader til grøntsager og fisk, eller dybsteg dem i pandekagedejen, og brug dem som snacks.

  14. Nellike, Dianthus. Kun de velduftende varianter af nellikerne smager godt. Giv din kage, is, salat eller drikkelse en dejlig duft. Lad kun kronbladene fra blomsten trække med, og ikke koge.

  15. Kamille, Matricaria chamomilla. Kom kamilleblomsterne i teen, eller pynt din lagkage med dem. Du kan også udtrække dem og bruge det i marinaden til kødet eller fisken.

  16. Solsikke, Helianthus annuus. Kronbladene på solsikken kan du tørre og pynte på dine kager. De helt nyudsprungne solsikker kan du tilberede som var de artiskokker.

  17. Tagetes. Citron, appelsin og lakrids varianten er de mest spiselige blomster af tagetesene. Kom dem i dressinger og marinader, eller dekorer dine kager og salater med dem. De tørrede kronblade kan give din urtete en dejlig smag.

  18. Courgette, Cucurbita pepo. Blomsten for enden af squashen er også spiselig. Fyld den velkendte spiselige blomst med krydderurter og mozzarella, eller lignende friskost og frituresteg dem. De spiselige blomster kan du også fritere i dej.

  19. Hvidtjørn, Crataegus. Blomsterne fra denne plante kan du bruge som fin kagepynt, eller komme ned i snapsen.

  20. Georginer, Dahlia. Både blomsterbladene og roden fra den spiselige blomst kan du tage med i køkkenet. Bladene kan du bruge som pynt til din salat, eller sammen med en skål frugt. Roden tilbereder du ligesom en artiskok, og har en neutral smag.

  21. Fuchsia. Brug den spiselige blomst i salaten eller brug de smukke blomster som dekoration på dine kager. 

  22. Krysantemum (Okseøje), Chrysanthemum. Denne spiselige blomst har en intens smag. Du kan med fordel bruge den i dressinger til fiskeretten.

  23. Persilleblomst, Petroselinum crispum. Blomsten smager af persille. Put den i snapsen, eventuelt sammen med krondild, og brug den til krebsegildet.

  24. Katost, Malva sylvestris. Brug de spiselige blomster som pynt til kagen eller salaten.

  25. Sommerfuglekarse, Tropaeolum peregrinum. Brug de spiselige blomster som pynt til salat, eller sylt frøene, som en erstatning for kapers.

  26. Mælkebøtte, Taraxacum officinale. Hele mælkebøtten kan du spise. Brug dem i salaten eller lav mælkebøttefritter af dem.
  27. Mørk kongelys, Verbascum nigrum. Kronbladene fra den spiselige blomst kan du tørre, og med fordel komme i salaten eller urteteen.

  28. Hibiscus. Sylt de friske blomster, og kom de tørrede i urteteen.

  29. Gladiolus. Brug de spiselige blomster som kagepynt, eller fyld dem med flødeost eller is.

Læs også: 10 nemme tips til at få succes med krokus i haven

To lækre opskrifter med spiselige blomster

Du kan bruge mange slags blomster, når du laver mad. Det gør både retterne smukke og dejligt smagfulde. Derfor har vi fundet to lækre opskrifter med spiselige blomster til dig her.

1. Opskrift | Kandiserede spiselige blomster

spiselige blomster på en tallerken

Kandiserede blomster er en lækker måde at tilføre blomstersmag til din dessert eller kage på. De blomster, der egner sig bedst til kandisering, er dem med helt tynde, fine kronblade såsom violer, blå kornblomster og hybenroser, men prøv dig lidt frem, det er nemlig ganske nemt.

Det skal du bruge

  • Blomsterkronblade
  • Æggehvide
  • Sukker. Foretrækker du en mellemting imellem sukker og flormelis, kan du blende raffineret sukker et øjeblik.

Sådan tilbereder du de spiselige blomster

Vend forsigtigt de rengjorte kronblade i æggehviden, derefter i sukkeret, læg blomsterne på et stykke bagepapir og tør dem i ovnen i 2-3 timer ved 75 °C. Husk ikke at tænde for varmluft, ellers flyver blomsterne rundt i hele ovnen.

Vær opmærksom på, at blomster ændrer farve til grønlig, når de kandiseres. Opbevar dem i en bøtte med tætsluttende låg og pergamentpapir mellem lagene.

Tip

Ønsker du en mere luftig kandisering, kan du piske æggehviden let, inden du vender kronbladene i den.

2. Opskrift | Kammuslinger med skilt kærnemælk, urter, blomster og pæretapioka

kammuslinger med spiselige blomster

Kammuslinger er en utrolig delikat spise og bør nydes i godt selskab. Denne ret er meget sart i smagene, men super lækker og egner sig fantastisk som forret eller som led i en større menu. 

Opskriften er til 4 personer

Det skal du bruge

  • 8 store kammuslinger
  • 8 pærer
  • 1 dl pæreeddike eller æbleeddike
  • ½ dl tapiokaperler, sagogryn kan evt. bruges
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl urteolie, fx på ramsløg eller
  • Blomsterkarse
  • Urter og blomster til pynt, fx røllike,
  • Glatbladet sødskærm og hyldeblomster
  • Lidt sukker
  • Lidt salt
  • Olie til stegning
  • Lidt smør
  • En skål med koldt vand

Sådan gør du

Kammuslinger 

  1. Hvis du foretrækker at stege dine kammuslinger, så sørg for at lave alt forarbejdet til resten af retten som det første og kammuslingerne til sidst. Ønsker du at rime dem, så start med det: Bland lige dele sukker og salt, fjern den lille muskel på kammuslingen og drys med sukker- og saltblandingen på begge sider og sæt dem på køl til senere brug.

  2. Lige inden servering skal kammuslingerne steges. Drys dem med salt og lidt sukker, kom olie på panden og sørg for, at panden er godt varm.

  3. Kom muslingerne på og kom lidt smør på til sidst for at karamellisere dem – det er vigtigt, at du ikke rykker rundt på dem, men lader dem ligge og karamellisere, til de er smukt mørkgyldne.

  4. Vend dem rundt og steg på den anden side – pas på, de ikke får for meget, de skal være glasklare i midten. Har du valgt den rimmede kammusling, så del dem på tværs.

Syltet pære

  1. Start med at juice 6 pærer. 1 dl pærejuice kommes i en gryde med 1 dl pæreeddike – den helt præcise mængde kan være svær at sætte mål på, da det afhænger af pæresorten. Er det en sødere pære, skal der lidt mere eddike til. Kog lagen, smag den til og sæt den på køl. De 2 sidste pærer skæres ud i præcise terninger på 1 x 1 cm, som kommes i syltelagen.

Pære-tapiokaperler:

  1. Dagen før sættes tapiokaperlerne i blød i koldt vand og sættes på køl.De udblødte tapiokaperler sigtes. En lille gryde med vand koges og trækkes væk fra varmen, tapiokaperlerne kommes i og gives et hurtigt opkog.

  2. Lige så snart de bliver gennemsigtige, skal de hældes over i en sigte og kommes i koldt vand med det samme – ellers risikerer du, at de bliver udkogte. Når de er afkølet, skal de over i den resterende pærejuice og trække – det gør ikke noget, at de trækker et par timer.
  3. Smag på dem og sigt dem lige før brug.

Skilt kærnemælk:

Kærnemælk og urteolie blandes i en lille kande. Lige inden servering skal det piskes sammen med en gaffel.

Urter og spiselige blomster:

Pluk de urter, der falder dig ind, sammen med nogle smukke blomster fra haven. Pluk kronbladene af blomsterne i en skål for sig og ordn urterne i en anden skål.

Anretning

Kammuslingerne anrettes på tallerkenen sammen med pære-tapiokaperler, syltede pæretern, urter og kronblade fra blomsterne. Server anretningen og hæld den skilte kærnemælk på foran dine gæster.

Kogebog med spiselige blomster
De to opskrifter er skrevet af Ghita Bennorth. Du kan finde endnu flere lækre opskrifter i kogebogen ‘Sanke – det gastronomiske måltid med omtanke’, der viser lækre og smagfulde måder at bruge de ressourcer, som står lige uden for hoveddøren. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 250 kroner.

8 spiselige blomster du kan spise i moderate mængder

Her finder du listen over de blomster, Fødevarestyrelsen anbefaler, du kun spiser i mindre mængder, grundet kendskabet til ricisi, eller manglen på den. Brug dem eksempelvis som kagepynt eller krydderi. Den sikre mængde kan variere for hvert enkelte blomst.

1. Gederams, Epilobium angustifolium

2. Løgkarse, Alliaria petiolate

3. Purløgsblomster, Allium schoenoprasum

4. Røllike, Achillea millefolium

Røllike kan spises, men ikke for meget

5. Morgenfrue, Calendula officinalis

6. Strandmælde, Atriplex littoralis

7. Syren, Syringa vulgaris

8. Skovmærke, Galium odoratum

Skovmærke kan spises i moderate mængder

21 giftige blomster, som absolut ikke er spiselige

Du kan her se listen over giftige blomster, der på grund af Fødevarestyrelsens kendskab til ricisi, eller manglen på det, ikke er sikre at spise – heller ikke i små mængder. Spiser du disse, kan det medføre forgiftning, flere nerve- og leverskader, irritationer og i værre tilfælde dødsfald. 

1. Smørblomst, Ranunculus acris

2. Pæoner, Paeonia

3. Ridderspore, Delphinium

4. Hjulkrone, Boroga officinalis

Måske er du forbavset over at se hjulkronen nede i denne liste, da blomsten tidligere har været kendt som en spiselig blomst. Men i dag er hjulkronen vurderet, som værende giftig. 

Hjulkronen er giftig og kan ikke spises

5. Gyvel, Cytisus scoparius

6. Lægeoksetunge, Anchusa officinalis. Ligesom hjulkronen, har lægeoksetungen været en af blomsterne, som før er blevet anvendt i køkkenet. Blomsten er dog ikke længere på listen over spiselige blomster. 

7. Prikbladet perikon, Hypericum perforatum

8. Slangehoved, Echium vulgare

9. Stormhat / Venusvogn, Aconitum napellus

Stormhatten er en af Europas giftigste blomster.

Stormhatten skal ikke spises

10. Julerose, Helleborus niger

11. Liljekonval, Convallaria majalis

12. Erantis, Ernathis hyemalis

13. Bittersød natskygge, Solanum dulcamara

14. Stolt kavaler, Cosmos bipinnatus

Stolt kavaler er ikke spiselig

15. Hvid anemone, Anemone nemorosa

16. Gul snerre, Galium verum

17. Smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia

18. Iris, Iris germanica-hybrider

19. Strandfladbælg, Lathyrus japonicus

20. Vild gulerod, Daucus carota

21. Sankthansurt, Sedum telephium

Sankthansurt skal du holde dig fra og ikke spise

For at holde dig opdateret, kan du her finde Fødevarestyrelsens officielle Planteliste over giftige og spiselige blomster i Danmark. 

Mest læste artikler