Brug dit staudebed på 100 måder: som et smukt farveafstemt bed, til at tiltrække sommerfugle, til lægeplanter - og til meget mere. Sug nogle af de mange spændende muligheder til dig i ny bog om stauder fra to af Danmarks største staudeeksperter.
Foto: iStock og Birgit Reimer og Maria Juhl Jakobsen
Stauder er en fantastisk type planter. Om vinteren er de næsten helt væk, og så eksploderer alt om sommeren. Derfor er der noget improvisation og free jazz i staudebede. Kender man sine stauder, kan man designe sit blomsterbed, så det lige præcis rammer den tone og den stemning, man ønsker.
I dette staudebed har målet været at få stauder med mørke blomster til at spille sammen. Det kan lade sig gøre, selvom farveskalen i dette bed både indeholder rødlilla, koralrøde, rosa og gule blomster – men alle blomsterne har en mørk “mean streak”, der skaber harmoni i bedet.
Den rødlilla blomst, der spiller soloen i dette bed er i øvrigt en daglilje. Se flere smukke staudebede af to højt dekorerede staudemestre her i galleriet.
Ny bog om stauder
Et staudebed kan arrangeres på uendeligt mange måder. Det viser to forfattere i en ny bog: Stauder – Sådan skaber de smukkeste bede. Bogen er netop udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Landskabsarkitekten Maria Juhl Jakobsen har i fællesskab med staudegartneri-ejeren Birgit Reimer over ti år kreeret en perlerække af staudebede.
Bedene har de smukt fotograferet og samlet i deres nye bog. Bogen er blevet til en enestående præsentation af staudebedets univers både med appel til begyndere og til viderekommende. Den er samtidig forsynet med en udførlig “staudeskole”, og den er med til at gøre bogen til et must for alle staudeelskere.
Grøntblomstrende staudebed
Temaet i dette staudebed er for Maria Juhl Jakobsen og Birgit Reimer den grønne farve. De kalder selv bedet for et “grøntblomstrende bed”.
Det er nemlig ofte stænglerne og bladene med deres grønne farve, der bidrager mest til kuløren af planten, og det er udnyttet i dette bed.
Den egenskab ved staudebedet skal man holde af, fremhæver de to forfattere i deres bog, ellers bør man nok kaste sin kærlighed på en anden type af planter.
Stauder skal opleves tæt på, fremhæver forfatterne også, og man skal sætte pris på de forvandlinger, som stauderne gennemløber i deres liv. Man skal ganske enkelt elske forandreligheden, men så får man også fuld valuta for pengene, pointerer forfatterne i deres bog.
Purpersolhat (yderst i miderste række) forvandler sig for eksempel til hvid, når blomstens hvide randkroner til sidst tager over.
Den store hovedblomst i dette bed er i øvrigt også Daglije. Derudove optræder Gul Skabiose (midterste række til venstre) og Påskeklokke (øverst til venstre) også i dette bed
Apotekerbed
Mange stauder har været brugt som lægeplanter. Det er temaet i dette stauedebed, der blandt andet indeholder lægebaldrian, apotekerrose og lægestokrose.
Sommerfuglebed
Sommerfugle er lige så glade for stauder som mennesker. Dette bed har Maria Juhl Jakobsen og Birgit Reimer designet specifikt til netop at tiltrække sommerfugle.
Her er der dog igen en god symbiose. For mennesker elsker sommerfugle, lige så meget som stauder har brug for sommerfugle for at kunne formere sig. Så her er der igen en win-win situation
I dette sommerfuglebed er det atter Purpursolhat, der er på spil. Den høj staude med de mange blå blomster øverst til højre er Indianermynte, den voldsomt blomstrende dybrøde staude nederst i venstre hjørne er Glat Merian.
Alt dette kan vi sige med 100 % sikkerhed. Det er nemlig en af bedrifterne ved bogen: hver præsentation af de mere end 30 staudebede omfatter også en tegning, hvor alle staudernes navne og deres placering er angivet. Opslagene rummer desuden også soloshot af alle de stauder, der er anvendt i staudebene.
Blålilla staudebed
I dette staudebed er det igen farvesammensætningen, der er den bærende idé
Bedet rummer blandt andet Ægte Lavendel, som også er en staude, Havemandstro (øverst til venstre), Evighedsblomst (den gule “spion” nederst til venstre). Den dominerende blomst med de strittende lilla blade og den gule midte er Kokardeasters.
Kulinarisk staudebed
Nogle stauder kan også spises, og vi gør de allerede, måske også uden at vide det.
Dette bed indeholder f.eks. både Fransk Estragon (nederst til højre), Havetimian (nederst til venstre), Purløg (anden række til venstre) og Grøn Mynte (bagerst til højre)
Udover mere end 30 gennemfotograferede og meget forskellige staudebede rummer den meget alsidige bog også en grundig staudeskole.
Denne staudeskole kommer omkring alle relevante staudespørgsmål – såsom:
Hvad er en staude?
Hvordan køber man stauder.
Hvilke redskaber skal man bruge til staudehaven?
Flytning og deling af stauder.
Ukrudt i staudebedet.
Og meget mere.
Maria Juhl Jakobsen og Birgit Reimer’s bog Stauder, sådan skaber du de smukkeste bede er udkommet på Lindhardt og Ringhof Forlag i 2016.